به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، توزیع بروشور، ماسک و محلول رایگانی که طی دو سال اخیر صورت گرفته، توسط بانوان و آقایان بسیجی و جهادگری بوده که خود را وقف سلامتی مردم کشورشان کردهاند، این افراد در ابتدا در گروههای جهادی مشغول به خدمترسانی شدند و در گام بعدی در قالب طرح شهید حاج قاسم سلیمانی بدون هیچ مزدی مشغول به کار شدند.
طرح محله محور مقابله با بیماری کرونا که با عنوان طرح شهید حاج قاسم سلیمانی شناخته میشود، از سوی متخصصین و کارشناسان بهعنوان یک طرح موفق در این حوزه شناخته میشود که به گفته متولیان این طرح، بسیاری از کشورها برای الگوبرداری از این طرح به آنها مراجعه کردند.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با این طرح با سردار سید محمود حسینی، جانشین قرارگاه پدافند زیستی سپاه حضرت محمد رسولالله (ص) تهران بزرگ در خصوص طرح شهید سلیمانی به گفتگو پرداختهایم.
طرح شهید سلیمانی در چه زمانی و در چه موقعیتی اجرایی شد؟
سردار حسینی: طرح شهید حاج قاسم سلیمانی زمانی در کشور آغاز به کارکرد که تمامی مراکز بهداشت و درمان در حال مقابله با ویروس منحوس کرونا بودند.
ویروس کرونا که از اواخر سال ۹۸ وارد کشور شد، بهعنوان یک پدیده و عنصر ناشناختهای بود که یک غافلگیری را به همراه داشت.
تا هنگامیکه نسبت به این ویروس شناخت ایجاد شود و راههای درمان و مقابله با آن شناسایی شود، اقدامات تمامی دستگاهها برای مقابله با این ویروس با آزمونوخطا همراه بود، در آن زمان بیشتر توجهها به مقوله درمان مبتلایان به ویروس کرونا متمرکز شده بود.
در اواخر سال ۹۸ و اوایل سال ۹۹ نکات بهداشتی مختلفی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا ازجمله ضدعفونی کردن سطوح مطرح میشد و در عمل برای مقوله پیشگیری، طرح مشخصی وجود نداشت.
بسیج و سپاه در مقابله با ویروس کرونا چه اقداماتی انجام دادند؟
سردار حسینی: اقدامات بسیج و سپاه تهران را در مقابله با ویروس کرونا در سه بخش تقسیم میشود، بخش نخست شامل اقدامات ابتدایی که با ظهور و بروز ویروس کرونا انجام شد.
بخش دوم این اقدامات شامل اجرای مرحله نخست طرح شهید سلیمانی میشود.
بخش سوم این اقدامات، اجرای مرحله دوم و مرحله جدید طرح شهید حاج قاسم سلیمانی است.
بیشتر بخوانید
بخش نخست اقدامات
پیش از اجرای طرح شهید سلیمانی، در روزها و هفتههای ابتدایی شیوع ویروس کرونا در کشور، مردم و تمامی دستگاهها با همدلی و همافزایی گوشبهفرمان بیانات مقام معظم رهبری به کمک وزارت بهداشت و درمان کشور به میدان آمدند.
در آن مقطع اقدامات بسیج و سپاه در حوزههای مختلفی در بیمارستانها و بهشتزهرا حاضر شوند و خدمترسانی کردند و در آن زمان که کشور با کمبود ماسک و مواد ضدعفونی مواجه بود، بسیجیان و جهادگران در عرصه تولید و توزیع آنها اقدامات قابلتوجهی انجام دادند.
در حوزه مراقبت (بیمارستانها) بیشتر جهادگران بسیجی با حضور در بیمارستانها در موضوعات مددکاری کمکحال کادر درمان بودند.
در آن مقطع زمانی که کمتر کسی حاضر میشد با حضور در بهشتزهرا به شستوشو، کفنودفن مبتلایان به ویروس کرونا خدمترسانی کند، بهشتزهرا میدان عمل جهادگران انقلابی و ازجانگذشته بسیج و حزب الهی قرار گرفت و این عزیزان به کمک مجموعه شهرداری و مجموعه بهشتزهرا آمدند.
