به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در روزهای اخیر شاهد خاموشیهای آزاردهنده در مناطق مختلف بودیم که علت آن افزایش مصرف برق و گاز در بخش خانگی و تجاری و محدودیت سوخت تحویلی به تعدادی از نیروگاهها عنوان شد.
همین مسئله بار دیگر اهمیت پیگیری مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای در کشور را که اولین بار در دیدار با دانشجویان دانشگاههای یزد در سال ۸۶ مطرح کردند، را آشکار کرد. ایشان ۱۳ آبان ۸۶ در سخنانشان فرمودند: «ما برای بیست سال دیگر حداقل بایستی بیست هزار مگاوات برق از انرژی هستهای به دست بیاوریم. برآوردی که برای مصرف انرژی در کشور و تولید برق مورد نیاز کردهاند، حداقل بیست هزار مگاوات باید از طریق انرژی هستهای باشد؛ والا ما باید برق را از دیگران گدایی کنیم؛ یا اگر نتوانستیم گدایی کنیم، یا ننگمان آمد، یا به ما ندادند، از خیر چیزهائی که با نیروی برق میچرخد، باید بگذریم.»
در حال حاضر ۴۴۰ نیروگاه هستهای در ۳۱ کشور جهان برق تولید میکنند و در صدر آنها فرانسه با تولید حدود ۸۰ درصد برق مصرفی خود، بیشترین میزان تولید برق هستهای را به خود اختصاص داده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هزینه تولید سوخت هستهای برای تولید برق را بسیار ارزانتر از سوختهای فسیلی عنوان کرده است. محمد احمدیان مدیرعامل فقید شرکت ساخت و راهاندازی نیروگاههای اتمی نیز این مطلب را عنوان کرده است.
از طرفی به گفته علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی با تولید و صادرات ۷ هزار مگاوات برق هستهای، ارزش افزوده تولید خواهد شد که این رقم، سازمان انرژی اتمی را از بودجه بینیاز خواهد کرد و این سازمان به اولین نهاد دولتی خواهد بود که از بودجه منفک است.
پیرو ضرورت تولید سوخت هستهای، اسفندماه ۸۹ مجلس شورای اسلامی در دوره هشتم، در برنامه پنچم توسعه، در ماده ۱۳۵، دولت را برای تدوین برنامه ۲۰ ساله برای تولید برق هستهای ملزم کرد.
رهبر انقلاب بارهای برای موضوع تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای در سخنرانیهای خود تاکید کردند؛ آخرین تاکید ایشان به سخنرانی تلویزیونی در روز عید قربان ۹۹ برمیگردد که فرمودند: «ما تا چند سال دیگر حدّاقل به بیست هزار یا سی هزار مگاوات برقِ ناشی از انرژی هستهای نیاز داریم؛ که این را از راه دیگر نمیتوانیم به دست بیاوریم یا مقرونبهصرفه نیست. خب آن روزی که ما احتیاج پیدا کردیم، چه کار کنیم؟ برویم در خانهی چه کسی؟ از آمریکا، از اروپا درخواست کنیم، گدایی کنیم که آقا بیایید به ما برق هستهای بدهید یا بیایید برای ما غنیسازی راه بیندازید؟ میکنند؟ ما امروز بایستی فکر فردا را بکنیم. این نیازها، نیازهایی نیست که در ظرف شش ماه و یک سال و دو سال تأمین بشود، اینها را باید از قبل آماده کرد؛ ما این را آماده کردهایم، زمینهاش را فراهم کردهایم.»
تأثیر سوخت فسیلی بر محیط زیست نیز مسئلهای است که جامعه جهانی را به خود مشغول کرده است و کشورما نیز در سالهای اخیر مشکلات فراوانی در میزان افزایش آلایندگی هوا به خصوص در پایتخت مواجه شده است و گفته میشود که این افزایش سطح آلایندگی به دلیل استفاده از سوخت مازوت که به شدت آسیبرسان به اتمسفر است، در نیروگاههای تولید برق به جای گاز استفاده میشود. به همین جهت ایران و سایر کشورها به دنبال جایگزین کردن سوختهای بهتر یا سوخت پاک هستند.
