به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران به نقل از اکسپرس، سرطان ریه نخستین سرطان شایع در آقایان و سومین سرطان شایع در میان زنان است. سالانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در جهان به دلیل ابتلا به این سرطان جان خود را از دست میدهند. اصلیترین دلیل بروز این سرطان استعمال دخانیات و زندگی در مناطق شهری با آلودگی هوای بالاست.
سرطان ریه به رشد غیرقابل کنترل سلولهای غیرطبیعی در یک یا هر دو ریه اطلاق میشود. درمان این سرطان ارتباط مستقیمی با اندازه تومور و میزان گسترش آن به بخشهای مختلف ریه دارد.
دکتر موریسون، یک متخصص انگلیسی در این باره میگوید: تمامی افراد از ارتباط میان سیگار کشیدن و سرطان ریه آگاهی دارند. با این وجود، تمامی کسانی که به این سرطان مبتلا میشوند لزوماً سیگاری نیستند. این بدان معناست که عوامل خفته دیگری در این زمینه وجود دارد.
پس از استعمال دخانیات، اصلیترین عاملی که میتواند باعث سرطان ریه شود گازی به نام رادون است. این گاز از فروپاشی عنصر رادیواکتیو رادیوم حاصل میشود و به شدت برای سلامتی مضر است. این گازِ بدون بو و بدون رنگ در خاک و سنگ موجود است و میتواند بدون آنکه افراد متوجه شوند در ساخت و ساز خانه مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین خودروهایی که با سوختهای فسیلی کار میکنند میتوانند باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه در مناطق شهری شوند. متخصصان تاکید دارند بسیاری از گازهای سمی میتواند باعث بروز این سرطان شوند. برای مثال، گرد و خاک حاوی آزبست (پشم شیشه) یا سیلیکا و مواد شیمیایی مانند کادیوم، نیکل و برلیوم در ابتلا به سرطان ریه تاثیر گذار است.
تحقیقات نشان داده است حتی مصرف آب حاوی مواد شیمیایی سمی مانند آرسنیک میتواند فرد را در خطر ابتلا به سرطان ریه قرار دهد.
متخصصان میگویند خطر ابتلا به سرطان ریه با کهولت سن افزایش مییابد. با این حال، افرادی که از بیماریهای مزمن ریوی مانند برونشیت، فیبروز ریوی، و آمفیزم رنج میبرند در خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان مواجه هستند.
پژوهشها نشان میدهد دلایل بروز سرطان ریه در برخی موارد میتواند ناشی از ابتلای فرد به سرطان سینه، کلون، پروستات، و مثانه باشد. در این مواقع گسترش سرطان از اندامهای دیگر به ریه منجر به بروز سرطان میشود.
علائم رایج سرطان ریه شامل موارد ذیل میشود:
۱- سرفههای بی وقفه و دائمی
۲- درد قفسه سینه
۳- تنگی نفس
۴- بالا آوردن خون به همراه سرفه
۵- کاهش وزن بدون دلیل
۶- بی حالی و ضعف
۷- از دست دادن اشتها
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/