همچنین بسیجیان و جهادگران در سطح تمامی اقشار، وزارت خانهها، مشاغل و محلات در بحث ضدعفونی کردن سطوح، تولید و توزیع ماسک و مواد ضدعفونی کمک کردند.
همچنین در حوزه حمایت نیز جهادگران بستههای مؤمنانه را به دست افرادی که معیشت آنها براثر شیوع ویروس کرونا آسیب دید، تهیه و توزیع کردند.
اقدامات صورت گرفته در گام نخست از اواخر سال ۹۸ آغاز و تا روزهای نخستین آذر سال ۹۹ صورت گرفت که غالباً در حوزه درمان بود و بیمارستانها مقر از بیماران مبتلابه ویروس کرونا بود.
همچنین در آن زمان مجموعه کار درمان نیز دچار یک خستگی و فرسودگی شده بودند و باوجود اقدامات انجامشده حجم افراد مبتلابه ویروس کرونا و جانباختگان آن رو به افزایش بود.
طرح شهید سلیمانی چگونه شکل گرفت؟
سردار حسینی: آبان ماه سال ۹۹ اوج جولان ویروس کرونا در کشور بود و روزانه بیش از ۵۰۰ نفر بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست میدادند.
در آن زمان سازمان جهانی پیشبینی کرده بود که تا پایان سال ۹۹ در ایران روزانه ۱۲۰۰ نفر جان خود را بر اثر ابتلا به ویروس کرونا از دست خواهند داد و این موضوع تهدید بود که مردم ما را تهدید میکرد و لازم بود که جهت رفع آن اقدامات مؤثری صورت گیرد.
برای پیشگیری از این تهدید و تغییر شرایط موجود مجموعه بسیج جامعه پزشکی در سازمان بسیج مستضعفین و در فضای درمانی و بهداشتی کشور بیش از هزار ساعت نشستهای تخصصی با حضور نخبگان برگزار کردند تا روند صعودی شیوع ویروس کرونا در کشور را تغییر دهند.
درنهایت طرح شهید حاج قاسم سلیمانی تهیه شد و با مدد الهی و استطاعت از روح شهید بزرگوار این طرح با چند ویژگی منحصربهفرد تهیه شد.
طرح شهید سلیمانی چه ویژگیهایی دارد؟
سردار حسینی: اتکا به ظرفیتهای داخلی ازجمله ویژگیهای منحصربهفرد طرح شهید حاج قاسم سلیمانی است. با این ویژگی دیگر نیازی به دیگر کشورها نبود، زیرا در آن زمان ما هم باید با ویروس و هم با تحریمهای فلجکننده میجنگیدیم که این رویه تا به امروز نیز ادامه دارد.
در آن زمان کشورهایی وعده ارسال ماسک به ایران داده بودند که توسط ایادی آمریکا و با اشاره آمریکا این ماسکها نیز بهنوعی مصادره شد و اجازه ارسال آن به ایران داده نشد. از همین رو نیاز بود که طرح مقابله با ویروس کرونا متکی به ظرفیتهای داخلی کشور باشد.
دومین ویژگی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی باید دارا میبود این است که کمهزینه، پر اثر و قابلیت اجرا در سطح وسیع را داشته باشد.
سومین ویژگی منحصربهفرد این طرح این بود که از حیث تجربی و تخصصی دارای پشتیبانی علمی باشد.
درنهایت این طرح به دست بسیجیان جامعه پزشکی و افراد نخبه وزارت بهداشت و درمان تهیه شد. طرح شهید حاج قاسم سلیمانی ناظر بر این بود که مقوله پیشگیری مقدم در مقوله درمان قرار گیرد.
پس از یک سال دستوپنجه نرم کردن با ویروس کرونا به این نتیجه رسیدیم که باید اقدامات پیشگیرانه قوت بیشتری میگیرد، لذا این هدف در طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در سه حوزه محقق شد.
