یک فوق تخصص مغز و اعصاب و نورولوژی گفت: بیماران مبتلا به آلزایمر، پارکینسون، صرع، ام اس و ... نباید روزه بگیرند.

محمدعلی اکبریان، فوق تخصص مغز و اعصاب و نورولوژی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که آیا بیمارانی که به بیماری های مختلف مغزی مبتلا بوده، مجاز به روزه داری هستند؛ گفت: مغز یکی از حساس‌ترین و دقیق‌ترین سیستم‌های بدن است؛ به عبارت دیگر، سیستم کاملا الکترونیکی بدن، مغز است و مغز به این دلیل که درون یک حفره محدود قرار دارد، قابلیت ذخیره انرژی برای فعالیت‌های خودش را ندارد و لازمه اش این است که مرتبا انرژی‌هایی شامل قند و گلوکز و مواد دیگر دریافت کند.

اکبریان افزود: با وجود اینکه مغز در فرد بالغ حدودا یک پنجاهم وزن بدن را دارد (وزن مغز حدودا ۱۴۰۰ گرم است)، اما میزان  مصرف انرژی که مغز لازم دارد، ده برابر ارگان‌های دیگر بدن است.

او ادامه داد: مغز در هر شبانه روز به طور مداوم به ۱۵۰ گرم گلوکز و ۷۴ لیتر اکسیژن خالص نیاز دارد. اگر این سیستم گردش خون  مغز مختل شود، در عرض ۳۰ ثانیه، مغز فعالیتش را از دست می‌دهد و شخص به اغما می‌رود یا سنگ کوب می‌کند، همچنین اگر میزان گلوکز خون، کم و اکسیژن خون قطع شود، مغز چند دقیقه بیشتر دوام نمی‌آورد و سلول‌های مغزی می‌میرند.

این فوق تخصص مغز و اعصاب و نورولوژی بیان کرد: در بعضی از بیماران به دلیل مشکلات مختلف مغزی، نیاز است که فرد دارو مصرف کند. همچنین در بعضی از بیماری‌های مغزی با کم شدن اکسیژن یا قند، سلول‌های مغزی واکنش نشان می‌دهند و باعث تحریک پذیری آن‌ها می‌شوند؛ سردسته این بیماری‌ها صرع است که در آن بیمار دچار حمله‌های عصبی می‌شود.

بیماران صرعی به هیچ عنوان مجاز به روزه داری نیست

اکبریان ادامه داد: بیمارانی که دچار سکته مغزی هستند و یا در سال های گذشته سکته کرده اند و قسمتی از سلول‌ها و بافت مغزی شان از بین رفته، نباید روزه بگیرند، چون به طور کلی ۸۰ درصد مغزشان، کار می‌کند و اگر به همان چند درصد هم اکسیژن و خون رسیده نشود ممکن است فرد دچار اختلال شود.

او افزود: بیمارانی که مجاز به روزه گرفتن نیستند اعم از؛ بیمارانی که سابقه لخته شدن خون در مغز به هر دلیلی اعم از سکته مغزی و دلایل دیگر دارند، بیمارانی که دچار پارکینسون هستند، بیمارانی که دچار ام اس هستند و در حال درمان اند، بیمارانی که دچار بیماری ALS هستند، در این بیماری، تعدادی از سلول‌های مغز، خود به خود از بین می‌روند و دچار فلج‌های پیش رونده می‌شوند، بیمارانی که سابقه اختلالات سوخت وساز تغذیه‌ای دارند و این اختلال در طولانی مدت روی مغزشان هم اثر می‌گذارد، بیمارانی که دارای دیستروفی عضلات هستند؛ در این بیماری، فرد به صورت ارثی و ژنتیکی دچار ضعف عضلانی و اختلال حرکتی می‌شود و معمولا ضعف عضلاتشان، پیش رونده است. این گروه نیاز به مایعات فراوان دارند و عضلاتشان باید به صورت مداوم  سرشار از انرژی باشد.

روزه داری برای مبتلایان به آلزایمر خطرناک است

این فوق تخصص مغز و اعصاب و نورولوژی بیان کرد: همچنین بیمارانی که آلزایمر به ویژه آلزایمر زودرس دارند یعنی بین ۵۰ تا ۵۵ سالگی شاهد علائم آلزایمر هستند و دچار اختلال در سوخت و ساز مغزی هم می‌شوند ، ممکن است با روزه داری بیماری شان شدت پیدا کند و بیمارانی که دچار فلج‌های عصبی هستند و اعصاب محیطی شان دچار اختلال است، به هیچ وجه مجاز به روزه داری نیستند و در بعضی از گروه‌ها که مشکل و اختلال خفیف است، حتما باید تحت نظر پزشک معالج باشند.

او گفت: روزه داری در این افراد هم موجب بروز اختلالات تغذیه‌ای می‌شود و هم ممکن است آب کافی به مغزشان نرسد و این کم آبی مشکلاتی را ایجاد کند.

اکبریان در پایان گفت: در افراد سالم نیز شاهد هستیم که در ساعات پایانی روزه داری، از نظر مغزی دچار علائم تحریک پذیری مثل عصبانیت، بیقراری، بی خوابی، اختلال تمرکز و ... می‌شوند که دلیلش، نرسیدن آب به عصب‌های مغزی و در نتیجه مختل شدن سیستم گردش خون مغزی است پس در افرادی که دچار مشکلات مغزی هستند این مشکلات می تواند بسیار بیشتر باشد . 


بیشتر بخوانید 


انتهای پیام / 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار