کارشناس بازار سرمایه درباره اهمیت نهاد‌های مالی در بازار و علل فرآیند سختگیرانه اعطای مجوز به این نهاد‌ها توضیحاتی داد.

مهدی دلبری کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به اینکه نهاد‌های مالی که زیرساخت‌های بازار سرمایه محسوب می‌شوند، اما چرا فرآیند دریافت مجوز آن‌ها دشوار و بسیار زمان بر است؟، اظهار کرد: باید در نظر داشته باشیم که رشد بازار سرمایه همزمان با رشد شاخص ها، اعداد و ارقام به رشد نهاد‌ها و ابزار‌های مالی بازار نیز نیاز دارد.

او در ادامه بیان کرد: یعنی اگر قرار باشد که بازار سرمایه به فرآیند تامین مالی و افزایش سرمایه گذاری در آن کشور کمک کند، حتما باید همراه با رشد ارقام، شاخص و بازده نیز بتواند در توسعه ابزار‌های مالی نیز نقش مناسبی داشته باشد. همچنین نهاد‌های مالی نیز از تنوع خوبی برخوردار باشند، خدمات متنوع و جدیدتری ارائه دهند و گستره جغرافیایی بزرگتری را بتوانند پوشش دهند؛ بنابراین رشد بازار سرمایه قطعا در گروی رشد نهاد‌های مالی و ابزار‌های مالی است.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: یکی از عقب افتادگی‌هایی که در یک دهه اخیر شاهد بودیم؛ علی رغم اینکه ما رشد خوبی به لحاظ تعداد شرکت‌های پذیرفته شده، تعداد سهامداران، بازده بورس و ارزش معاملات شاهد بودیم، اما متاسفانه تعداد نهاد‌های مالی رشد بسیار زیادی نداشته اند.


بیشتر بخوانید


او گفت: به عنوان مثال، به طور مشخص در ۱۵ سال گذشته، ارزش معاملات بیش از ۱۵ برابر شده، اما تعداد کارگزاری‌ها هیچ تغییری نکرده و در نهایت تعداد سبدگردان‌ها دو یا سه برابر شده است. این نشان می‌دهد که رشد نهاد‌های مالی، رشد مناسبی نبوده است.

دلبری تصریح کرد: نکته بعدی این است که ما در رده بندی راه اندازی کسب و کار متاسفانه رتبه خوبی کسب نکرده ایم. به طور میانگین مجوز‌ها در ایران حدود ۷۰ تا ۸۰ روز طول می‌کشد. همچنین این عدد در بازار سرمایه به بیش از یک سال می‌رسد.

او در ادامه تاکید کرد: نهاد ناظر به دلیل این نگرانی که نهاد‌های مالی می‌توانند با استفاده از اهرم و اعتبار، قدرت گردش بیشتری در بازار را داشته باشند، به هر حال سخت گیری‌های زیادی را انجام می‌دهد. در نتیجه این سخت گیری‌ها موجب می‌شود تا برخی از افراد از دریافت مجوز مایوس شوند.

او ادامه داد: اما پیشنهاد می‌شود که سازمان بورس به جای سختگیری در اعطای مجوز در بخش نظارت‌ها سختگیری را بیش‌تر کند. یعنی مجوز در یک چارچوب و با حداقل شرایطی اعطا شود. اما در مراحل بعدی در مورد نظارت، اینکه تضاد منافعی صورت نگیرد و در مجموع تخلفات، نظارت منصفانه‌ای داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه این سخت گیری‌ها از کجا نشات می‌گیرند، اظهار کرد: بخشی از این سختگیری‌ها به ترکیب سهامداران، به استعلام‌هایی که صورت می‌گیرد و همچنین بخشی از آن به رزومه، مدارک و سابقه بیمه افراد بر می‌گردد.

او در ادامه بیان کرد: متاسفانه بخشی از این سختگیری‌ها نیز اعمال سلیقه محسوب می‌شود. بعضا دیده می‌شود که در فرآیند اعطای مجوز، برخی از افراد بسیار سریع و برخی دیگر سال‌ها در صف می‌مانند. امیدواریم که سازمان بورس در مورد علت این سرعت و کندی‌ها در اعطای مجوز شفاف سازی انجام دهد.

دلبری اظهار کرد: حداقل انتظار این است که روند شفافی طی شود. در نهایت مشخص شود که پرونده در اختیار کدام کارشناس است، فرآیند اعطای مجوز آن‌ها در چه مرحله‌ای قرار دارد و فرد چه اقدامی برای تسریع دریافت مجوز می‌تواند انجام دهد.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: البته با توجه به تغییراتی که در چند ماه اخیر در سازمان بورس شاهد بودیم، این امر تسریع شده، اما هنوز با دستورالعمل، مغایرت زیادی دارد. زیرا در دستورالعمل ذکر شده که ظرف ۳۰ روز به افرادی که حائز شرایط هستند، باید موافقت حصولی اعطا شود. اما در حال حاضر این فرآیند در بهترین حالت بیش از شش ماه طول می‌کشد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار