به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، اواخر فروردین که میرسد عطر و بوی گلهای محمدی در فضای استان میپیچد، گلهای صورتی رنگ که با آب و هوای منطقه خشک خراسان جنوبی هم سازگار است و برای عده زیادی هم منبع درآمدی است.
اواخر فروردین ماه با شکوفا شدن گلهای محمدی، خراسان جنوبی حال و هوای بهشتی به خود میگیرد و مشام هر رهگذری را نوازش میکند.
آری اواخر فروردین و ابتدای اردیبهشت ماه موسم گل وگلاب در سرزمین کویری خراسان جنوبی است سرزمینی که هزار رنگ است و گونههای گیاهی زیادی را در دل خود جای داده است، اما این روزها سایه ویروس منحوس کرونا برسر آن سنگینی میکند و همین امر سبب شده تا بهره برداران با کمبود کارگر مواجه شوند.
گل های محمدی از ۱۷ فروردین در نقاط مختلف خراسان جنوبی خودنمایی میکنند و باید سحرخیز باشی و از همان ابتدای صبح دقیقا قبل از اینکه خورشید اشعههای خود را بر زمین بگستراند دست به کار برداشت این گلهای زیبا شوی.
اکبری یکی از بهرهبرداران گل محمدی در بیرجند گفت: برداشت گل محمدی از صبح زود و قبل از طلوع آفتاب در هوای خنک بامداد شروع شده و باید تا قبل از گرم شدن هوا جمعآوری شوند.
او با بیان اینکه گلهای خوش عطر محمدی پس از باز شدن دوام کمی دارند و در صورت تاخیر در ۲۴ ساعت رنگ آن به سفیدی میرود، افزود: تاخیر زمان برداشت سبب افت شدید کیفیت گلاب و اسانس استحصال شده میشود.
اکبری با بیان اینکه محصول عمده گل محمدی، گلاب است، افزود: البته گلبرگ خشک شده گل محمدی و اسانس یا جوهره این گل نیز کاربرد بسیاری دارد.
این بهرهبردار گل محمدی عنوان کرد: فرآوردههای این محصول در زمینه غذایی و خوراکی بیشتر از سایر زمینهها مود استفاده قرار میگیرند و کاربردهایی نیز در زمینههای دارویی، عطرسازی و فرآوردههای بهداشتی و آرایشی نیز دارند، همچنین در ترکیب بسیاری از شربت و شهدها، مرباها و مواد موثره بستنی و دسر نیز به کار میرود.
عصمتی دیگر بهرهبردار گل محمدی گفت: با توجه به شرایط خراسان جنوبی و با توجه به خشکسالیهای اخیر گل محمدی یکی از محصولات مقاوم در برابر خشکی، سرما و شوری است و یکی از محصولات درآمدزا و کم آب بر در استان است.
او با بیان اینکه از وقتی کرونا آمده کار برداشت محصول سختتر شده است، افزود: برای برداشت گلهای محمدی نیاز به کارگر داریم و در شرایطی که دستمزد کارگران افزایش یافته کارگر نیز خیلی کم پیدا میشود.
عصمتی تصریح کرد: با توجه به شیوع کرونا و کمبود نیروی کار گل چین، کارگر برای برداشت گل محمدی به سختی پیدا میشود و هزینه برداشت گل محمدی را نسبت به سال گذشته افزایش دادیم، اما باز هم به دلیل شیوع کرونا و افزایش دستمزد کارگر، این موضوع ما را با سختی مواجه کرده است.
قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: سطح زیرکشت امسال گل محمدی در استان ۱۸.۹۹ هکتار است که پیشبینی میشود ۵۰۳ تن گل محمدی از مزارع برداشت شود.
او افزود: سال گذشته ۳۱۸ هکتار از اراضی گل محمدی در خراسان جنوبی داشتیم که نسبت به سال ۹۸ به میزان ۵۸ هکتار افزایش سطح داشتیم و برداشت گل محمدی از ۱۰ فروردین در مناطق گرمتر آغاز و تا اواسط اردیبهشت ماه ادامه دارد.
بیشتر بخوانید
قوسی تصریح کرد: در خراسان جنوبی ۵۸ واحد سنتی و ۷ واحد صنعتی گلابگیری فعال است که ۸۵ هزار و ۵۰۰ لیتر ظرفیت گلابگیری واحدها است و بیشترین برداشت گل محمدی در استان متعلق به سربیشه است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: گل محمدی به واسطه مقاومت در برابر کمآبی گزینه بسیار مناسبی برای استانهای کویری و کم آب، چون خراسان جنوبی است و بسیاری از کشاورزان استان نیز به سمت کاشت این محصول رفتهاند.
او با بیان اینکه در سال گذشته با توجه به شیوع کرونا شاهد کمبود کارگر بودیم، افزود: هنوز ابتدای فصل برداشت گل است، اما بهره برداران دغدغه کمبود کارگر دارند چرا که امسال علاوه بر شیوع کرونا، دستمزد کارگران هم افزایش یافته است و این امر سبب شده تا کارگر به سختی پیدا شود.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ ر ف