نرگس جوزانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص مواد غذایی که باید در ماه رمضان در وعده سحر و افطار مصرف شود، اظهار کرد: یکی از مهمترین مسائلی که افراد در ماه رمضان با آن مواجه میشوند تشنگی و گرسنگی است که این امر کاملا طبیعی خواهد بود، اما با رعایت برخی موارد و داشتن یک برنامه غذایی مناسب در این ایام میتوان از بروز گرسنگی و تشنگی بیش از حد تا حدودی جلوگیری کرد.
او افزود: بسیاری از افراد در ایام روزهداری به دلیل عادت نداشتن به مصرف غذا در وعده سحر این وعده را حذف کرده و یا وعده شام را جایگزین آن میکنند و در نهایت بدون سحری روزه میگیرند که خود این امر مهمترین عامل برای افت و کاهش انرژی در طول روز خواهد بود.
جوزدانی بیان کرد: در روزهای اول ماه رمضان ممکن است افراد بعد از وعده سحر دچار معده درد شوند که برای پیشگیری از این اتفاق بهتر است قبل از شروع ماه رمضان وعدهای را به عنوان وعده سحری قرار دهند.
او گفت: مهمترین نکتهای که در ایام ماه رمضان باید به آن توجه داشت میزان مصرف غذا در وعدههای سحر و افطار است، زیرا پرخوری در هریک از این وعدهها مشکلاتی از قبیل معده درد را به همراه داشته باشد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: باید وعده افطار را مانند وعده صبحانه دانست و معمولا از مواد خوراکی سبک استفاده کرد. همچنین شام را یک ساعت بعد از مصرف افطار میل کرد، زیرا مصرف همزمان شام و افطار سبب بروز بیماریهای گوارشی خواهد شد.
او گفت: بهترین حالت این است که در وعده سحر یک وعده غذایی کم چرب و تا حد امکان سرخ نکردنی استفاده شود. منظور از مصرف غذاهای کم چرب به این نیست که افراد به هیچ عنوان از روغن و چربی استفاده نکنند، زیرا استفاده از غذاهای رژیمی که برای پخت آنها از روغن استفاده نمیشود در وعده سحر منجر به گرسنگی در طول روز خواهد شد؛ بنابراین غذاهای مصرفی باید تا حد معقولی روغن داشته باشند.
جوزدانی در خصوص موادی که مصرف آنها از تشنگی بیش از حد در طول روز جلوگیری میکند، تصریح کرد: سبزیجات یکی از مهمترین عوامل نگه دارنده آب در بدن هستند که مصرف آنها به صورت پخته شده و یا سالاد سبزیجات در وعده سحر به شدت توصیه میشود. همچنین باتوجه به این که مصرف میوه در این ایام تا حد قابل توجهی کاهش مییابد سبزیجات جایگزین خوبی برای آنها خواهند بود. استفاده از آش و سوپ در وعده افطار نیز توصیه میشود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: مصرف غلات سبوس دار در ایام روزهداری توصیه میشود، زیرا یکی از منابع غذایی هستند که میتوانند فرد را تا طولانی مدت سیر نگه دارند. در کنار مصرف غلات دریافت پروتئین به ویژه از طریق حبوبات، گوشت و لبنیات به دلیل اینکه خاصیت سیری کنندگی دارند در وعدههای افطار و سحر منجر به بازتوانی بدنی خواهد شد.
او در خصوص مصرف زولبیا و بامیه به عنوان شیرینی محبوب ماه رمضان، بیان کرد: زولبیا و بامیه تنها شیرینی سرخ شده همراه با شهد غلیظ است که هنگام مصرف آن احساس سیری نکرده و در مصرف آنها زیاده رویی میکنید به همین دلیل این شیرینیها نه تنها خاصیت تغذیهای ندارند بلکه زیاده روی در مصرف آنها بسیار مضر است.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
آب بخوريم
ماه رمضان ماه امساک و کم خوردن است نه پخش دستورات غذایی پررنگ و لعاب و گرانقیمت
جداکردن افطار وشام هم کار درستی نیست، ایندوراباید یکی کرد، چه طور میشه افطار کنی وبعد هم شام بخوری!!؟ چون باهمان افطار، سیری حاصل میشه!؟! افطار وشام، دربرنامه غذایی پرخورها جا داره!!؟ دوما یک فرد روزا دار ازسحر تا افطار ساعات زیادی رابدون غذا میگذراند، پس بایک وعده غذایی کامل، یعنی شام یاهمان افطار، سیری حاصل می شود، وازآنجاییکه ازافطار تاسحر خوردن وآشامیدن آزاد است، دیگر نیازی به خوردن سحری سنگین نیست، چون سنگین ترین وپرحجم ترین غذاهارا که درسحر بخوریم تا قبل از ظهر کاملا هضم میشود، چون هرچه غذابیشترمیل شود، هضم غذاهم سریعتر انجام می شود، پس بایک سحری ساده ویا حذف آن، بدن راحت تر می تواند روز رابه افطار برساند!
اصلا اصل سحری در بیدار شدن سحر است
این سحر است که انسانها را کامل می کند
اصلی ترین وعده غذا وعده ناهار هست که تو ماه رمضان حذف میشه و وعده های غذایی تبدیل میشه به سحری و افطار (که البته باید این هم کمی تغییر کنه)
بهترین حالت اینه ، وعده سحر غذای کم چرب و کم شیرین خورده بشه. وعده افطار غذای آبکی و سوپی (گرم) صرف بشه و حدود یکی دو ساعت بعد از اون غذای تکمیلی صرف بشه.
اگه قرار باشه وعده غذایی رو حذف کنیم بدن انرزژی مورد نیاز برای فعالیت رو نداره و باعث ایجاد مشکلات و بیماری میشه، پس لطفا وعده غذایی رو حذف نکنید.
تو افطار هم اگه همه چیز رو یجا بریزیم تو معده هم به بدن آسیب میزنیم ، هم باعث چاقی میشه.