به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مهدی قائمیان معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور ضمن تاکید براینکه شرایط قرنطینهای ایران فقط برای واردات چوب فنی و استاندارد است، گفت: افزایش واردات چوب، مخاطرات ورود آفات جدید به کشور را افزایش داده است و چوب غیر فرآوری شده به ویژه به شکل خام، راهی برای ورود حشرات و پاتوژنها به مناطق غیر آلوده است.
او توضیح داد: ضوابط قرنطینهای برای واردات چوب به علت احتمال بالای ورود تعداد زیادی از عوامل خسارتزای مهم قرنطینهای در تمام کشورهای دنیا از حساسیت زیادی برخوردار است و این سازمان نیز با اتخاد تصمیمهای درست و منطبق با مقررات در چارچوب حفظ عرصههای طبیعی و جنگلی کشور تلاش میکند.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: ورود احتمالی آفات و بیماریهای مختلف خارجی به کشور بوسیله واردات چوب از کشورهای مختلف مانند شب پره سفید آمریکایی، شب پره شمشاد که هریک بخشهایی از شمال کشور را مورد هجوم قرار داده، در مواردی خسارات جبران ناپذیری به عرصههای جنگلی کشور وارد کرده است.
او گفت: چند سال گذشته خسارت آفت خطرناک شب پره شمشاد در جنگلهای ۴۰ میلیون ساله هیرکانی که از ذخایر ارزشمند گونههای جنگلی و مورد توجه اکولوژیستهای جهان است، بسیار غافگیرانه و نگران کننده بوده و در بیشتر موارد ضمن خسارت فراوان به درختان شمشاد، هزینههای سنگینی را به منظور مبارزه و کنترل آن در سطح صدها هزار هکتار از جنگلهای شمال کشور بر دولت تحمیل کرده است.
قائمیان گفت: روسیه به تنهایی حداقل ۲۲ آفت خسارتزا با اهمیت اقتصادی بالا وجود دارد که بوسیله چوب با پوست قابل انتقال است.
او در مورد ادعای ضوابط بیش از حد سختگیرانه سازمان حفظ نباتات در زمینه واردات چوب به کشور و تطبیق نداشتن آن با استانداردهای بین المللی، افزود: شرایط قرنطینهای صادره از سوی این سازمان در زمینه واردات اقلام گیاهی نظیر انواع چوب سوزنی برگان و روشهای ضدعفونی آنها مبتنی بر بررسیهای فنی و منطبق با استانداردها و دستورالعملهای توصیه شده در منابع معتبر و علمی است.
این مقام مسئول گفت: سازمان حفظ نباتات کشور موافقت خود را در مورد ایجاد تاسیسات ضدعفونی مورد نیاز برای واردات چوب با پوست و سپس آفت زدایی آنها در کشور اعلام داشته است و این موضوع از سوی وزیر وقت جهاد کشاورزی به وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز اعلام شد.
بیشتر بخوانید
او اضافه کرد: برای ایجاد تاسیسات ضدعفونی کننده چوب با پوست، گزینههایی نظیر بندر خواجه نفس و همچنین بندر گمیشان (بندر سبز خزری) در استان گلستان که در فاصله امن از عرصههای جنگلی (جنگلهای هیرکانی) قرار دارند، میتواند مد نظر انجمن کارفرمایان صنایع چوب قرار گیرد.
قائمیان توضیح داد: ایجاد تاسیسات لازم برای ضدعفونی چوب با پوست در بندر سبز خزری (ندر گمیشان)، پس از برگزاری جلسات متعدد با انجمن کارفرمایان صنایع چوب و با موافقت این انجمن پیشنهاد شده و پس از موافقت آن انجمن و پیگیریهای متعدد این سازمان، سازمان بنادر و کشتیرانی نیز در مورد اعطای مجوزهای مربوطه برای ساخت این بندر، آمادگی خود را اعلام کرده، با این حال تاکنون اقدام موثری در این زمینه از سوی مراجع مربوطه صورت نگرفته است.
او در مورد شرایط قرنطینهای واردات چوب کشورهایی نظیر ترکیه و چین و مقایسه آن با شرایط قرنطینهای اعلامی از سوی ایران نیز اظهار کرد: در صدور شرایط قرنطینهای صادره از سوی حفظ نباتات کشورهای مختلف، عوامل متعددی نظیر نوع آفت، تنوع فون آفات در کشورها مورد توجه قرار میگیرد و با توجه به تفاوت و همچنین تنوع نوع و جمعیت آفات در کشورهای مختلف، الزاما این شرایط قابل مقایسه با یکدیگر نیستند.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور افزود: منعی برای واردات انواع چوب و فرآوردههای چوبی نظیر نئوپان و ام دی اف، چوبهای فرآوری و اشباع شده، چوب چهار تراش، چوب گرده بینه، چیپس چوب و پودر چوب وجود ندارد و این اقلام از اقصی نقاط دنیا با رعایت مقررات مربوطه به کشور وارد میشوند.
او گفت: براساس شرایط قرنطینهای اعلامی سازمان حفظ نباتات برای واردات چیپس چوب به کشور، اندازه طول و عرض قطعات چیپس چوب وارداتی ۳۰ × ۸۰ و حداکثر ضخامت آن ۳۰ میلیمتر ذکر شده که این میزان از شرایط ذکر شده در استاندارد بین المللی و موازین بهداشت گیاهی شماره ۳۹ (ISPM No.۳۹)، سهلتر در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام/