بخشی از دیوار قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز دو روز پیش فرو ریخت که این موضوع جای تامل زیادی دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از هرمزگان، شنیدن این سخن که حدود ۲۰ متر مربع مربوط به بخشی از برج جنوب شرقی قلعه پرتغالی‌های هرمز به علت فرسودگی فرو ریخت، روح و جسم آدمی را به درد می‌آورد و در واقع همه به ویژه متولیان امر باید به هوش باشند که آثار تاریخی این جزیره نابود نشود.

ایجاد وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در کشور نشان از اهمیت حفظ و نگهداری از آثار تاریخی دارد و بر اساس آن نمی‌توان به راحتی از فرو ریختن یک اثر سخن گفت و آن را رسانه‌ای کرد.

دیوار قلعه پرتغالی‌های هرمز بر اثر فرسودگی و ترک خوردگی فرو ریخت

عباس نوروزی، معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان گفت: دیوار ضلع جنوب شرقی یکی از برج‌های قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز بر اثر ترک خوردگی و فرسودگی بالا در گذر زمان فرو ریخت.

نوروزی افزود: بخشی از برج جنوب شرقی قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز که حدود ۲۰ متر مربع است، به علت فرسودگی قبل از تخریب فرو ریخت.

او با اشاره به اینکه قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز هم‌اکنون در حال مرمت است، افزود: با شروع مرمت قلعه، بررسی در مورد حفاظت، نگهداری و امنیت برج جنوب شرقی در حین مرمت در شورای فنی میراث فرهنگی استان مورد بررسی قرار گرفت.

به گفته نوروزی، با توجه به فرسودگی برج قلعه و خطرات ناشی از ریزش، در شورای فنی اداره کل مصوب شد که این بخش جمع‌آوری و پس از طی طرح، مجدد بازسازی و استحکام بخشی شود.

او با بیان اینکه کمی قبل از تخریب، بخش فرسوده قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز فرو ریخت، افزود: خوشبختانه این ریزش آسیب جدی به برج وارد نکرده و هم اکنون آوار ریخته شده هم در حال جمع‌آوری است.

معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان با اشاره به اینکه عملیات اجرایی مرمت قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز از شهریور ماه سال گذشته آغاز شده و هم‌اکنون نیز ادامه دارد، افزود: طرح مرمت و بازسازی برج جنوب شرقی قلعه با اولویت در دستور کار قرار دارد.

نوروزی گفت: قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز به جا مانده از دوره صفویه به شماره ۱۹۹۸ در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
به نظر می‌رسد که اگر شرایط یک بنای تاریخی به درستی و به صورت کاملا کارشناسانه مورد بررسی قرار بگیرد، نباید شاهد چنین اتفاقاتی باشیم.


بیشتر بخوانید


آثار تاریخی همان گونه که از نامشان مشخص است به دوره‌های گذشته مربوط می‌شوند و همان گونه که انسان‌های سالمند به مراقبت و توجه بیشتر نیاز دارند، این گونه آثار هم باید از سوی متولیان امر به عنوان یک وظیفه، مورد توجه قرار گیرند.

به طور حتم مشکلی که برای حدود ۲۰ متر مربع از برج جنوب شرقی قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز پدید آمده به یک باره اتفاق نیفتاده است و همان گونه که معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان اشاره کرده‌اند، این حادثه به علت فرسودگی بوده و اگر نمایندگان میراث استان هرمزگان هر از چندگاهی با نگاه مدیریتی و کارشناسانه از آثار تاریخی در نقاط مختلف این استان بازدید می‌کردند به طور حتم نباید امروز سخن از تخریب بخشی از این اثر تاریخی بر اثر فرسودگی به زبان می‌آوردند.

به هر حال این اتفاق افتاده و از یک زاویه می‌تواند جرقه‌ای برای مسئولان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان باشد که از این پس و به یاری حق دقت بیشتری به مسائل مهم حفاظت از آثار تاریخی داشته باشند.

جزیره هرمز یکی از جزایر مهم و استراتژیک در استان هرمزگان است که یکی از اهمیت‌های آن به وجود آثار تاریخی به جا مانده از حضور غیرقانونی پرتغالی‌ها مربوط می‌شود که خوشبختانه امام قلی‌خان از سرداران دوران صفویه با شجاعت مثال‌زدنی توانست با شکست متجاوزان، آنان را از سراسر جزایر جنوبی کشور بیرون کند.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.