به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای سند جامع همکاری ایران و چین مطالبی را در توئیتر مطرح کرد.
وی نوشت: مشارکت جامع راهبردی ایران و چین از امروز وارد مرحله جدیدی شد. گزاره برگ در خصوص "برنامه همکاری جامع ایران و چین" که امروز به امضاء وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین رسید به شرح زیر است.
«الف) خط زمانی از آغاز طرح تا امضاء:
۳ بهمن ۱۳۹۴:
سفر رسمی آقای شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین به تهران.
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با صدور بیانیهای، سطح روابط دو کشور را به «مشارکت جامع راهبردی» ارتقاء دادند.
حسب پیشنهاد طرف ایرانی به منظور تنظیم روابط بلندمدت در بازه زمانی ۲۵ ساله با چین، طرفین در بند ۶ بیانیه مذکور تمایل و آمادگی خود برای رایزنی و مذاکره جهت انعقاد سند همکاری بلندمدت را اعلام نمودند.
مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور چین، «توافق رؤسای جمهوری ایران و چین را برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمتآمیز» دانستند.
اسفند ۱۳۹۴ – بهمن ۱۳۹۷: وزارت امور خارجه در همکاری با وزارتخانهها و نهادهای مختلف داخلی، جلسات متعددی را با هدف احصاء اولویتها، تدوین پیش نویس و مفاد قابل طرح در این سند برگزار نمودند.
۲ اسفند ۱۳۹۷: دکتر علی لاریجانی، ریاست محترم وقت مجلس شورای اسلامی که در سفر رسمی به چین توسط وزرای خارجه، اقتصاد و رئیس بانک مرکزی همراهی میشدند، در دیدار با آقای شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین، از نهایی شدن پیشنویس سند ۲۵ ساله در آیندهای نزدیک خبر داد.
اسفند ۱۳۹۷- شهریور ۱۳۹۸: با تکمیل فرآیند بررسیهای داخلی پیرامون سند، پیشنویس سند توسط طرف ایرانی نهایی و آماده ارائه به طرف چینی شد.
۳ شهریور ۱۳۹۸: دکتر ظریف، وزیر امور خارجه در سفر رسمی به چین، پیش نویس برنامه همکاری جامع میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین را به وزیر امور خارجه چین تحویل داد.
فروردین ۱۳۹۹:
طرف چینی نقطه نظرات خود را بصورت رسمی پیرامون پیش نویس دریافت شده از طرف ایرانی اعلام نمود.
نظرات طرف چینی در اختیار نهادهای ملی به منظور اعلام نظر قرار گرفت.
خرداد ۱۳۹۹: متن پیشنویس و جمعبندی وزارت امور خارجه از نظرات نهادهای ملی، به منظور بررسی و تصمیمگیری، به هیات محترم دولت ارسال شد.
۳ تیرماه ۱۳۹۹: هیات محترم دولت به وزارت امور خارجه اجازه داد مذاکرات بر اساس جمعبندی فوق الذکر، برای نهایی کردن و امضای برنامه همکاری جامع میان دو کشور را بر اساس منافع بلندمدت پیگیری شود.
۴ تیرماه ۱۳۹۹: در وبینار وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، طرف ایرانی از ارائه نقطه نظرات پیرامون اصلاحات طرف چینی بر پیشنویس سند در آیندهای نزدیک خبر داد.
شهریور ۱۳۹۹: دومین پیشنویس سند از سوی طرف ایرانی به طرف چینی تحویل داده شد.
۱۹ مهر ۱۳۹۹: دکتر ظریف؛ وزیر امور خارجه در سفر رسمی به چین، ابعاد مختلف این سند و چگونگی پیشبرد آنرا با همتای چینی تبادل نظر نمودند.
نیمه اسفند ۱۳۹۹: طرف چینی نظرات خود را پیرامون برنامه همکاری جامع به طرف ایرانی اعلام نمود.
۲۰ اسفند ۱۳۹۹: طرف چینی اعلام آمادگی نمود در صورت نهایی شدن پیشنویس برنامه همکاری جامع، در سفر رسمی وزیر امور خارجه چین به ایران سند مذکور به امضاء برسد.
اسفند ۱۳۹۹: وزارت امور خارجه مراتب را همراه با ارزیابی و پیشنهادات لازم به منظور تصمیمگیری به مراجع عالی کشور اطلاعرسانی نمود.
