به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، حتما تا به حال با سیبزمینیهای جوانهزده مواجه شدهاید و این سوال برایتان پیشآمده که با آنها چه کنید؟ باید این سیبزمینیها را دور بریزید یا از آنها در پختن شام استفاده کنید؟ اگر گزینه دوم را انتخاب کردهاید باید بدانید که این کار میتواند خطراتی برایتان داشته باشد.
سیبزمینی حاوی دو ترکیب طبیعی گلیکوآلکالوئید به نام سولانین و شاکونین است. هرچند تحقیقات علمی نشان میدهد سولانین و شاکونین به دلیل فعالیت ضدمیکروبی و همچنین توانایی پایینآوردن قند و کلسترولخون در مقادیر کم برای بدن مفید هستند، اما درصورت مصرف بیشازحد میتواند سمی باشد. غلظت این ترکیبات در سیبزمینی تازه کم است، اما با گذشت زمان، سولانین و شاکونین بیشتری بهویژه در پوست، قسمتهای سبز و جوانهها تجمع مییابد. به همین دلیل باید از مصرف سیبزمینی سبزشده
خودداری شود.
اگر بیشازحد گلیکوآلکالوئید مصرف کنید چه اتفاقی میافتد؟
برخی افراد چند ساعت یا گاهی یکروز پس از مصرف سیبزمینی جوانهزده، علائم مشکلات گوارشی مانند استفراغ، اسهال و درد شکم را تجربه میکنند.
در موارد نادری که مقدار زیادی سولانین و شاکونین مصرف شود، علائم شوک یعنی نبض سریع، گیجی، تب، سردرد و فشارخون پایین در فرد بروز میکند. این شرایط گاهی میتواند به مرگ نیز منجر شود؛ بنابراین مصرف سیبزمینی سبز یا جوانه سیبزمینی حتی میتواند تهدیدکننده حیات باشد.
بیشتر بخوانید
آیا میتوان میزان ترکیبات سمی سیبزمینی جوانهزده راکاهش داد؟
نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که سیبزمینی دارای جوانههای بسیار برجسته احتمالا حاوی مقدار قابلتوجهی ترکیبات سمی است و باید دور ریخته شود، اما اگر سیبزمینی تازه شروع به جوانهزدن کرده و تازه و سالم بهنظر میرسد، میتوانید برای کاهش میزان ترکیبات سمی، پوست و همه علائم جوانه را با چاقو جدا کنید و تمام این قسمتها را دور بریزید، زیرا بیشتر ترکیبات گلیکوآلکالوئید در پوست و جوانهها ذخیره میشود.
تحقیقات نشان میدهد تنها روشی که بهطور موثر میزان ترکیبات سمی سیبزمینی جوانهزده را کاهش میدهد سرخکردن است، اما روشهای دیگری مانند پختن، آبپزکردن یا پختن با مایکروویو تاثیری در از بین بردن سموم ندارند. با این حال دانشمندان هنوز از موثربودن اقدامات کاهشدهنده سموم کاملا مطمئن نیستند.
گفتنی است بهترین راه برای بهرهبردن از فواید سیبزمینی، خریداری به میزان موردنیاز و استفاده از باقیمانده آن قبل از شروع جوانهزدن است. همچنین برای جلوگیری از جوانهزدن سیبزمینی در عرض چند روز، مهم است که ذخیره سیبزمینی در مکانی تاریک، خشک و خنک انجام شود.
منبع:روزنامه جام جم
انتهای پیام/