شاهین شادنیا، فلوشیب سم شناسی بالینی و مسمومیت و رئیس بخش مسمومیت های بیمارستان لقمان حکیم در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: حدود یک سال از شیوع ویروس کرونا میگذرد. در این مدت میزان الگوی مسمومیت تغییر یافت و تنها یکسری از مسمومیتها به خاطر مصرف برخی ترکیبات شایع مانند الکلهای سمی بروز پیدا کرده است.
او افزود: در حال حاضر دوباره وضعیت به حالت الگوهای قبل از دوران کرونا برگشته است. بر این اساس عمده مسمومیت هایی که مشاهده می کنیم همان دارویی و شیمیایی است که در زمان قبل از کرونا هم در کشور وجود داشت.
این فلوشیب سم شناسی بالینی گفت: مسمومیتهای دارویی زمانی اتفاق می افتند که داروها به راحتی در دسترس عموم قرار میگیرند. برای مثال مصرف داروهای آرامبخش و مسکن، خواب آور می توانند تاثیرات بدی را به همراه داشته باشند و یا ژلوفن و ایبوپروفن که در دسته بندی مسکن ها قرار دارند، مصرف نادرست آن ها میتواند به مسمومیت تبدیل شوند.
شادنیا بیان کرد: داروهای قلبی به طبع در زمره مسمومیتهای شایع بعدی قرار دارند که همگی به دلیل در دسترس بودن بین مردم و امکان خریداری با نسخه یا بدون نسخه شانس مسمومیت بالاتری را ایجاد میکنند. در رابطه با موارد مسمومیت های شیمیایی هم مانند مواد سو مصرف و سموم کشاورزی، به صورت شایعتر مشاهده میشوند. این دو دسته بالاترین موارد مسمومیت را در بین مواد شیمیایی دارند و بحث مسمومیت با الکلهای سمی نسبت به اوایل شیوع ویروس کرونا کاهش یافته است.
مرگ ناشی از مسمومیت در اثر مصرف بالای داروها اتفاق می افتد
او تصریح کرد: مسمومیتها بسته به داروی مورد نظر فرق دارند. مراجعه فرد به مراکز درمانی زمانی اتفاق می افتد که فاکتورهای زیادی در او ظاهر شود. برخی از داروها از پتانسیل خطرزایی کمتری برخوردارند و برخی دیگر آسیب فراوانی وارد میکنند که حتی موجب مرگ و میر خواهند شد. بنابراین نمیتوان به روشنی اعلام کرد که چه اتفاقی برای یک فرد پیش خواهد آمد زیرا به دارویی بستگی دارد که او مصرف کرده است .
رئیس بخش مسمومیت های بیمارستان لقمان گفت: زمان مصرف دارو نیز بسیار مهم است و هر چه فرد سریعتر به بیمارستان مراجعه کند، شانس مداخلات درمانی و کاهش عوارض بیشتری را تجربه خواهد کرد و میتوان عوارض مسمومیت را کاهش داد؛ و برعکس، هرچه فرد دیرتر به مراکز درمانی مراجعه کند به دلیل جذب شدن دارو، اثرات خود را روی نقاط مختلف بدن گذاشته و طبیعتا عوارض دارو را افزایش می دهند.
او بیان کرد: شرایط جسمانی فرد یعنی اطفال، افراد مسن و خانمهای باردار جزو گروههای با ریسک بالاتر هستند و بالطبع در این افراد مسمومیت میتواند شدت و عوارض بیشتری داشته باشد تا افرادی که سالم و جوان هستند و مشکلات زمینهای ندارند، تمامی این موارد در میزان مسمومیت نقش دارند.
شادنیا تصریح کرد: افرادی که سنین بالاتر داشته و بیماریهای قلبی دارند ممکن است بدون قصد، دارو مصرف کرده باشند و دارو منجر به مسمومیت آنها شده باشد. چند شکل موارد مصرف داریم که یکی از آنها مصرف خودسرانه است برای مثال بیماری سر درد دارد و مسکن مصرف میکند؛ در این حالت، زمانیکه سر درد بیمار خوب نشود باز هم دارو مصرف کرده و متاسفانه دچار مسمومیت خواهد شد. یعنی فردی برای برطرف شدن مشکل خود به صورت خودسرانه دارویی را مازاد بر دوز پزشکی مصرف میکند و به این ترتیب مسموم میشود.
او گفت: شکل دیگر هم در افراد مسن وجود دارد که به دلیل بیماریهای زمینهای که دارند داروهای متعددی را استفاده میکنند. از لحاظ شرایط جسمانی ممکن است فراموش کنند که آیا دارو خود را مصرف کردهاند یا خیر. به دلیل فراموشی، برخی داروها مصرف می شود که می تواند پرخطر بوده و مسمومیت ایجاد کند.
شادنیا بیان کرد: دسته بعدی نیز کودکان هستند که به دلیل مشاهده یک قرص که ظاهری جذاب است، آن را خورده و دچار مسمومیت میشوند. بیشتر مسمومیتهای بین افراد در این دسته قرار میگیرند که مسمومیتهای تصادفی گفته میشوند. آخرین دسته نیز مسمومیتهای عمدی است که فرد به دلیل مشکلات فردی یا روحی یک دارو را بیش از حد مجاز مصرف میکند تا از این طریق خودکشی کند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/