اجرای طرح شهید سلیمانی نیازمند چه امکاناتی بود؟
سردار حسینی: طرح شهید حاج قاسم سلیمانی از روزهای نخستین آذرماه سال ۹۹ آغاز به کارکرد که در این ایام فاز جدیدی از اقدامات مقابله با ویروس کرونا صورت گرفت.
در گام نخست لازم بود که ظرفیتهای بهداشتی و درمانی کشور را در دسترس عموم مردم قرار گیرد؛ پیش از اجرای طرح شهید حاج قاسم سلیمانی هرکسی که مبتلابه ویروس کرونا میشد و یا مشاهده علائم ابتلا به ویروس کرونا به بیمارستان مراجعه میکرد و در بیمارستانها مردم به دنبال درمان و یا به دنبال توصیه و راهنماییهای بهداشتی و درمانی در خصوص ویروس کرونا بودند.
در طرح شهید حاج قاسم سلیمانی مقرر شد که مردم در خانهها بمانند از طریق جهادگران به مردم اطلاعرسانی شود و یک ارتباطی فیمابین مردم با مراکز بهداشت و درمان در سطح محلات ایجاد شود.
در شهر تهران ۳۳۶ محله وجود دارد، از همین رو طرح هر محله یکخانه بهداشت و یک مرکز بهداشت کلید خورد. اما ظرفیتهای بهداشت و درمان پاسخگوی این طرح نبود و در تهران تنها ۲۰۰ مرکز خانه بهداشت وجود داشت و با تعداد قابلتوجهی کسری مراکز بهداشت و درمان در تهران مواجه بودیم که برای رفع این کاستیها باید اقدامات مؤثر و به هنگامی صورت میگرفت.
در گام نخست خلأهای موجود در حوزه تعداد مراکز بهداشت و سلامت تهران با استفاده از تمامی ظرفیتها برطرف کنید؛ از همه رو با دستگاه مختلف ازجمله شهرداری مساجد شورایاری آموزشوپرورش و دیگر مجموعهها استفاده کردیم و سطح به مراکز بهداشت و درمان در سطح شهر تهران را ارتقا دادیم.
در گام بعدی متوجه شدیم که کادر بهداشت و درمان پاسخگوی حجم مراجعات مردمی نیست؛ از همین رو لازم بود که نیروی انسانی از بسیج در اختیار کادر بهداشت و درمان و مراکز قرار دهیم تا آنها بتوانند خلأ نیروی انسانی این مراکز را پر کنند.
از همین رو تیمهای مراقبتی در طرح شهید حاج قاسم سلیمانی راهاندازی شدند در این تیمها یک بهورز بسیجی جزئی مراکز وزارت بهداشت دورههای آموزش مرتبط را گذرانده بود، یک پزشک به همراه یک پرستار حضور داشتند که آنها موظف بودند شرایط محله را وسط کنند. هر یک از این تیمهای مراقبتی در یک محل و مستقر شدند.
قرارگاه مشترک سپاه تهران در موضوع پدافند زیستی در زمان ابلاغ دستورالعمل طرح شهید حاج قاسم سلیمانی راهاندازی شد، سه دانشگاه تهران، شهید بهشتی و ایران، دستگاههای مختلف ازجمله مسئولین خدماتدهی در شهر عضو این قرارگاه شدند.
برای اقدامات اجرایی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی و هماهنگیهای لازم جلساتی بهصورت دائمی و مستمر در قرارگاه مشترک سپاه تهران برگزار شد.
با توجه به اینکه ۲۳ ناحیه در شهر تهران داریم؛ ۲۳ قرارگاه منطقهای راهاندازی شد که این قرارگاههای منطقهای موظف هستند که محلات و مراکز بهداشت و درمانی که متعلق به هر یک از این دانشگاههای سهگانه تهران شهید بهشتی و ایران را تحت پوشش قرار دهند و خواستهها و نیازهای این مراکز بهداشتی را برآورده کنند.
ضمن اینکه سپاه تهران در جلسات مبارزه با ستاد ملی مبارزه با کرونا شهر تهران و ستاد فرماندهی عملیات مقابله با کرونا استان تهران حضور فعال داشت.
