دانشمندان دانشگاه گلاسگو انگلیس در جریان مطالعه خود درباره رژیم‌های غذایی افراد، به نتایج جالبی درباره سطح سلامت مارکرهای بیماری دست یافتند.

به گزارش خبرنگار  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مدیکال اکسپرس، به نظر می‌رسد گیاه‌خواران دارای بیومارکر سالم‌تری نسبت به گوشتخواران هستند و این مربوط به بزرگسالان از هر سن و وزن است.

نشانگر‌های زیستی می‌توانند اثرات بد و خوبی در سلامتی داشته, باعث تقویت یا جلوگیری از سرطان، بیماری‌های قلبی عروقی و وابسته به سن و سایر بیماری‌های مزمن شوند و به طور گسترده‌ای برای ارزیابی تاثیر رژیم‌های غذایی بر سلامتی مورد استفاده قرار بگیرند. 

برای درک اینکه آیا انتخاب رژیم غذایی می‌تواند تفاوتی در سطح مارکر‌های بیماری در خون و ادرار ایجاد کند، محققان از دانشگاه گلاسگو انگلیس یک مطالعه مقطعی انجام دادند و داده‌های ۱۷۷ هزار و ۷۲۳ شرکت کننده سالم (از ۳۷ تا ۷۳ سال) را مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل قرار دادند.

شرکت کنندگان طبق رژیم غذایی خود به عنوان گیاهخوار یا گوشت خوار دسته بندی شدند. محققان ارتباط با ۱۹ نشانگر زیستی خون و ادرار مربوط به دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان، کبد، سلامت استخوان، مفاصل و عملکرد کلیه را بررسی کردند.

حتی پس از محاسبه عوامل تاثیرگذار بالقوه از جمله سن، جنس، تحصیلات، قومیت، چاقی، سیگار کشیدن و مصرف الکل، تجزیه و تحلیل نشان داد که در مقایسه با گوشت خواران، گیاهخواران به طور قابل توجهی از سوی ۱۳ نشانگر زیستی از جمله کلسترول کل؛ کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) (کلسترول بد نامیده می‌شود)، آپولیپوپروتئین A (مرتبط با بیماری‌های قلبی عروقی)، آپولیپوپروتئین B (مرتبط با بیماری‌های قلبی عروقی)؛ گاما-گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلانین آمینوترانسفراز (AST) (نشانگر‌های عملکرد کبد که التهاب یا آسیب سلول‌ها را نشان می‌دهد)، فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-۱) (هورمونی که رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی را تشویق می‌کند)، اورات پروتئین کل و کراتینین (نشانگر بدتر شدن عملکرد کلیه) در معرض خطر و تهدید قرار دارند.

با این حال افراد گیاهخوار همچنین دارای سطوح کمتری از نشانگر‌های زیستی مفید از جمله کلسترول خوب لیپوپروتئین (HDL) با چگالی بالا و ویتامین D و کلسیم (مرتبط با سلامت استخوان و مفاصل) هستند. علاوه بر این آن‌ها سطح چربی (تری گلیسیرید) به طور قابل توجهی در خون و سیستاتین C داشتند (که نشان دهنده یک وضعیت ضعیف‌تر کلیه است).

هیچ ارتباطی برای سطح قند خون (HbA۱c)، فشار خون سیستولیک، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)؛ نشانگر آسیب به سلول‌های کبدی) یا پروتئین واکنش پذیر C (CRP؛ نشانگر التهابی) یافت نشد.

دکتر کارلوس سلیس مورالس از دانشگاه گلاسگو انگلیس که وظیفه رهبری این تحقیق را برعهده دارد، می‌گوید: علاوه بر عدم مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده که با بیماری‌های قلبی و برخی سرطان‌ها در ارتباط است، افرادی که رژیم گیاهخواری را دنبال می‌کنند تمایل به مصرف بیشتر سبزیجات، میوه‌ها و آجیل‌ دارند که حاوی مواد مغذی، فیبر و سایر ترکیبات بالقوه مفید هستند. این تفاوت‌های تغذیه‌ای ممکن است به شما توضیح دهد که چرا به نظر می‌رسد گیاهخواران دارای سطوح کمتری از نشانگر‌های زیستی بیماری هستند که می‌تواند منجر به آسیب سلول‌ها و بیماری‌های مزمن شود.

به گفته محققان این احتمال وجود دارد که نشانگر‌های زیستی بسته به عوامل غیر مرتبط با رژیم غذایی مانند بیماری‌های موجود و عوامل سبک زندگی بدون اندازه گیری، نوسان داشته باشند.


بیشتر بخوانید 


انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار