یک متخصص ارتوپد گفت: وارد شدن ضربات سخت و مصرف دارو‌های حاوی کورتون، اصلی‌ترین دلایل سیاه شدن سر استخوان ران است.

ذبیح الله حسن زاده، متخصص ارتوپد و جراح زانو در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: استخوان ران می‌تواند به علل مختلف سیاه شود و این سیاه شدن می‌تواند مشکلات متعددی را برای بیماران ایجاد کند.

حسن  زاده ادامه داد: به طور عمده سیاه شدن سر استخوان ران دو دلیل دارد: یکی به دلیل وارد شدن ضربه یا تصادف و بروز حادثه است و دیگری به دلیل مصرف برخی از دارو‌ها.

او گفت: دارو‌های بدنسازی و دارو‌های حاوی کورتون، اگر بیش از شش هفته و یا با دوز بالا استفاده شوند، می‌توانند منجر به سیاه شدن سر استخوان ران شوند و باید به طور جدی از این مورد پیشگیری یا برای درمان اقدام کرد.

حسن زاده افزود: بیماران مبتلا به بیماری‌های روماتیسمی یا لوپوس، بیماری‌هایی که التهابی هستند، بیمارانی که به دلیل التهابات پوستی مجبورند از دارو‌های حاوی کورتون استفاده کنند، در طولانی مدت به این عارضه مبتلا خواهند شد.

این متخصص ارتوپد و جراح زانو بیان کرد: به طور کلی یک سر استخوان ران می‌تواند شکل طبیعی داشته باشد و بعد‌ها به علل مختلف در چهار مرحله به سیاه شدن ختم شود که با تشخیص علت بروز عارضه می‌توان برای درمان به روش‌های مختلف اقدام کرد.

او افزود: بسیاری از جوانان دو خطای عمده می‌کنند یکی اینکه غیر از مسائل مدیکال و دارویی و تجویز و نظارت پزشک، استفاده زیاد و خودسر از دارو‌های بدنسازی است. افرادی که به باشگاه بدنسازی می‌روند برای اینکه زود به یک وزن مناسب برسند و بدن و عضلاتشان را حجیم کنند از کورتون استفاده می‌کنند.

دلایل سیاه شدن سر استخوان ران چیست؟

حسن زاده بیان کرد: دسته دوم افرادی هستند که علاقه مند هستند سریع چاق شوند و از دارو‌هایی مثل دگزامتازون و هیدروکورتزیون و قرص‌های چاق کننده استفاده می‌کنند که در طولانی مدت صورتشان مثل ماه می‌شود، اما عضلات پشت گردن و کتفشان مثل کوهان شتر شده و شکمشان بزرگ می‌شود، همچنین روی رگ‌های پوستشان، استریا یا خطوط برجسته و رنگی ظاهر می‌شود.

او افزود: برخی از بیماران مثل بیماران مبتلا به روماتیسم یا لوپوس و یا برخی از بیماری‌های این گونه مجبورند که برای تکمیل پروسه درمان از کورتون استفاده کنند.

حسن زاده گفت: دسته دیگر بیمارانی هستند که به بیماری‌های پوستی مبتلا هستند و در بیمارستان‌ها بستری شده اند و به علت التهاب و زخم داخل دهان و یا پوستشان مجبورند کورتون مصرف کنند.

این متخصص ارتوپد و جراح زانو بیان کرد: مورد دیگر در برخی از شیمی درمانی ها، که بیمار مجبور است دوز بالایی از دارو را دریافت کند که با گذر زمان نتیجه اش، سیاهی سر استخوان ران می‌شود.

او در مورد روش‌های درمان سیاه شدن سر استخوان ران گفت: یکی از روش‌های درمان این است که پزشک معالج ضمن کنترل وضعیت پوکی استخوان بیمار، طی مدت زمان هشت تا ده ماه و حداکثر یک سال، از طریق MRI و یا رادیولوژی ساده، درد ناحیه لگن را کنترل کند. این سیاه شدن دقیقا سر استخوان ران رخ می‌دهد و کنار آن سیاه شدن زانو، سیاه شدن غضروف‌های شانه نیز رخ می‌دهد. اما به دلیل اینکه وزنی که روی شانه هست کمتر از وزن ایجاد شده بر زانو و لگن است، کمتر خودش را نشان می‌دهد.

این متخصص ارتوپد گفت: در صورتیکه استفاده از دارو‌های بدنسازی و چاق کننده آمیخته به کورتون و دارو‌های جعلی و تقلبی به حداقل برسد، ابتلا به این عارضه قابل پیشگیری است.

حسن زاده در مورد درمان سیاه شدن سر استخوان ران تصریح کرد: این عارضه درمان قطعی ندارد. از طریق عکس، MRI، سی تی اسکن و یا اسکن استخوان می‌توان سریع آن را تشخیص داد و در مراحل ابتدایی از روش‌های درمانی مدارا و درمان‌های کاهش نسبی فعالیت، استفاده از عصا و ... به قدری بیماری را مهار کرد.

این متخصص ارتوپد و جراح زانو افزود: روش نهایی، جراحی است که به وسیله پیوند استخوان در ناحیه سیاه شده سر استخوان می‌توان به روند بهبودی بیمار کمک کرد و یا باعث کاهش فشار در ناحیه لگن شد که یک شانس را به بیمار می‌دهیم تا به درمان نتیجه بخش ختم شود.


بیشتر بخوانید 


انتهای پیام / 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.