فرناز المعینژاد متخصص فیزیوتراپی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مفصل لگن اظهار کرد: مفصل لگن در بخش بالایی استخوان ران است. در این مفصل سر استخوان ران در داخل حفره استخوان لگن قرار گرفته است. مفصل لگن وزن تنه و دستها را تحمل و به حرکت پاها کمک میکند.
بیشتر بخوانید: ورزشهای مناسب برای درمان آرتروز لگن +تصاویر
او بیان کرد: آرتروز لگن مشکلی شایع بین مردان و زنان در هر گروه سنی است، در این عارضه غضروفی که سر استخوان را پوشانده است، تخریب میشود، بنابراین حرکات یکنواخت مفصل از بین میرود.
این متخصص فیزیوتراپی افزود: احتمال ابتلا به آرتروز لگن با افزایش سن بیشتر میشود. مبتلایان به چاقی هم به علت اینکه فشاری بیشتر به مفصل آنها وارد میشود، در معرض تخریب غضروف و ابتلا به آرتروز لگن هستند.
المعینژاد تاکید کرد: خشکی و کم شدن دامنه حرکات مفصل و دشواری حرکت لگن از علائم آرتروز لگن هستند، در برخی روزهای هفته یا برخی ساعات شبانه روز این خشکی و سختی حرکت بیشتر است، درد ناشی از آرتروز لگن در کمر، قسمت نشیمنگاه و کشاله ران و در برخی موارد در زانو و ساق پا هم احساس میشود.
او تصریح کرد: خشکی مفصل لگن موجب میشود که افراد فعالیتهایی مانند راه رفتن، نشستن و برخاستن، پوشیدن جوراب و کفش و پیاده و سوار شدن از ماشین را به سختی انجام دهند، در موارد شدیدتر آرتروز لگن، درد هنگام تغییر وضعیت در حالت خواب، فرد را بیدار میکند؛ درد و سختی حرکت نقش موثری در تحلیل رفتن و ضعف عضلات اطراف مفصل لگن دارد.
این متخصص فیزیوتراپی گفت: با انجام رادیوگرافی ساده از مفصل لگن میتوان تخریب غضروف مفصلی و آرتروز در این مفصل را تشخیص داد.
المعینژاد اظهار کرد: در اغلب موارد پزشک معالج افراد برای کاهش درد و التهاب مفصل داروی مسکن برای آنها تجویز میکند، همچنین جهت کاهش درد و خشکی مفصل و حرکت بهتر آن، فیزیوتراپی پیشنهاد میشود؛ آب درمانی کمک میکند که با انجام حرکات ساده در آب فشار کمتری به مفصل وارد شود، آب درمانی از تحلیل عضلات جلوگیری میکند و در بهبود حرکات مفصل و نحوه راه رفتن هم موثر است.
او بیان کرد: مبتلایان به آرتروز لگن میتواند برای تسکین درد خود از داروهای مسکن استفاده کنند، گذاشتن کیسه یخ یا کیسه گرم روی مفصل هم در کاهش التهاب و درد آن موثر است؛ پوشیدن کفش با کفی مناسب هم فشاری کمتر به مفصل پا وارد میکند؛ در آرتروز لگن شدید در صورت صلاحدید فیزیوتراپیست باید برای کاهش فشار از روی مفصل از عصا استفاده شود و عصا باید در دست مخالف پای درگیر گرفته شود.
بیشتر بخوانید: بیماری پنهانی که در بزرگسالی آرتروز به جانتان میاندازد +علائم و درمان
این متخصص فیزیوتراپی افزود: مبتلایان به آرتروز لگن باید از نشستن و برخاستن روی صندلیهای کوتاه یا مبلهایی که خیلی نرم هستند، پرهیز کنند؛ این اشخاص باید رژیم غذایی مناسب داشته باشند تا ضمن کاهش وزن اضافی، کلسیم، ویتامین D و سایر مواد معدنی و مغذی لازم به بدنشان برسد، انجام تمرینهای کششی سبک برای کاهش خشکی مفصل، تمرینهای تقویتی برای عضلات اطراف مفصل لگن و تمرینهای تعادلی برای بهبود الگوی راه رفتن پیشنهاد میشود.
المعینژاد تاکید کرد: در تمرین نخست فرد باید روی زمین دراز بکشد و پای دردناک را از پاشنه به آرامی به سمت خود بکشد به طوری که زانو خم شود، پنج ثانیه پا را در این وضعیت نگه دارد سپس زانو را صاف کند، این حرکت باید ۱۰ بار تکرار شود.
او تصریح کرد: در تمرین دوم فرد باید در حالت ایستاده از یک صندلی برای تکیهگاه خود استفاده کند سپس با زانوی صاف، پا را از مفصل لگن به سمت عقب ببرد و پنج ثانیه در این وضعیت نگه دارد، این حرکت باید ۱۰ بار تکرار شود.
این متخصص فیزیوتراپی گفت: در تمرین سوم شخص باید روی پهلوی سالم بخوابد سپس به آرامی پای دردناک را با زانوی صاف از لگن بلند کند و پنج ثانیه پا را در این وضعیت نگه دارد، این حرکت باید ۱۰ بار تکرار شود.
المعی نژاد اظهار کرد: در تمرین چهارم فرد باید در حالت ایستاده پای دردناک را کمی عقبتر از بدن قرار دهد سپس به آرامی بدن را به سمت جلو بکشد، به طوری که زانوی پای سالم (جلویی) خم شود و ۱۵ ثانیه بدن را در این وضعیت نگه دارد، این حرکت باید پنج بار تکرار شود.
او یادآوری کرد: در تمرین پنجم فرد باید کنار دیوار بایستد سپس پای دردناک را با زانوی صاف از لگن به پهلو بلند کند و پنج ثانیه پا را در این وضعیت قرار دهد، این حرکت باید ۱۰ باید تکرار شود.
انتهای پیام/