به نظر می‌رسد همزمان با اوج گرفتن موج چهارم کرونا، پدیده مذموم «واکسن خواری» هم روز به روز در حال گسترش است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  بر اساس سند ملی واکسیناسیون، ابتدا کادر درمان و سپس افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن و سالمندان در اولویت تزریق واکسن کرونا هستند. همچنین بر اساس این سند، پاکبانان به دلیل فعالیت در شغلی پرخطر در اولویت تزریق واکسن کرونا هستند.


بیشتر بخوانید

کرونای هندی چه مشخصاتی دارد؟


با وجودی که وزارت بهداشت اعلام کرده است که از سند ملی واکسیناسیون کوتاه نمی‌آید و اولویت‌ها را جابجا نمی‌کند، اما برخی اخبار جسته و گریخته، حاکی از آن است که تعدادی از سهمیه‌های واکسن گروه‌های در معرض خطر به افرادی تزریق شده است که در اولویت واکسیناسیون کرونا نیستند.

دومینوی واکسن خواری در نقاط مختلف کشور

خبر پدیده «واکسن خواری» ابتدا از شهرداری‌ها شروع شد. در ابتدا، شکراله سلمان زاده، رئیس دانشکده علوم پزشکی آبادان، خبر سوء استفاده از واکسن سهمیه پاکبانان را تایید کرد و گفت: «پاکبانان یکی از اولویت‌های تزریق واکسن کرونا هستند. افراد معرفی شده طبق لیست ارائه شده از سوی شهرداری، واکسن کرونا دریافت کردند. متاسفانه در این میان تعدادی از مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر آبادان نیز که اسامی آن‌ها در فهرست ارائه شده از سوی این شهرداری بود، واکسن کرونا تزریق کردند. از آنجا که این افراد هنگام تزریق واکسن، ماسک بر چهره داشتند، شناسایی آن‌ها برای همکاران ما میسر نشد.»

ابتدا گمان می‌رفت که خبر سوء استفاده از سهمیه واکسن پاکبانان شهرداری آبادان، یک اتفاق موردی تلخ باشد، اما همین شکل سوء استفاده در شهرستان سمنان، شهرستان علی آباد کتول در استان گلستان، شهرستان اردکان در استان یزد و شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی اتفاق افتاد.

باید در نظر داشت که این اخبار تایید شده و رسمی از پدیده «واکسن خواری» است. دور از انتظار نیست که دامنه سوء استفاده‌ها از واکسن کرونا، فراتر از اخبار رسمی منتشر شده در رسانه‌ها باشد.

در شهرداری تهران هم ردپای «واکسن خواری» گسترده کشف شده است. گفته می‌شود که حدود ۷۰ نفر از کارکنان شهرداری منطقه شش تهران، سهمیه واکسن پاکبانان را تزریق کرده اند. در این بین، اسامی برخی زنان به عنوان پاکبان ثبت شده و با همین عنوان نیز واکسن کرونا به آن‌ها تزریق شده است، در حالی که هیچ زنی به عنوان رسمی پاکبان در شهرداری‌ها فعالیت ندارد. همین تخلف ناشیانه موجب شد که پدیده «واکسن خواری» در شهرداری تهران رسوا شود.

پیروز حناچی، شهردار تهران هم موضوع واکسن خواری در شهرداری تهران را تایید کرده و گفته است: «‏پیرو بررسی‌ها درباره تخصیص واکسن‌ها، تاکنون معاون و رئیس خدمات شهری یکی از مناطق به‌دلیل اهمال در نظارت و چند تن از پرسنل نواحی به دلیل تزریق غیرقانونی واکسن، عزل و به مراجع نظارتی معرفی شدند. پیگیری سختگیرانه برای شناسایی و برخورد با دیگر خاطیان احتمالی ادامه دارد.»

هر دوز واکسن کرونا با خون دل، تامین می‌شود

می‌توان انتظار داشت که در روز‌ها و ماه‌های آینده نیز خبر‌های جدیدتری از رواج پدیده «واکسن خواری» در گوشه و کنار کشور شنیده شود.

دکتر امیر رضا مطلبی، داروساز و محقق تولید واکسن نیز در گفتگو با الف تاکید می‌کند: «واقعیت این است که کشور ما برای واردات واکسن با محدودیت‌های شدیدی مواجه است. کشور‌های ثروتمند طبق آمار‌های رسمی، بیش از ۸۱ درصد واکسن‌های موجود کرونا را به خود اختصاص داده اند و به سختی اجازه می‌دهند که واکسن از مرز‌های کشورشان خارج شود. کشور ما برای تامین هر دوز واکسن باید از هفت خوان تحریم‌ها بگذرد و تامین واکسن با مشقت انجام می‌شود. در این شرایط سخت، تزریق واکسن بدون در نظر گرفتن اولویت ها، هیچ تعبیری جز خیانت به منافع ملت ندارد.»

او تصریح می‌کند: «فقط حدود ۱۲ درصد از مردم جهان در برابر کرونا، واکسینه شده اند که بیشتر آن‌ها هم ساکن کشور‌هایی با درآمد بالا هستند. یعنی می‌توان گفت هم اکنون به طور میانگین از هر ۱۰۰ نفر در جهان که واکسن کرونا تزریق کرده اند، ۸۸ نفر آن‌ها ساکن کشور‌های توسعه یافته هستند؛ بنابراین تامین واکسن در ایران، اصلا فرآیند راحتی نیست. با توجه به کمبود واکسن‌های در دسترس باید واکسیناسیون کادر درمان، سالمندان، افراد با بیماری‌های مزمن و فعالان مشاغل پرخطر را در اولویت قرار دهیم. اگر این افراد واکسینه شوند، بخش بزرگی از مرگ و میر‌های روزانه کرونا متوقف خواهد شد. هر فردی که این اولویت را به هم بزند و بخواهد خارج از سند ملی واکسیناسیون حرکت کند، ظلم بزرگی در حق افراد در معرض خطر کرده است.»

مطلبی خاطرنشان می‌کند: «قطعا باید با افراد خاطی، برخورد حقوقی و قضایی شود تا این قضیه رواج پیدا نکند. البته ارتکاب تخلف برای تزریق سریع‌تر واکسن کرونا در برخی کشور‌ها نیز مشاهده شده است. مثلا در برخی کشور‌ها دیده شده است که عده‌ای از افراد با ارائه اسناد غیرواقعی ادعا می‌کردند که به بیماری مزمن مبتلا هستند و واکسن کرونا را زودتر دریافت کردند. تعیین جرایم سنگین برای این افراد، مانع از این شد که اینگونه سندسازی‌های دروغین رواج پیدا نکند. در کشور ما هم اگر از همین ابتدا جلوی تخلف‌ها را نگیرند، باید شاهد سندسازی‌های جعلی در آینده باشیم.»

با توجه به اینکه در هفته‌های آینده، قرار شده است که میلیون‌ها دوز از واکسن‌های مختلف کرونا به کشور وارد شود، به نظر می‌رسد که باید سیستم جامع و یکپارچه‌ای وجود داشته باشد که هر دوز واکسن کرونا را از لحظه ورود به کشور تا تزریق به افراد دارای اولویت، کاملا رصد کند. وجود چنین سامانه شفافی که برای مردم و رسانه‌ها نیز قابل دسترسی باشد، می‌تواند بخش زیادی از تخلف‌های مربوط به «واکسن خواری» را مهار کند.

منبع: الف

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.