به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا نیز با بیان اینکه در حوزه واکسن کویید ۱۹ هم موضوع خرید و هم موضوع تولید مورد توجه قرار گرفت، اظهار کرد: علت خرید این بود که فاصله ما تا تولید برای واکسیناسیون عمومی به صورت خوش بینانه تا خرداد است. بر اساس آمار اگر بتوانیم با واکسن وارداتی واکسیناسیون افراد پرخطر را انجام دهیم، از مرگ ۱۰ هزار نفر جلوگیری کردیم.
او با بیان اینکه کادر درمانی و افراد مسن از گروههای اصلی و دارای اولویت برای تزریق واکسن بودند، افزود: این دو گروه را باید تحت پوشش قرار دهیم. از همان ابتدا سوال این بود در کشور چرا یک واکسن نباشد و همه از یک واکسن استفاده کنند. از همان ابتدا تخمین زده شد که ممکن است واکسن اول از یک نوع باشد و واکسن بعدی از نوعی دیگر و ممکن است داشتن سبدی از واکسن موثر باشد.
قانعی با اشاره به اینکه تا تمام مطالعات منتشر نشود و داوران نبینند، نمیتوان روی این مسائل تحلیلی داشت، اما پیش بینی این است که فردی بیماری کرونا گرفته و بیماری زمینهای هم داشته باشد، شاید ترجیح داده شود واکسن مشترک ایران و کوبا را تزریق کند، افزود: این واکسن هر چند ایمنی زایی کمتری داشته باشد، اما عوارض کمتری هم دارد. این امر در روسیه هم رخ داد و وقتی استرازنکا خواست واکسن تولیدی را در آنجا بزند، دو گونه را بررسی کردند که یکی واکسن روسیه باشد و دیگری استرازنکا.
او بیان اینکه در واردات و هم تولید واکسن به سبد توجه داریم؛ بیان کرد: واکسیناسیون عمومی طوری است که دوز دوم که ۲۸ روز بعد قرار است بزنید، داشته باشیم. واکسن تست پایداری دارد و باید مدتی بماند؛ بنابراین ذخیره استراتژیک باید داشته باشیم که این مراحل به جز با تولید داخل فراهم نیست.
برای جلوگیری از مرگ و میر واکسن اضطراری را انتخاب کردیم
رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با اشاره به اینکه وقتی به تولید واکسن فعلی مینگریم متوجه میشویم که این نوع توزیع واکسن جوابگوی بسیاری از مردم کشورها نخواهد بود، تصریح کرد: برخی از کشورها به ازای هر نفر ۵ واکسن ذخیره کردند و این توزیع ناعادلانه مشکلاتی را به همراه دارد. بر همین اساس اگر هم بخواهیم این مقدار وجود ندارد.
قانعی با بیان اینکه برخی از تولیدکنندگان ما شهریور سال آینده واکسن خود را عرضه میکنند، گفت: یک واکسن اگر قرار بود قبل از کووید به بازار بیاید، باید پنج سال را طی میکرد. اکنون نهایت یک سال از تولید واکسن گذشته است و استفاده از واکسن با این مدل به عنوان واکسن اضطراری نامیده میشود. به هر حال وقتی کشوری تایید اضطراری در کشورش داشته باشد، ممکن است ایران قبول کند که تایید آنها را قبول کند و مصرف شود. در گذشته منتظر بودیم که سازمان بهداشت جهانی واکسن را تایید کند که امکان پذیر نیست. این مدل که یک طرف مرگ و یک طرف واکسن را داریم، باید از مجوز اضطراری استفاده کرده و واکسن را انتخاب کنیم.
او با اشاره به اینکه تمام تستهایی که روی گروهها شد، افراد سالم بین ۱۸ تا ۵۰ سال بودند و داده واکسن هم مربوط به این بازه سنی است، گفت: وقتی شرایط اضطرار میشود، مسئولیت بر عهده واکسن ساز یا همان تولید کننده نیست. البته این مدل در سازمان جهانی تایید شده است. بر همین اساس، در این شرایط تولید کننده واکسن مسوولتی قبول نمیکند، اما دولتها افرادی که این واکسن را استفاده میکنند، درباره عوارض آن بیمه خواهند کرد.