طرح شهید سلیمانی شامل چه حوزههایی میشود؟
سردار حسینی: طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در سه حوزه مراقبت نظارت و حمایت پیگیری شد، در حوزه مراقبت در ۳۳۶ محله تهران ۴۶۱ تیم مراقبتی شکل گرفت که این تیمها شامل ۳۸۳۲ نفر از خواهران و برادران بسیجی بود را در اختیار مجموعه بهداشت و درمان قرار دادیم که این افراد آموزشهای رهگیری و پیگیری مبتلایان به ویروس کرونا را گذراندند.
در حوزه مراقبت طرح شهید حاج قاسم سلیمانی سه اقدام مهم انجام میشود، نخست رهگیری، که در این بخش شناسایی مبتلایان و مشکوک به این ویروس کرونا صورت میگیرد.
در بخش دوم پیگیری است، در این بخش افراد مبتلا بیان مشکوکیم به ابتلا به ویروس کرونا که تحت پوشش مراکز بهداشت و درمان قرار داشتند در زمان مقرر رصد میکردند که حال این افراد رو به بهبود و یا رو به وخامت است تا اقدامات موردنیاز را انجام صورت گیرد. در بخش سوم افرادی که حال آنها روبه وخامت بود به مراکز بهداشت و درمان معرفی شدند.
جهادگران حوزه مراقبتی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی با دورههای آموزشی که گذراند، به همراه کادر درمان به مردم خدمترسانی میکردند. تا پایان سال ۹۹ درمجموع ۶۰۳ هزار و ۲۸۷ توسط این جهادگران انجامشده است که این تعداد ۸۹ هزار و ۴۳۰ تست مثبت اعلام شد و ۵۱۳ هزار و ۸۵۷ تست هم به حمدالله نتیجه منفی داشت.
در حوزه حمایت چه اقداماتی صورت گرفت؟
سردار حسینی: در حوزه حمایت دو بخش تحت پوشش قرار میگرفتند، کسانی که بهواسطه کرونا شغل خود را ازدستداده بود و باید مایحتاج این افراد تهیه و تأمین میشد، بخش دیگر شامل افراد نیز که مبتلابه ویروس کرونا شدند و از طریق مراکز بهداشت و درمان و یا سامانه ۴۰۳۰ معرفی میشدند، جهادگران با این افراد تماس میگرفتند و در خصوص معیشت آنها پرسوجو میکردند درصورتیکه آنها نیازمند بودند که کمک معیشتی و کمکهای مؤمنانه در اختیار آنها قرار میگرفت. تاکنون ۶ هزار و ۶۴۹ تیم حمایتی شکلگرفته است که ۱۹ هزار و ۹۶۸ نفر در این تیمها عضو هستند.
دربستههای معیشتی و بستههای کمکهای مؤمنانه بستههای بهداشتی شامل ماسک محلول ضدعفونیکننده هم وجود دارد.
همچنین خانوادههایی که دچار کهولت سنی بودند و یا تمامی اعضای خانواده مبتلابه ویروس کرونا شده بودند و نیازمند تأمین مایحتاج روزانه بودند، از طریق بسیج و جهادگران شناسایی و موردحمایت قرار میگرفتند.
آماری در خصوص خدمات ارائهشده در طرح شهید سلیمانی بفرمائید
سردار حسینی: در تهران ۸ میلیون و ۳۶۲ هزار ۴۱۱ نفر زندگی میکنند که شامل ۲ میلیون و ۸۰۴ هزار د ۴۸۳ خانوار را میشود.
در بحث حمایتی بروشورهایی را تهیهکرده بودیم که در این بروشورها حاوی آموزش نکات بهداشتی بود که در هر یک از این بروشورها شماره تماس و آدرس مراکز بهداشتی آن محل نوشتهشده بود.
تاکنون ۱۳۳ هزار و ۸۳۳ سبد کالا، بیش ۴ میلیون و ۳۶۴ هزار ماسک، ۲ میلیون و ۲۹۷ هزار و ۸۴۹ بروشور همچنین به همراه مقادیر زیادی آبمیوه طبیعی و غذای گرم در سطح شهر تهران توسط تیمهای حمایتی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی توزیعشده است.