۲۷ اسفند ۱۳۹۹: تائید مراجع عالی کشور برای امضای برنامه همکاری جامع موسوم به ۲۵ ساله، توسط وزیر امور خارجه کشورمان در سفر رسمی وزیر امور خارجه چین به ایران، به وزارت امور خارجه ابلاغ شد.
۷ فروردین ۱۴۰۰: برنامه جامع همکاری فیمابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، به امضای وزرای امور خارجه دو کشور رسید.
ب) برنامه همکاری جامع ایران و چین حاوی چه مفاد و محتوایی است؟
این سند به منظور عملیاتی کردن بند ششم بیانیه روسای جمهور دو کشور با هدف ارتقای عملی روابط در سطح مشارکت جامع راهبردی (منتشر شده در در بهمن ماه ۱۳۹۴) و به منظور فراهم ساختن بستری مناسب برای توسعه همه جانبه همکاریها تدوین گردیده است.
سند حاضر یک برنامه جامع در بازه زمانی بلندمدت (۲۵ ساله) رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد- برد در زمینه روابط دو جانبه، منطقهای و بین المللی را مدنظر قرار داده است.
دو تمدن کهن آسیایی با تاریخی دیرینه و همکاری نزدیک در عرصههای تجاری، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دفاعی و امنیتی بر یک نقشه راه و افق بلندمدت روابط در عرصههای مختلف برای تحقق مشارکت جامع راهبردی و ارتقای عملی آن توافق نمودهاند.
به رسمیت شناختن اشتراکات فرهنگی، تقویت چندجانبهگرایی، حمایت از حق دولتها برای برخورداری از حق حاکمیت برابر و تاکید بر بومی بودن مدل توسعه از جمله موارد ذکر شده در سند میباشد.
اشتراک نظر دو کشور در ارتباط با بسیاری از مسائل منطقهای و بینالمللی به ویژه مبارزه با یکجانبهگرایی زمینه لازم برای بسط همکاریها در عرصه بینالمللی بین ایران و چین را فراهم آورده است.
این سند برنامهای است سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی که عرصههای مختلف همکاری دو کشور ایران و چین را مدنظر قرار داده است.
ب.۱) در بعد سیاسی- راهبردی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه میگوید؟
طرفین ضمن ارتقای تبادلات، رایزنی و همکاریهای نزدیک خود در موضوعات مورد نظر و در نهادهای منطقهای و بینالمللی را افزایش میدهند.
طرفین زیرساختهای دفاعی، مقابله با تروریسم و همکاری در عرصههای مختلف دفاعی را تقویت خواهند کرد.
ب.۲) در بعد اقتصادی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه میگوید؟
با توجه به اتفاق نظر دو کشور بر اینکه ظرفیتهای بالقوه برای همکاریها فراتر از وضعیت کنونی است، ایران و چین همکاریهای اقتصادی خود را به ویژه در پیوند دادن ایران به زنجیره ارزش محور از طریق تکمیل زنجیرههای مکمل فرآوری داخلی و تولید مشترک به منظور تامین بازارهای داخلی دو کشور و کشورهای ثالث و در نهایت بهره برداری از ظرفیتهای ایران از جمله نیروی کار جوان و ماهر تاکید مینمایند.
همکاری در حوزههای نفت، صنعت و معدن و حوزههای مرتبط با انرژی (نیرو، انرژیهای تجدیدپذیر و ...) مبتنی بر دغدغههای توسعه ملی پایدار و زیست محیطی در سند مورد تاکید قرار دارند.
با هدف بهرهبرداری از مزایای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک، بر مشارکت موثر ایران در ابتکار کمربند-راه طرف چینی تاکید شد.
همکاری در زمینههای زیرساختی، ارتباطی (ریلی، جادهای، بندری و هوایی)، مخابراتی، علمی-فناوری، آموزشی و سلامت مورد تاکید قرار گرفت.
تسهیل همکاریهای بخش خصوصی از طریق رفع موانع همکاری مورد توجه بوده است.
تسهیل همکاریهای مالی-بانکی، گمرکی، مقرراتزدایی، و همکاری در توسعه مناطق ویژه و آزاد تجاری و صنعتی از جمله در سواحل مکران و تقویت همکاریهای غیرنفتی با تمرکز بر حوزه کشاورزی و دانش بنیان مورد تاکید قرار گرفت.
