علیرضا تاجبر کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که ارزندگی یعنی چه و چه عواملی بر ارزندگی سهم اثر گذار است؟ بیان کرد: اگر سهم را نیز به عنوان یک گزینه سرمایه گذاری در نظر بگیریم،کسانی که اقدام به خرید و فروش سهام می کنند هدف این افراد کسب انتفاع و بدست آوردن بازدهی است. حال اگر فردی این بازدهی مورد انتظارش در یک مقطع زمانی بالاتر باشد سهم ارزنده تر خواهد بود.
وی در ادامه افزود: به طور کلی ارزندگی سهام از نظر بنیادی به چند عامل بستگی دارد که می تواند به سودآوری و جریانات نقد آتی و یا حجم دارایی هایشان بستگی داشته باشد. هر کدام از این دو عامل می تواند در ارزندگی سهم اثر گذار باشد.
تاجبر در مورد درصد سهامی که زیر ارزش ارزندگی خود معامله می شوند اظهار کرد: این مطلب نسبی است. در کل ارزش ذاتی یک فرمول مطلق ندارد که خیلی بخواهیم در مورد آن توضیح دهیم، به هر حال سهامی که در بازار سرمایه ایران هستند نسبت به ارزش ذاتی خودشان ارزان تر معامله می شوند و دلیل این موضوع هم دارایی های بالایی که این سهام دارند و تورم بالایی که در یکی دو سال اخیر تجربه کرده ایم و به دلیلی صادرات و فروش بالایی که وجود دارد و افزایش نرخ دلاری که تجربه کرده اند است.
وی در ادامه تاکید کرد: ارزندگی به این معنی نیست که مردم همه بورس را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند خیلی ها ممکن است که با ریسک موجود در بازار مقایسه کنند و نسبت به ریسک بالای بازار سرمایه سهام ارزنده را در اولویت قرار ندهند و ترجیح دهند که پول خودشان را در سپرده های بانکی قرار بدهند.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد این که اکنون کدام صنایع زیر ارزش ذاتی خودشان معامله می شوند؟ گفت: دو مورد که بسیار در ارزندگی سهام تاثیر گذار است یکی میزان دارایی هاست که در این خصوص می شود به سهام بانک ها اشاره کرد که دارایی های بسیاربالای دارند و دیگری سود آوری آتی است که می شود شرکت هایی که پایه کامودیتی دارند مانند شرکت های صادر کننده پتروشیمی، پالایشگاه ها و شرکت های که در گروه فلزات اساسی هستند را نام برد؛ چون این ها بخشی از فروش شان ناشی از صادرات است و نرخ دلار اثر قابل توجهی در سود آوری شان دارد این ها در آینده سهام ارزنده ای خواهند بود.
تاجبر درباره علت این که یکسری سهام در حال حاضر ارزنده هستند ولی کسی سراغشان نمی رود، پاسخ داد: به دلیل ریسک بالای بازار سرمایه است به هر حال اکنون در مقطعی قرار داریم که بازار سرمایه به هر علتی پر ریسک به مردم نشان داده شده است و بعید می دانم که این شرایط پایدار بماند، پول هوشمند است و بازار سرمایه و سهام ارزنده را در بازار سرمایه را با سپرده بانکی با ملک، کالا، سکه و بازارهای دیگر به طور نسبی مقایسه می کند و به زودی به ارزنده بودن سهام پی خواهند برد و استقبال خواهد شد.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که در حال حاضر قیمت کامودیتی ها در جهان افزایش یافته و قیمت نفت هم در حال افزایش است با توجه بین موضوع ها خیلی از بهانه های بورس از بین رفته چرا بورس همچنان شرایطش به این گونه است، اظهار کرد: ما در حال حاضر در مقطعی به سر می بریم که از دو جهت در تاریخ بازار سرمایه بی نظیر بوده است، یکی افزایش سودآوری شرکت ها به دلیل افزایش قیمت های جهانی است و دیگری بحث تورمی است که در کشور وجود دارد و بازار را از سایر گزینه های سرمایه گذاری متمایز می کند. منتهی متاسفانه بورس ما سیاسی شده است. وقتی یک محیط اقتصادی رنگ و بوی سیاسی به خودش میگیرد دچار حاشیه می شود این حاشیه ها باعث شده است که متاسفانه بورس ما عقب بیفتد و مردم دچار ضرر وزیان سنگین شوند ،من امیدوارم هستم که این حاشیه ها حل شود و بازار به جایگاه اصلی خودش برگردد.
وی در ادامه درباره پیش بینی خود از بازار سرمایه بیان: همیشه اثبات شده است که در میان مدت و بلند مدت بازار سرمایه بازدهی بالاتری نسبت به بازار های موازی داشته است و به نظر من هم این موضوع تکرار خواهد شد از نظر من این حاشیه ها که برای بازار درست شده نهایتا تا یک ماه دیگر خواهد بود و زمانی که دعواهای سیاسی از بازار خارج شوند بورس ما به جایگاه اصلی خودش باز خواهد گشت.
انتهای پیام/