نظارتها در طرح شهید حاج قاسم سلیمانی به چه صورتی انجام میگیرد؟
سردار حسینی: در حوزه بحث نظارتی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی، مجموعه مراکز بهداشت و درمان محور نظارت در رعایت دستورالعملهای بهداشتی بودند و بسیج به همراه آنها قرار داشت. ۶۴ هزار ۱۲ اختیار و ارشاد داده شد که دراینبین ۴ هزار ۵۶۲ مرکز پلمپ شدند. این پلمپها به درخواست مراکز بهداشت توسط قوه قضاییه صورت گرفت.
در جلسات پایانی سال ۹۹ ستاد مبارزه با کرونا استان تهران و ستاد عملیات مبارزه با کرونا با محوریت جامعه پزشکی و با حضور دکتر علیرضا زالی برگزار شد، عنوان شد که در سال پیش رو اگر مراقبتها و محدودیتها خوب اعمال نشود، شیوع ویروس کرونا و موج جدید آن با توجه به تعطیلات نوروز قریبالوقوع است.
در همین راستا پیشنهادهایی برای جلوگیری از موج جدید ویروس کرونا در شهر تهران نیز مطرح شد، اما با توجه به اقدامات که در سطح کلان کشور رقم خورد، روند ویروس کرونا در سال ۱۴۰۰ بهویژه روندی که طی هفتههای اخیر و شاهد آن هستیم، بیانگر این موضوع است که تمام زحمات که در سال گذشته کشیده شد بهنوعی با تدابیر اتخاذشده همه بر باد هوا رفت!
با زحمات جهادگران از فوت روزانه ۵۰۰ نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا به ۳۰ نفر فوتی طی ۲۴ ساعت رسیده بودیم و بهنوعی میتوان به ویروس کرونا در شهر تهران تحت کنترل قرارگرفته بود، اما متأسفانه در سال ۱۴۰۰ شاهد موج جدیدی از ویروس کرونا را در کشور شاهد هستیم.
همچنین در اواخر سال گذشته بسیج سازمانهای اقشاری (بسیج ادارات، کارخانهها، شهرداری و اصناف) بهصورت ویژه در طرح شهید حاج قاسم سلیمانی ورود کردند و در فاز جدید و مرحله جدید این طرح نیز بسیج اقشار حضور مؤثر دارند.
این طرح در سال جاری چگونه پیگیری میشود؟
سردار حسینی: در سال ۱۴۰۰ مقرر شد که طرح شهید حاج قاسم سلیمانی اقدامات جدیدی را انجام دهد؛ این اقدامات در حالی انجام میشود که اقدامات گذشته در حوضههای مراقبتی، نظارتی و حمایتی نیز تشدید خواهد شد.
در حوزه مراقبتی در سال ۱۴۰۰ مقرر شد که پایگاههایی که در سال گذشته راهاندازی شده بود مجدداً احیا و طبق ظرفیتهای مشخصشده توسط مراکز بهداشت و درمان مدیریت شود و بسیج نیز بنا بر نیازی که وزارت بهداشت و درمان اعلام میکند، کادر بسیجی و نیروهای داوطلب را در اختیار آنها قرار دهد. علت تاکنون پایگاههای احیا شدند و خواهران و برادران بسیجی و جهادگر به مراکز بهداشتی و درمان معرفی شدند و مشغول خدمترسانی به مردم هستند.
در حوزه حمایتی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در سال ۱۴۰۰ تمامی مباحثی که درگذشته مطرح بود و رزمایشهایی که سال گذشته نیز برگزار شد استمرار دارد؛ با توجه به اینکه افراد مبتلابه ویروس کرونا در سال ۱۴۰۰ افزایش پیداکرده است به این افراد در این حوزه نگاه ویژه طریق خواهد شد و بهعنوان جامعه هدف اصلی حوزه حمایتی طرح شهید حاج قاسم سلیمانی شناخته میشوند.