تسهیل همکاریها در زمینه سرمایهگذاری و تامین مالی پروژهها و همکاریهای اقتصادی.
ب.۳) در بعد فرهنگی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه میگوید؟
در سند مذکور بر افزایش شناخت متقابل از طریق ارتقاء تبادلات مردمی (گردشگری)، رسانهای، سازمانهای مردمنهاد، انجمنهای دوستی و همکاری دانشگاهی تاکید شده است.
طرفین در این رابطه سرمایهگذاری و کمک به تکمیل زیرساختهای لازم برای ارتقاء همکاریهای فرهنگی در حوزههای مختلف از جمله صنعت گردشگری را مدنظر قرار دادهاند.
ج) برنامه همکاری جامع ایران و چین حاوی چه مفاد و محتوایی نیست؟
این سند در راستای صلح، ثبات و توسعه منطقهای و بین المللی تدوین شده و لذا در مخالفت با هیچ طرف ثالثی و یا برای مداخله در امور هیج کشوری نیست.
این سند یک نقشه راه برای همکاریهای جامع دو کشور ایران و چین بوده و لذا حاوی هیچ قراردادی نمیباشد.
در هیچ کجای سند کمی سازی در خصوص چشم انداز همکاریها اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و یا راهبردی نشده است و لذا حاوی هیچ رقم و عدد خاصی از جمله در خصوص سرمایه گذاری و یا منابع مالی و پولی نمیباشد.
این سند ۲۵ ساله نامگذاری شده است تا کلیت برنامه همکاری جامع دو کشور در این بازه زمانی بلندمدت دیده و پیگیری شود. بدیهی است بازه زمانی اجرای هر قرارداد دوجانبهای بر اساس پیش بینی مندرج در خود قرارداد تعیین میشود.
در این سند، واگذاری هیچ منطقه و یا هیچ انحصار متقابل و یا یکجانبهای مطرح نبوده و لذا فاقد اعطاء هرگونه حق انحصاری است.
در این سند مدیریت، اداره و یا بهره برداری از هیج منطقه و یا حوزهای واگذار نشده است.»
انتهای پیام/
نه شرقی نه غربی اگر معناش این بود که اصلا ارتباط برقرار نکنیم اون موقع اصلا حتی نباید به سمت برجام هم میرفتیم
میگم چرا سند رو کاملا منتشر نمیکنین خودمون بخونیمش و نتیجه و تصمیم بگیریم ؟ ایده ی خوبی نیس ؟
از متن سند راهبردی
1.این سند یک نقشه راه برای همکاریهای جامع دو کشور ایران و چین بوده و لذا حاوی هیچ قراردادی نمیباشد.
2.در این سند، واگذاری هیچ منطقه و یا هیچ انحصار متقابل و یا یکجانبهای مطرح نبوده و لذا فاقد اعطاء هرگونه حق انحصاری است.
اینکه چون پخش نمیشه از این چه نتیجه ای میخواین بگیرین؟؟
هر سندی که منتشر نشد استعماریه؟؟ صد تا دلیل میشه آورد برای عدم انتشارش من جمله اینکه غربی ها نتونم دست ما رو بخونن و مانع ایجاد کنن پس این دلیلتون رفت باد هوا
اگه کامل منتشر نشه حتما یه مشکلی داره
ایران یه کشور مستقله که تصمیم گرفته با یه کشور دیگه قرارداد ببنده.این اشکالش کجاست؟کجای این یعنی بدبختی؟یکی برای من قشنگ توضیح بده ببینم ما کجای ایران رو دادیم به چین؟
اگه این فقط یه سند راه بردیه و هیچ قرار دادی توش نیست پس چرا محرمانش کردن و به مردم نمیگن؟؟
اونا کلا مشکلشون مردم ایرانه خصومتشون با همه ملت ایرانه نه فقط رژیم که اگه غیر ازین بود انقد مردم رو تحت فشار و تحریم نمیزاشتن!!!
وقتی هم ترامپ برجام رو از بین برد اسراییلی ها از همه بیشتر خوشحال شدن.
البته یه سری های دیگه هم توی کشور بیشتر از اسراییلی ها خوشحال شدن.
