یک مشاور تحصیلی درباره چگونگی یک مطالعه سودمند توضیح داد.

مرجان ایزدی مشاور تحصیلی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره زمان مطالعه اظهار کرد: طبق تحقیقات، بهترین عملکرد یادگیری و حافظه کوتاه مدت از ۴ صبح تا ۱۱ صبح بوده که در این ساعت بهترین زمان برای یادگیری مطالب تازه است که باعث می‌شود مطالعه سودمندی داشته باشیم.

او افزود: ساعت ۳تا۵ بعد از ظهر بدن در حداکثر عملکرد سریعش قرار دارد و این ساعت‌ها برای تمرین سرعت تست زنی بهترین تایم هستند.

ایزدی تصریح کرد: ساعت ۵ تا ۸ غروب حداکثر کارایی حافظه بلند مدت رو داریم. در واقع تو این تایم بهتری مرور و جمع بندی را داشته باشید و حتما یادتان باشد که در زمان‌های خاص اصلا سمت مرور مطالب نروید، برای مثال زمانی که تازه غذا خورده اید چرا که این زمان، اوج خونرسانی به معده را داریم و خونرسانی به مغز کمتر است.

این مشاور تحصیلی ادامه داد: سعی کنید به هیچ وجه از قرص‌های افزایش حافظه و دارو‌های اختلال خواب برای بیدار ماندن و درس خواندن استفاده نکنید. علاوه بر اینکه اعتیاد آور هستند عملکرد طبیعی اعصاب را هم تحت تاثیر قرار می‌دهند.

او با بیان اینکه قبل از شروع مطالعه با حرکات کششی نرم، خونرسانی به مغز را بیشتر کنید، تاکید کرد: این روش باعث می‌شود تا عملکرد ذهنی برای حفظ مطالب بیشتر شود، همچنین گفتنی است که داشتن یک تایم خواب و استراحت استاندارد نه تنها به کیفیت مطالعه، بلکه به کاهش خستگی در طول روز، تعادل هورمونی و تعادل خلق و خو و بهبود وضعیت جسمانی کمک می‌کند.

خلاصه نویسی راهی آسان برای یادگیری

ایزدی اضافه کرد: مهم‌ترین عامل در برنامه‌ریزی درسی، کنترل و مدیریت زمان است که باعث خواهدشد تا برنامه‌ریزی شما به بهترین نحو انجام شده و نتیجه‌ی دلخواهتان را کسب کنید.

او افزود: زمانی که جهت مطالعه‌ی اولیه برای هر درس می‌گذرانید زمان اصلی شما نیست. زیرا شما باید در مرحله‌ی اول تمام مباحث کتاب را نکته به نکته مطالعه کرده و یاد بگیرید. در دور بعدیِ مطالعه می‌توانید همان مبحث را با صرف زمان کم‌تری مرور کنید. در واقع شما در مرحله‌ی اول مطالب را درک کرده‌اید و به نکات و قسمت‌های اصلی و مهم کتاب دست پیدا کرده‌اید.

ایزدی تصریح کرد: هم‌چنین می‌توانید برای مدیریت زمان مطالعه‌ی خود از روش خلاصه‌نویسی استفاده کنید. روشی که در آن هر دانش‌آموز در حین مطالعه‌ی اولیه با یادگیری مطالب درسی در زمانِ مطالعه، نکات مهم را برداشت کرده و در طی مرور‌های بعدی از آن‌ها استفاده خواهد کرد. خلاصه‌نویسی شامل یادداشت نکات و مطالب کلیدی در هر بخش است به صورتی که هر دانش‌آموز با یک نگاه کوتاه بتواند مطالبی که قبلا مطالعه کرده را مرور کند. خلاصه‌نویسی برای تمامی دروس به‌ویژه دروس حفظی کاربرد دارد، پس برای صرفه‌جویی در زمانتان این روش را امتحان کرده و بهترین نتیجه را از آن بگیرید.

چند نکته برای داشتن مطالعه موثر

او با بیان اینکه دلهره و استرس از جمله آسیب‌هایی هستند که ذهن فرد را هنگام مطالعه مختل می‌کنند، تاکید کرد: مطالعه باید با انگیزه شروع شود و مکان مطالعه باید محیطی آرام و عادی از هرگونه عوامل برهم زننده تمرکز، مانند عکس و پوستر باشد.

این مشاور تحصیلی بیان کرد: زمان مطالعه هم از نکات بسیار مهم است. به طور معمول صبح زمان مناسبی برای مطالعه است، زیرا مغز به اندازه کافی استراحت کرده و آمادگی لازم برای یادگیری را دارد. مدت مطالعه نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بهترین مدت مطالعه حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه و سپس ۱۵ دقیقه استراحت است.

ایزدی افزود: برای یک مطالعه موفق و نتیجه بخش بهتر است دروس مشابه پشت سرهم خوانده نشود، زیرا مطالعه کردن دروس مشابه باعث تداخل در یادگیری و ایجاد خستگی ذهن می‌شود. بهترین شیوه مطالعه این است که دانش آموزان بعد از بازگشت از مدرسه و ساعتی استراحت، به انجام مطالعه دروس همان روز بپردازد تا یادگیری او بعد از کلاس کامل شود.

او تصریح کرد: مراحل یک مطالعه مطلوب عبارتند از: پیش خوانی، سؤال کردن، خواندن، تفکرکردن، حفظ کردن، مرور کردن، همچنین فضای مطالعه نباید به صورتی باشد که موجب ازبین رفتن تمرکز شود. رفت و آمد‌های مکرر، هوای نامناسب، گفت‌وگوی اطرافیان و موارد دیگر می‌تواند در چگونگی مطالعه دانش آموز موثر باشد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.