به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها در بوستانها و فضای سبز شهری بیشتر افراد میانسال مشاهده میشوند، افرادی که برای اینکه بتوانند با همسالان خود صحبت کنند در نیمکتهای بوستانها مینشینند و اوقات فراغت خود را این گونه میگذرانند، اما شاید فراموش کرده باشیم که هدف اصلی از ایجاد این فضاهای سبز، ایجاد مکانی برای بازی کودکان بوده است تا صدای خنده هایشان این فضا را پر کند.
این روزها جمعیت میانسال کشور بیشتر از کودکان و جوانان به چشم میآید و این موضوع میتواند زنگ خطری برای ایران و جامعه ایرانی باشد. در ۳۰ سال آینده ایران جزء ۴ کشور پیر جهان خواهد بود، آمار ولادت منتشر شده از سوی سازمان ثبت احوال نشان میدهد که هر سال میزان ولادت در مقایسه با سالهای قبل کاهش چشمگیری داشته است و ادامه این روند را در چند سال اخیر شاهد بودیم، به طوری که جمعیت شناسان معتقدند با این روند کشور دیگر نیروی جوان و آینده ساز نخواهد داشت.
پیر شدن جمعیت، موضوعی است که در دههها و سالهای گذشته، رهبر معظم انقلاب درباره آن بارها هشدار دادهاند. ایشان با اشاره به روند رو به کاهشِ جمعیت جوان کشور، خطر بزرگ تحدید نسل برای کشور را پیری عمومی میدانند و بر تعیینکننده بودن مسئله نمای جوان برای کشور تاکید کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی نزدیک به ۵۰ بار درباره این موضوع هشدار دادهاند، ایشان در اردیبهشت سال ۹۳ با توجه به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و با توجه به جوانی جمعیت کنونی، سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ کردند؛ این سیاستها بر اساس بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است؛ ایشان با در نظر داشتن نقش مهم جمعیت در پیشرفت کشور، تأکید فرمودند که لازم است برنامهریزیهای جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاستهای جمعیتی انجام شود.
این روزها تک فرزندی پدیدهای شده است که زوجین جوان آن را انتخاب میکنند، زوجینی که با زوجهای ۲۰ سال گذشته تفاوت بسیاری دارند. مزیتهای معدود تک فرزندی در کنار معایب بی شمار آن به چشم نخواهد آمد و این امر میتواند برای جامعه معایب فراوانی داشته باشد.
در گذشته هر خانوادهای حداقل سه فرزند به دنیا میآورد با این تفاوت که زوجین جوان امروزی از داشتن یک فرزند نیز ترس دارند. شاید مشکلات اجتماعی و اقتصادی بهانهای برای عدم فرزندآوری یا تک فرزندی باشد.
زوجهای جوان امروزی معتقدند، هرخانوادهای اگر یک فرزند را به شیوه صحیح تربیت کند، بهتر میتواند آن را به جامعه معرفی کند، اما آیا از نظر شما این موضوع درست است؟ جالب است بدانید بر اساس بررسیهای جمعیت شناسی انجام شده، آمار خانوادههایی که تک فرزند هستند در خانوادههای ثروتمند و مرفه بیشتر از خانوادههای حد متوسط و نیازمند است، بنابراین مشکلات اقتصادی نمیتواند دلیلی برای عدم فرزند آوری باشد.
بیشتر بخوانید
امان الله قرائی مقدم کارشناس خانواده در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: زوجین با اعتقاد بر اینکه فرزند کمتر، زندگی بهتری را به همراه دارد، پدیده تک فرزندی را رقم زده و امروز چنین رفتاری یک نوع پرستیژ و حتی به نوعی مد محسوب میشود.
وی در خصوص آسیبهای تک فرزندی برای جامعه گفت: کمبود نیروی انسانی و کاهش جمعیت از مشکلات اساسی تک فرزندی است و هنگامی که نیروی انسانی کاهش یابد، برای تأمین نیروی انسانی متخصص و ماهر، مهاجرت به داخل صورت میگیرد، در نتیجه چنین رفتاری تجانس فرهنگی جامعه را نیز بر هم خواهد زد و مشکلات متعددی را به دنبال خواهد داشت.
قرائی مقدم افزود: کاهش جمعیت یک بحران جدی است که شاید اکنون مورد توجه قرار نگیرد، اما با افزایش مسئله تک فرزندی در آینده جامعه شاهد مهاجرت نیروی کار به کشور خواهیم بود و تبعات این مسئله از فرار مغزها نیز بیشتر است.
