به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، محله سنگ سیاه در شیراز با برخورداری از آثار تاریخی و مذهبی و کوچه های کهن، سند دیرینه شهر شیراز به شمار می رود که نقش مهمی در گردشگری دارد.
یکی از اماکن تاریخی-مذهبی این محله در بافت تاریخی شیراز، بقعه ای است که به بی بی دخترون شهرت دارد و به دلیل قرار گرفتن در میان بافت تاریخی و اماکن گردشگری و هتل های سنتی، هر مسافر و عابری را که از این گذر رد می شود به خود جذب می کند و در این گزارش، این بقعه متبرک همچون برگی از یک گردشگری مجازی مورد توصیف قرار می گیرد.
آذر جانعلی پور راهنمای گردشگر، گفت: آرامگاه بی بی خدیجه یا ام عبدالله، نوه امام سجاد (ع) معروف به بی بی دختران در محله سنگ سیاه قرار دارد و بیگ خاتون، مادر شاه شجاع در دوره آل مظفر دستور ساخت این آرامگاه را می دهد.
او، بیان کرد: اما بنا به خاطر زلزله تخریب می شود و محمدقلی خان ایلخانی دستور می دهد که بنا را تعمیر کنند و به همین دلیل، آرامگاه کنونی را به دوره ایلخانی نسبت می دهند.
جانعلی پور، تصریح کرد: اطراف این آرامگاه، قبرستانی قرار داشته که امروزه تعدادی از سنگ قبرها را روی ازارهها کار گذاشته اند و با وجود اینکه معماری و تزئینات بقعه ساده است اما مسافران در کنار زیارت، جذب معماری منحصر به فرد این آرامگاه نیز می شوند.
این بقعه متبرکه در ۲ طبقه ساخته شده اما به دلیل اینکه در گذشته، دختران دم بخت با بستن پارچه و نخ به ضریح این امامزاده، حاجت میطلبیدند به بی بی دختران معروف شده و مسجد ایلخانی نیز در نزدیکی آن واقع شده است.
بقعه متبرکه بی بی دختران سال ۴۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و مامن دلدادگان اهل بیت (ع) است و امروزه برخی از مراسمها و جشنهای مذهبی نیز در این آرامگاه برگزار میشود.
راهنمای گردشگر، ادامه داد: در معماری این بقعه متبرکه شاهد استفاده از تزئینات ساده و منحصر به فردی هستیم که به زائر، حس آرامش می دهد.
جانعلی پور، افزود: بنا چندوجهی و دارای گنبدی بلند و ساده است و درون بقعه نیز شاهد به کار گرفتن هنرهای منبت کاری، کاشی کاری و سنگ نوشته هایی هستیم.
او، اضافه کرد: آرامگاه آجری و دارای ۲ طبقه است و باغچه زیبایی در حیاط خود دارد که در نوع خود بی نظیر بوده و در دل شلوغی شهر یک مکان دنج برای بازدیدکنندگان و زائران ایجاد کرده است.
راهنمای گردشگر، تاکید کرد: این بنای مربعی شکل در چهار طرف خود در ورودی دارد که در هر ورودی ایوانی تعبیه شده است که طاق آن ها تزئینات زیبایی دارد.
با ورود به داخل بنا نیز کتیبه ای به خط نسخ، کاشی کاری، گچ بری و منبت کاری به چشم می خورد و در میانه صحن محفظه ای چوبی است و آرامگاه بی بی دخترون در زیرزمین ساختمان قرار گرفته که درش به روی عموم بسته است.
در طبقه دوم اما شاهد اجرای بالکن های متعدد هستیم که با مقرنس های گچ بری و نرده مشبک چوبی مزین شده اند.
با رفتن به بلوار شهید دستغیب و ایستگاه اتوبوس احمدی می توانید از بقعه متبرکه بی بی دختران بازدید کرده و از اماکن تاریخی دیگری مانند خانه فروغ الملک، حمام و بازار وکیل و خانه تاریخی منطقی نژاد که در این مسیر واقع شده است بازدید کنید.
در اطراف این جاذبه ارزشمند، اقامتگاه بومگردی، هتل، رستوران و سفره خانه سنتی نیز وجود دارد.
منبع: شبستان
انتهای پیام/ت