شرط شرکتهای واکسن ساز برای دادن واکسن کویید ۱۹ به ایران
قانعی با بیان اینکه ایران حاضر نشد که واکسنهای خارجی روی مردم امتحان شود، گفت: هر واکسن سازی ظرفیتش از نیازش ممکن است فراتر رود. به همین دلیل در زمانی که واکسن تولید میشد، واکسن سازها به کشورهایی همچون ایران پیشنهاد دادند که اجازه دهید این واکسن روی مردم شما هم تست شود، اما باید ۵۰ درصد هزینه واکسن را بدهید و از طرفی هم اگر واکسن موفق نبود، آن هزینه به شما بازگردانده نخواهد شد و بیمه افراد هم با ما نیست. با این شرایط شما را پس از تولید انبوه، در اولویت میگذاریم، اما ایران چنین پیشنهادی را نپذیرفت که فاز اول واکسیسناسیون روی مردم تست شود.
رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا ادامه داد: پس از این امر ایران به شرکتهای تولید کننده واکسن پیشنهاد داد که اگر حاضر به انتقال فناوری و تکنولوژی هستید، حاضریم که فاز سوم را روی مردم امتحان کنیم. به همین دلیل ایران و کوبا با چنین شرطی دست به همکاری زدند تا واکسن کرونا را بسازند.
او با بیان اینکه قبل از اینکه خود فایزر واکسن خود را تایید کند، عربستان آن را تایید کرد، تصریح کرد: زیرساخت واکسن و تولید آن و حتی کیفی سنجی در بین کشورهای اسلامی همچون ایران و اندونزی و تقریبا مصر وجود دارد. مشخص نیست عربستان چگونه فایزر را تایید کرده است. واکسنها اگر فرصت بود که اکنون نیست باید در آزمایشگاه ما تست میشد، اما ما به چندین هزار نفر واکسیناسیون آن و نتایج آن مینگریم. از طرفی سطح تکنولوژی، ایمنی و استانداردهای را بررسی میکند. در صورتی که از سطح سه به بالا باشد، حاضر شدیم که آن واکسن را خریداری کنیم. بر همین اساس انتخاب واکسن هم پس از احصا شدن نتایج آن صورت گرفت.
۴ ویژگی مهم برای تولید یا خرید واکسن کووید ۱۹
همچنین حسین ملک افضلی ارکانی، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی با بیان اینکه مدیریت واکسن باید به نحوی باشد که در اسرع وقت پوشش همگانی ایجاد شود، گفت: در این رابطه دولتمردان تمام تلاش خود را میکنند تا بتوانند بهره مندی همگانی از واکسن فراهم سازند. در این مدیریت باید اصل عدالت نیز مورد توجه قرار گیرد. به این معنا که افرادی با نیازمندی بیشتر در تقدم باشند همچنین افرادی که با کروناییها و کادر درمان ارتباط دارند و سالمندان باید در اولویت باشند و این فرایند عادلانه است.
او با اشاره به اینکه واکسنی که ما تهیه میکنیم باید چهار ویژگی داشته باشد، گفت: اول باید اثر بخش باشد و ایمنی لازم را در بدن علیه بیماری ایجاد کند. دوم اینکه واکسن ایمن باشد و مشکل و عارضهای نامتعارف برای بیمار ایجاد نکند؛ همچنین قیمت مناسب نیز باید مورد توجه قرار گیرد تا برای مردم قابل تحمل باشد. نکته مهم اینکه واکسن سالم به دست مردم برسد، یعنی در فرایند حمل و نقل باید سلامت آن حفظ شود.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی با بیان اینکه در صورتی که ۷۰ درصد مردم واکسن با ایمنی پایدار تزریق کنند نگرانی کاهش میباید، افزود: واکسن سرخک واکسنی است که سالهاست که در کشور تولید و استفاده میشود، بارها اثربخشی آن بررسی شده است و زنجبره انتقابل ویروس هم متوقف خواهد شد؛ اما اکنون با واکسنی مثل کرونا مواجه هستیم که چنین بررسیهایی از آن صورت نگرفته است بنابراین توصیه میکنیم هیچ گاه نباید دلمان را خوش کنیم که اگر واکسن بزنیم میتواینم رعایت نکات بهداشتی را نادیده گرفته و از کرونا در امان بود، چون مطالعات هنوز تکمیل نشده است.
انتهای پیام/