نظارتها نیز در ۱۴۰۰ بیشتر میشود؟
سردار حسینی: در حوزه نظارت طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در سال ۱۴۰۰ تیمهای نظارتی افزایش پیدا کند؛ در نظرسنجیها مردم اعلام کردند که در حوزه نظارت ضعف جدی وجود دارد، از همین رو به مراکز بهداشت و درمان اعلام کردهایم که آمادهایم نفرات بیشتری را در این حوزه به کمک شما ارسال کنیم که در این راستا نیز توافقاتی صورت گرفته است.
در مرحله دوم طرح شهید سلیمانی کدام اقشار مورد توجه است؟
سردار حسینی: در مرحله دوم شهید حاج قاسم سلیمانی توجه ویژهای به مشاغل میشود. در بهمنماه سال ۹۹ مشخص شد که در حوزه مشاغل صنوف مختلف کارخانهها وزارتخانهها و ادارهها و… نیاز به اقدامات ویژهتری برای مبارزه با ویروس کرونا وجود دارد.
در همین راستا حرکت دانشگاههای علوم پزشکی با یکی از سازمانهای حقوق بشری خود هماهنگ کردهایم که این کار را دنبال کنند. بهعنوانمثال دانشگاه ایران و مرکز بهداشت غرب تهران را موظف کردهایم که با مجموعه بسیج کارگری در حوزههای مراقبتی و حمایتی و نظارتی همکاری کنند.
همچنین مرکز بهداشت شرق تهران که مربوط به دانشگاه شهید بهشتی است را با اتاق اصناف هماهنگ کردهایم که در این خصوص اقداماتی در سطح بازار میادین اصلی و تجاری عمده داشته باشند در همین راستا رزمایشی در بحث بیماری و تأکید بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی در سطح بازار داشتیم که طی چند روز برگزار شد.
همچنین سه پایگاه در سطح بازار تهران توسط بسیج و مراکز بهداشت و درمان راهاندازی شد؛ این مراکز حتی در تعطیلات بازار نیز دایر هستند و در این ایام در قالب بحث نظارتی به فعالیت خود ادامه میدهند درصورتیکه برخی از مغازهداران محدودیتهای ناشی از کرونا را رعایت نکردند با آنها برخورد قضایی صورت گیرد.
همچنین پیشنهادهایی در خصوص توسعه و تجهیز تختهای بیمارستانی و بیمارستانها در ستاد مبارزه با کرونا استان تهران اعلام کردیم.
چرا از نقاهتگاههای طرح شهید سلیمانی استقبال نشد؟ آیا طرح دیگری جایگزین آن خواهد شد؟
سردار حسینی: در سال ۹۸ و ۹۹ نقاهتگاههایی، هتلها و هتلآپارتمانها را در کنار بیمارستانها ایجاد کردیم، اما مورد استقبال قرار نگرفت، مردم ترجیح دادند که یا در منزل باشند و یا اگر قرار است درجایی تحت نظر قرار گیرند بهتر است در بیمارستان و یا نزدیکترین اینجا در بیمارستان باشد که آسودگی خیال و آرامش ذهنی برایشان ایجاد شود.
در سال ۱۴۰۰ پیشنهاد دادیم که نقاهتگاهها در کنار بیمارستانها باشد در همین راستا برای توسعه طرحهای بیمارستانها اقدامات صورت گرفته ازجمله بیمارستان لبافی نژاد.
آیا جهادگران در حوزه واکسیناسیون سراسری نیز ورود خواهند کرد؟
سردار حسینی: بله؛ همچنین در موضوع واکسیناسیون نیز از بسیج کمک خواستهشده است که انجام خواهیم داد. بر اساس اعلام نیاز مراکز بهداشت و درمان بسیجیان را در خدمت آنها هستند که در کنار مباحث مراقبتی آموزش نیز ببینند که در صورت نیاز از این ظرفیت برای واکسیناسیون سراسری نیز استفاده شود.
این گزارش خلاصهای از اقداماتی بود که خواهران و برادران جهادگر و بسیجی برای مقابله با ویروس کرونا انجام دادهاند که امیدوارم خداوند متعال این اقدامات را از آنها به شایستهترین وجه بپذیرد.
منبع:تهران پرس
انتهای پیام/