1-اگه قبول داشته باشیم که جبهه غرب و آمریکا و رسانه های اپوزیسیون فارسی زبان و معاند و در پیت از این سند راهبردی ناراحت هستند و جلیز و پلیز میکنند این خود گواهی بر راه درست ایران در این سند هست
2-از آنجا که اکثر کشورهای دارای انرژی در جبهه غرب هستند و در راستای مهار چین مجبور به حرف شنوی از آمریکا دارند به جز ایران که مستقل عمل میکند ایران بهترین گزینه برای چین است که در حوضه انرژی بیمه باشد
3-ایران از لحاظ استراتژیک و ژئو پولیتیک مستعد بهترین پل ارتباطی خواهد بود که چین به عنوان کارخانه جهان محصولات خودش را از طریق ایران در منطقه اورا آسیا صادرکند و ایران هم میتواند از این ظرفیت برای صادرات به کشورهای منطقه و خود چین استفاده کند
4-نزدیکی دو کشور پرجمعیت جهان هند و چین به ایران میتواند عامل مهمی در توسعه صادرات ایران با این کشورها داشته باشد
5-با توجه به انحصارطلبی إمریکا و غرب این امر افول آمریکا را تسریع و فاصله گرفتن و فرار کشورها از موانع مهار ی و تحریمی در جهت توسعه ایران را افزایش میدهد
6-تبادلات پولی متقابل انحصار تبادلات به دلار کاهش می یابد و این امر باعث خنثی سازی ابزار تحریم خواهد شد
7-در حوزه دفاعی وحق وتوی چین در سازمان ملل وقتی سرمایه گزاری در ایران تا مبلغ 400 میلیارد دلار داشته باشد جهت حفط این سرمایه گزاری مجبور به دفاع از ایران خواهد بود ایران یک شریک تجاری عالی برای چین خواهد بود
اگه شده که خوبه دمتون گرم.
اگه نشده بدرد نمیخوره یه فکر دیگه بکنید.
ممنون از YJC صدای مردم.
پس بنفع مان است
سنجش تون از این قرارداد واکنش استعمار و کانالهای معاند باشه
مینممایند .. حال ایا جزییات دیگری پیوسا سند است .. گفته شده اشاره شده که در حال حاضر قرار دادی پیوست نشده و امور به اینده و مدت25 سال برمیگردد ..تا نیاز چه باشد
این جماه معترضه هم از من ..... اقای ظریف همه چیز خوانده شده و یا روزی چین مکتوبی علم یکند که این مثلا ماده هم تفاهم شده .... انشاالله برجامی نشیم
که مار گزیده از سوراخ سیاه وسفید میترسد
لطفا جواب گو باشید..مفاد قرارداد قرار بود پخش بشه که متاسفانه باز هم سیاه کاری
چین هم تمامیه تعهداتشو لغومیکنه
چین هم تمامیه تعهداتشو لغومیکنه
کلی در یک خط توضیح بده هرکی فهمید...
چین مرد بود پول بدهکاریهاش میداد به ایران .
مثل برجام نشه
جاویدان چین و روسیه
عذاب و اتش برای غرب و غرب پرستان تاابد.
خیلی ها از این بابت ناراحت شدند
بسوزید در این دینا و اخرت
چونکه بنفع مان است .
شما ها کیه به نفع وطن ما برنامه ساختید .
کانالهای معاند دارند جزغاله میشوند
فکر کنم از دق
کرونا بگیرند .اصلا به شما چه مربوط میشه
وطن فروشان .جیره بگیران و مزدوران عربستان
ولی چین با یک میلیارد و نیم جمعیت چجوری داره کنترل و مدیریت میشه!!!
کاش توش آموزش نحوه مدیریت هم توش بود
به واکنش امریکا و اروپا و کانالهای معاند که با پولهای عربستان اداره میشوند را زیر نظر و تجزیه و تحلیل قرار دهید
اگر منفی واکنش نشان دادند
پس بنفع ایران زمین است و بس
امریکا از واردات گاز روسیه به آلمان. اصلا دل خوشی ندارد و
هی سنگ جلوی پای این قرارداد میگذارد
ایا این قرارداد بنفع روسیه و المان نیست!!!!؟؟؟؟
پس چرا نگران ایند و تحریم میکنند !!!!!؟؟؟
خیلی ها دارند میسوزند بخاطر این قرارداد
چونکه با کشور ابر قدرتی مثل چین قرارداد بسته ایم
اما خدارو شکر که بالاخره انجام شد