از این رو جامعه جهانی به سوی تولید برق هستهای سوق پیدا کرده است. نیروگاههای با تولید کمتری از آلایندههای زیست محیطی در مقیاس وسیع، در کانون توجه قرار گرفته است. انرژی هستهای همچنین سرعت گرمایش جهانی را نیز به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
با وجود تاکیدات فراوان رهبر انقلاب و پیگیریهای مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف، برق هستهای تنها هزار مگاوات از ۸۳ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق کشور، سهم دارد؛ یعنی چیزی در حدود دو درصد از برق مصرفی کشور از نیروگاه اتمی بوشهر تولید میشود و هنوز به میزان تولید مورد نظر نرسیده است.
هادی بیگینژاد یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هفته گذشته در توییتی اعلام کرد که کمیسیون انرژی مصمم است تا مقدمات ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای برای آینده فراهم شود.
وی در درخصوص بحث پیگیری تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای پس از بازدید از نیروگاه اتمی بوشهر، به میزان گفت: در حال حاضر گام اول این است که وزارت نیرو برق را به قیمت تمام شده از سازمان انرژی اتمی بخرد تا برای سازمان بصرفه باشد که توانایی تولید داشته باشد.
وی ادامه داد: وزارت نیرو برق را اسماً به قیمت تمام شده میخرد، ولی واقعیت این است که رقم سوخت را در محاسبات لحاظ نمیکنند و میگویند که ما سوخت را در هیچ نیروگاهی نمیخریم و هزینه آن را پرداخت نمیکنیم؛ نیروگاه هستهای هم مانند آنها.
بیگینژاد افزود: درصورتی که سوخت گاز یا مازوت را رایگان در اختیار سایر نیروگاهها قرار داده میشود، اما سوخت هستهای را از خارج وارد میکنیم؛ به دلیل اینکه به اندازه کافی در داخل کشور منابع نداریم تا خودمان سوخت نیروگاه را تامین کنیم و این واردات دهها میلیون یورو هزینه دارد. به همین دلیل باید در محاسبات لحاظ شود.
بیشتر بخوانید
عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره گام دوم این اقدامات گفت: ما در حال حاضر فقط ظرفیت تولید هزار مگاوات برق هستهای را داریم و در گام دوم باید کمک کنیم فاز دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر که هرکدام تقریباً هزار مگاوات برق تولید میکنند، راه اندازی شوند.
وی اضافه کرد: گام سوم، استفاده از سوختهای دیگر است که در حد کارشناسی مطرح شده که ما بتوانیم از گازهای دیگری مانند توریم هم استفاده کنیم.
بیگینژاد تصریح کرد: مطلب دیگری که پیشنهاد شده و به عنوان کار کارشناسی در حال بررسی است تا به جمعبندی برسیم، مسئله نیروگاههای کوچک است.
نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در کنار مواردی که به عنوان هدف است، ساختار چینی هم لازم است؛ یعنی ساختاری طراحی شود که حاکمیت جمهوری اسلامی از برق هستهای حمایت کند. هم وزارت نیرو، هم شورای عالی امنیت ملی، هم دولت، هم مجلس و همه ارگانها حمایت کنند تا بتوانیم در گام اول به ۸ هزار مگاوات برق هستهای تا سال ۱۴۲۰ و بعد از آن به حدود ۲۰ یا ۳۰ هزار مگاوات برق هستهای در فواصل طولانی برسیم.
بیگینژاد همچنین از تخصیص بودجه برای گسترش و ساخت نیروگاههای اتمی در برنامه بودجه سال ۱۴۰۰ خبر داد.
درحالی که رهبر حکیم انقلاب در سال ۸۶، تولید ۲۰ هزار مگاواتی را برای سال ۱۴۰۶ مطالبه کردند، کمکاری نهادها و سازمانهای ذیربط و کند شدن سرعت حرکت پیشرفتهای صنعت هستهای کشورمان به سبب برجام، این مطالبه شاید برای بیش از ۵۰ سال به تعویق خواهد افتاد.
ایران قابلیت دستیابی به سطح بالایی از این فناوری را دارد و میتواند علاوه بر تامین نیازهای داخلی با صادرات آن باعث ارزآوری و اشتغال برای کشور بشود. همچنین میتوان در راستای اقتصاد مقاومتی با اصلاح خطوط موجود، و بدون احداث نیروگاه جدید مشکل خاموشیهای برق را حل کرد.
منبع:میزان
انتهای پیام/