سید شهرام علیزاده روانشناس و مشاور در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره اظهار کرد: تعداد بسیار محدودی از افرادی که ازدواج میکنند، به داشتن بیش از یک فرزند تمایل نشان میدهند و به همین دلیل تعداد خانوادههای تک فرزند در حال افزایش است.
او افزود: طبق تحقیقات انجام شده در این مورد مشخص شده است که کودکان در خانوادههای چند فرزند از سلامت روانی بیشتری برخوردار هستند و پدران و مادران آنها نیز احساس شادمانی بیشتری را تجربه میکنند.
این روانشناس با تأکید بر اینکه یکی از معایب خانوادههای تک فرزند این است که تمام امکانات رفاهی بدون تلاش در اختیار کودک قرار میگیرد که این مسأله ممکن است زیاده خواهی، عدم تحمل نه شنیدن از افراد جامعه و عدم تلاشگری او را در پی داشته باشد.
اضافه کرد: نقش پدر و مادر در زندگی یک کودک کافی نیست و موقعیتهای بسیاری وجود دارد که کودک به یک برادر یا خواهر برای تعامل و مشورت نیاز دارد و این خلأ در وجود فرزندان خانوادههای تک فرزند کاملا مشهود است.
ایران در آستانه رسیدن به بحران میانسالی و کاهش نیروی جوان در کشور است، بحرانی که اگر به سیاستهای جمعیتی عمل شود، خانوادهها به داشتن فرزند بیشتر فکر خواهند کرد، جالب است بدانید که برای حل این معضل نیاز است تا هر خانوادهای حداقل ۴ فرزند داشته باشد، اما تا زمانی که به این موضوع از سوی مسئولان و افراد جامعه نگاه جدی نشود، این مسأله حل نخواهد شد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
لازم نیست بگين جمعیت داره به سمت پیری ميره
وضعیت اقتصاد رو درست کنید
کم تر اختلاس کنید
همین تک فرزندی هم برای جامعه ای مثل ایران زیاده و فاجعه است !
اما همین بچه را اگه بخواهید از پرورشگاه بیارید هزارتا سنگ جلوی پای ملت میندازید.
من خودم اگر بچه هم بخواهم بچه پرورشگاه را زیر چتر حمایت خودم میگیرم.هر پدر و مادری مشخصا بچه اش را دوست داره ولی آیا همین پدر و مادر بچه ای که از پرورشگاه میاره را هم به همون اندازه دوست داره؟
سیره ایمه و پیامبر این بود که با بچه های افراد دیگه هم مثل بچه های خودشون رفتار میکردند.
هنر این است.
از طرف دیگه در همین مدت، نسل دختران وارد بازار کار میشن و خیلی از شغل ها رو پُر می کنند. اگر توی خیابون ها نگاه کنید خیلی از مغازه ها و پست بانک ها و بیمه ها و ادارات و داروخانه ها و بیمارستان ها و اخیراً هم راننده اتوبوس و ... پُر از شاغلان خانم است. البته منظورم مخالفت با شغل خانم ها نیست؛ اما نتیجه ی این کار رو سال هاست داریم می بینیم.
نتیجه ی این کار میشه همین که یک نسل از پسران بالای ۳۰ سال مجرد که هیچ شغل و درآمدی ندارند. و در عوض، یک نسل از دختران بالای ۳۰ سال مجرد که درآمد دارند اما مطمئناً حاضر نیستند با یک پسر مجردِ بیکار ازدواج کنند.
واقعاً به نظر من اگر این تلف شدن عمر در دانشگاه ها نباشه، شاید خیلی ها مشکل پیدا کردن شغل نداشته باشند. من خودم تا جایی که می دونم، توی شهرهای کوچیک، حتماً شغلهایی مثل کارهای فنی و تعمیرکاری، کشاورزی، کارهای تولیدی و ... پیدا میشه و از این لحاظ مشکل بیکاری نیست. اما وقتی یک پسر خواه و ناخواه مجبور میشه به خاطر سربازی وارد دانشگاه بشه و چندین سال بدون اینکه درس رو بفهمه، با سختی و بدبختی، یک مدرک بگیره که هیچ فایده ای هم براش نداره. آخرش هم با هزار مشکل روحی و افسردگی به سربازی بره و بعد از ۳۰ سالگی تازه دنبال کار باشه و اگر مشکلی پیش نیاد تا ۴۰ سالگی پولی پس انداز کنه و در ۴۰ سالگی تازه ازدواج کنه. آیا یک آدم ۴۰ ساله حوصله ی نگهداری از بچه داره؟؟
به خاطر خدا یک فکری به حال این سربازی بکنید. آسیب این کار، همون طور که در این خبر هم هست، باعث پیر شدن جمعیت و بی انگیزگی برای ازدواج و بچه دار شدن میشه و آسیبش در سالهای آینده مشخص میشه.
همه عالیه
قیمت ها عالی
وضعیت مالی مردم عالی
راستی چرا مردم بچه دار نمیشن؟!
با این شرایط خوب
باید چکار کنیم
مشکل به نظرتون از چی هست؟ ها؟
افزایش مجرد ها و کاهش ازدواج هم تهدید نیست!!!
گرونی مسکن + افزایش تورم + کاهش ارزش حقوق دریافتی نسبت به تورم + دست بالا گرفتن خرج های عروسی و جهیزیه + افزایش قیمت کالاهای دیجیتالی + افزایش قیمت کالاهای داخلی برابر با کالاهای خارجی !!! + پیچیدگی و تعدد بالای مراسم ازدواج + افزایش بی رویه هزینه آموزش، حتی در مدارس دولتی + کرونا و عدم توجه به زیرساختهای تجارت الکترونیک و دورکاری (حتی بعد از کرونا)...
موارد فوق باید درست بشه بعد به فکر تک فرزندی باشید
اونایی که تک فرزند شدند بعضا اختیاری نبوده، از دستشون در رفته، وگرنه خیلی از دوستام 5 ساله - 10 سال هست که ازدواج کردند اما بچه دار نشدند.
هر چند توانایی بچه دار شدن از نظر پزشکی نداشتند، اما اصلا دلشون نمیخواد بچه دار بشن که بخوان درمان بشن
اونایی که بچه دار هم شدند، به غلط کردن افتادن، و هرگز سمت بچه دوم نمیرن، حتی اگر وعده بهشت بهشون داده بشه!!!
این مشکل در همه خانواده های حرب الهی وغیر حزب الهی وجودداره!!! راحت بگم خودخواه شده اند!!!!
من خودم سه فرزنددارم ولذت دنیا دراین هاست.
حقوق کارگر ۲ میلیون
ایا حق ما نیست که یک سرپناه داشته باشیم؟در این مملکت آدم از فرداش خبر نداره از الان باید ذره ذره پول جمع کنیم که بتونیم بچم را سال دیگه یک پیش دبستانی بگذارم. با تمام وجودمون داریم میفهیمیم که بچه ما به خاطر تنهاییش و تک فرزندیش چقدر داره از لحاظ روحی آزار میبینه. الان که چهار پنج ساله شده هم بازی میخواد. ما بهانه نداریم مشکل اقتصادی بهانه نیست واقعیت است.
بنزین سه تومنی
کرایه خونه و خونه حداقل صد میلیونی
تورم هر روزه لبنیات و موارد ضروری زندگی مثل روغن و گوشت و برنج و....
پوشک صد هزار تومنی و شیر خشک صد هزار تومنی و هزینه درمان سر سام اور
و درامد نهایت سه چهار میلیونی کیه ک بتونه بچه بیاره یا اصلا حتی زندگی تشکیل بده ....
دلتون خوشه واقعا مردم تو نون شبشون موندن
بابا يه جوان تو زندگي خودش كه تنها است مونده چطوري زن بگيره؟ حالا گرفت خرج بچه يكيش هم كمر شكن تا برسه به چندتا
شما عنایت فرماید مشکلات اقتصادی چه بلایی بر سر جامعه آورده و هیچ که به هیچکس نیست
امروز اگر جوانی یا بدبختی به خواهد خانه بخرد اگر شانس بیاورید و شغلی بدست آورد ماهیانه سه میلیون که بعید میدانم درصد بالایی این شانس روداشته باشند صد بیست سال باید کار کند که چهار میلیارد خورده ای پول جمع کنه که بتونه خونه بخره در صورتی که خودش هیچ گونه مخارجی نداشته باشد و تا صد بیست سال تورم نداشته باشیم و تا صد بیست سال نمیره واقعا در موردش فکر کنید
جنابعالی چند تا فرزند دارید و آیا اصلا خودتون به مقاله ای که نوشتید اعتقاد دارید؟
دوست عزیز الان اکثریت خانمها شاغل هستن و به اندازه ای برای خودشون گرفتاری درست کردن که دیگه وقت بچه داری ندارن ضمنا تا زمانی که مشکل مسکن ، اشتغال ، اقتصاد و ... حل نشه کسی به فکرفرزند اوری بیشتر نخواهد بود.