ویدئویی از یک «ارزون سرا»‌ منتشر شده که در آن می‌بینیم سوپرمارکتی در شهر یزد به دلیل ارزان فروشی و تجمع مردم، توسط اداره بهداشت پلمب شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در روز‌های منتهی به سال جدید، اگر سری به بازار زده باشید حتما با اصطلاح‌هایی مثل «حاجی ارزونی»، «ارزون سرا»، «ارزونکده» و ... مواجه شده اید که سر در بعضی مغازه‌ها دیده می‌شود. به تازگی ویدئویی در فضای مجازی از یکی از همین «ارزون سرا»‌ها منتشر شده که در آن می‌بینیم سوپرمارکتی در یکی از مناطق شهر یزد به دلیل ارزان فروشی و تجمع مردم، توسط اداره بهداشت پلمب شده است؛ اما این اولین باری نیست که مغازه‌ای به دلیل ارزان فروشی پلمب می‌شود.

پیش از این هم در سال گذشته یک فروشگاه مواد غذایی در تبریز به دلیل ارزان فروشی و ایجاد ترافیک پلمب شده بود. به همین دلیل امروز به موضوع ارزان فروشی پرداخته ایم و به سوالاتی از این قبیل که آیا این مغازه‌های به اصطلاح ارزان فروش، واقعا اجناس را ارزان می‌فروشند و قانون درباره ارزان‌فروش‌ها چه می‌گوید؟ پاسخ داده ایم که در ادامه آن‌ها را می‌خوانید.

البته در گفت و گویی با رئیس دانشگاه علوم پزشکی از دلایل پلمب سوپرمارکت در یزد هم نوشته ایم. این نکته را هم بگوییم که آن چه این جا می‌خوانید فرضیه‌هایی است که درباره ارزان فروشی‌ها مطرح است و در روزگاری که تورم به شدت بالاست، برای این که در دام برخی از شیادان نیفتید شگرد‌هایی را که احتمال می‌دهیم برخی برای سرکیسه کردن شما از آن استفاده کنند، بر شمرده ایم.

دلیل پلمب سوپرمارکت در یزد
برای دانستن دلیل اصلی پلمب سوپرمارکت در یزد که در شبکه‌های اجتماعی ادعا شده به دلیل ارزان فروشی و تجمع بوده، به سراغ رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد رفتیم. دکتر میر جلیلی دلیل پلمب این مغازه را رعایت نکردن دستورالعمل‌های بهداشتی اعلام کرد و گفت: «در هفته‌های اخیر به دلیل رعایت نکردن دستورالعمل‌های بهداشتی در این سوپرمارکت دو بار به آن‌ها تذکر دادیم و متاسفانه بازهم شاهد تخلفات بهداشتی در آن بودیم و به همین دلیل این مغازه پلمب شد و ربطی به ارزان فروشی ندارد.»

او در ادامه هم اظهار کرد: هرجای استان هم که شاهد رعایت نکردن دستورالعمل‌های بهداشتی باشیم که احتمال شیوع کرونا را افزایش می‌دهد، با آن برخورد می‌کنیم، پلمب این واحد نیز تنها به دلیل رعایت نکردن پروتکل‌ها بوده است.

استراتژی سود کم، فروش بیشتر
همین ابتدا بگوییم که همیشه هم این گونه نیست که عده‌ای قصد فریب شما را داشته باشند و مغازه‌هایی پیدا می‌شوند که صادقانه اجناس را ارزان‌تر از دیگر مغازه‌ها به مشتریان شان عرضه می‌کنند. این مغازه‌ها عمدتا مملو از جمعیت هستند و مردم اعتماد بیشتری به آن‌ها دارند. یکی از مهم‌ترین دلایل این فروشندگان برای ارزان فروشی، این است که فروشنده با پایین آوردن سود، مشتری‌های بیشتری جذب می‌کند و می‌تواند فروشش را بالا ببرد و با فروش بیشتر حتی از زمانی که سود بالاتری برای خود در نظر می‌گیرد، درآمد بیشتری عایدش می‌شود.

بنجل فروشی!
البته همان طور که گفتیم همه ارزان فروشی‌ها هم ارزان فروش نیستند و برخی از آن ها ادای ارزان فروشی را در می‌آورند. یکی از مهم‌ترین دلایلی که برای ارزان فروشی می‌توان در نظر گرفت، فروش اجناس بی کیفیت است. اجناسی که به آن‌ها بنجل هم می‌گویند و به همین دلیل است که برای فروشنده می‌صرفد آن‌ها را با قیمت ارزان‌تر بفروشد و سود خوبی هم نصیبش شود.

اجناس در شرف اتمام تاریخ مصرف
یکی دیگر از دلایلی که برخی ارزان فروش‌ها را به آن متهم می‌کنند این است که آن‌ها اجناس در شرف فساد را با قیمت‌های بسیار ارزان‌تر از قیمت واقعی می‌خرند و به همین دلیل آن‌ها را با قیمت ارزان تری نسبت به دیگران در اختیار مشتریان قرار می‌دهند که می‌تواند سلامت مردم و خریداران آن‌ها را نشانه بگیرد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم حتما قبل از خرید هر کالایی، تاریخ مصرف محصول را مشاهده کنید تا از سلامت محصولی که می‌خرید مطمئن شوید.


بیشتر بخوانید

ارزان فروختن تنها چند کالای اساسی
در برخی از ارزان فروشی‌ها دیده شده چند قلم کالای اساسی را نسبت به دیگر مغازه‌ها ارزان‌تر می‌فروشند و سود کمتری را برای خود در نظر می‌گیرند تا اعتماد مشتریان را جلب کنند و در کنار آن دیگر اجناس را نه تنها ارزان‌تر که حتی با سود بیشتر به مشتریان عرضه می‌کنند و خریدار با خیال این که همه اجناس این گونه فروشگاه‌ها ارزان‌تر است، تمامی خریدشان را از همین فروشگاه می‌کنند که در پایان می‌بینیم این فروشگاه‌ها در مجموع کالا‌ها را نسبت به دیگر خرده فروشی‌ها گران‌تر می‌فروشند.

پول شویی؟!
جدای از آن چه خواندید، برخی هم ارزان فروشی‌ها را محلی برای ایجاد پول شویی بر شمرده اند. به طور مثال محسن مفیدی، رئیس اتحادیه خواربار و لبنیات مازندران در آبان سال ۹۷ در این خصوص به ایسنا گفته: «ارزانکده‌ها پول شویی می‌کنند و فعالیت‌شان وجهه قانونی ندارد!» او معتقد است که برخی برای وارد کردن پول‌های کثیفی که منشأ کسب آن‌ها می‌تواند فروش کالای قاچاق یا مواد مخدر باشد به سیستم اقتصادی، دست به ارزان فروشی می‌زنند.

ارزان‌فروشی وجاهت قانونی ندارد
رحیم مقیمی‌اصل، رئیس اتحادیه فروشندگان پلاستیک و نایلون چندی پیش در گفت و گویی اعلام کرده بود ارزان فروشی به همین راحتی‌ها نیست و قوانینی برای جلوگیری از فروش اجناس زیر نرخ مصوب وجود دارد. او در گفت و گویی در سال ۹۷ با شهروند در این خصوص گفته است: «باید در نظر داشت کسانی که ارزان‌فروشی می‌کنند، چرا ارزان‌فروشی می‌کنند و علت آن را باید جست‌وجو کرد، معمولا کسانی که ارزان‌فروشی می‌کنند یا کارشان ایراد‌هایی دارد یا دارند تخلف می‌کنند یا درصدد پاس‌کردن چک‌های خود هستند یا ایراد‌های جدی دیگری بر کارشان وارد است وگرنه کدام آدم عاقلی تومان را به ریال می‌فروشد؟» به رئیس اتحادیه خواربار و لبنیات مرکز مازندران هم در گفت و گویی با ایسنا اظهار کرده بود هیچ واحد صنفی حق ندارد در محل کسب خود تابلوی ارزان‌فروشی نصب کند و درواقع اصلا ارزان‌فروشی وجاهت قانونی ندارد.

ارزان‌فروشی جرم نیست
در قانون اصناف، برای گران فروشی، کم فروشی، احتکار و... تعریف خاصی آمده و ضمانت اجرای آن نیز مشخص است و کسی که مثلا مرتکب گران فروشی شود متخلف محسوب می‌شود. اما در بحث ارزان فروشی کمی قضیه فرق می‌کند و قانون به صراحت تکلیف را مشخص نکرده است. در همین زمینه علی فاضلی، رئیس سابق اتاق اصناف ایران می‌گوید: «ارزان‌فروشی در هیچ کجای قانون، جرم تلقی نشده است و کسانی که از سود مقرر خود چشم‌پوشی می‌کنند و اجناس خود را با قیمت مناسب‌تری در اختیار مردم قرار می‌دهند، باید تشویق شوند.» محمد محمدی، رئیس سابق سازمان تعزیرات تهران هم پیشتر در این باره گفته است: «کسانی که می‌خواهند ارزان‌فروشی کنند، باید مجوز بگیرند تا اتحادیه‌های صنفی دقیقا بررسی کنند علت ارزان‌فروشی آن‌ها فروش کالا‌های خارج از استاندارد یا بدون مجوز‌های لازم نباشد.»

البته برخی دولت‌ها هم هستند که برای رعایت قواعد رقابت، ارزان فروشی به قیمت پایین‌تر از قیمت تمام شده را جرم می‌دانند، چون به جز بحث انحصارگرایی بازار، ارزان فروشی باعث کاهش بالفعل یا بالقوه فروش توسط سایر فروشندگان وانحصارگری و کاهش سود، کاهش تولید، کاهش سهم بازار، کاهش بهره وری، کاهش بازگشت سرمایه، کاهش اشتغال، کاهش دستمزد‌ها و کاهش سرمایه گذاری توسط بقیه تولیدکنندگان یا توزیع کنندگان یا فروشندگان می‌شود.

منبع:روزنامه خراسان

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۰ ۱۶ اسفند ۱۳۹۹
مردم هم سرگردان در این سر گردنه مسئولین