فناوری و فضا در هفته‌ای که گذشت با اخبار متعددی همراه بود.

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه فناوری و فضا در هفته‌ای که گذشت با اخبار متعددی مانند «زمان دقیق عید فطر چگونه مشخص می‌شود؟»، «تولید داروی ضد التهاب از هسته انار»، «تولید یک کرم گیاهی برای رفع تیرگی و چروک دور چشم»، «تماشای آنلاین زیبایی‌های آسمان در روز جهانی نجوم»، «رقابت قطعات ضد سایش ایرانی با سایر کشور‌ها در پودر کردن سنگ معادن»، «استفاده از ۸۵ درصد قیر‌های کشور در راه‌سازی‌ها»، «کاربرد موثر سی‌تی‌اسکن در حوزه صنعت و علوم پایه»، «ارتباط قمر در عقرب با کره ماه چیست؟»، «تولید پنل‌های خورشیدی بومی با درصد جذب بالا»،  «ارزآوری ۲/۵ میلیون دلاری بومی سازی سیستم ترمز خودرو‌های سنگین»، « طراحی سامانه ای دانش بنیان در پرسودترین بخش صنایع معدنی» همراه بود.  

زمان دقیق عید فطر چگونه مشخص می‌شود؟

علیرضا بوژمهرانی رصدگر هلال ماه و عضو ستاد استهلال در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به چگونگی رویت ماه و تعیین روز عید فطر گفت: با توجه به اینکه ماه یک گردش منظم به دور کره زمین دارد، در هر ۲۹ روز ۱۲ ساعت و ۴۴ دقیقه یکبار، زمین، خورشید و ماه در یک راستا قرار می‌گیرند که به این لحظه، لحظه مقارنه یا تولد ماه نو می‌گویند.
او ادامه داد: در لحظه تولد ماه نو، هلال ماه شکل نگرفته است و وجود ندارد که کسی بتواند آن را ببیند و از لحظه مقارنه به بعد، آرام آرام زاویه و فاصله بین ماه و خورشید زیاد می‌شود و این دو در آسمان از هم جدا می‌شوند و به تدریج هلال ماه شروع به شکل گرفتن می‌کند و روشن‌تر می‌شود.

تولید داروی ضد التهاب از هسته انار

علی اصغر همتی، مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  اظهار کرد: انار از میوه‌های با ارزشی است که از نظر علم پزشکی تمامی اجزای آن می‌تواند اثرات درمانی و شفابخش داشته باشد. ایران سومین تولید کننده و اولین صادرکننده  انار در جهان است. آب و هوای مناسب ایران جهت رشد این گیاه باعث شده است که مرغوب‌ترین نوع انار در ایران تولید شود.

او ادامه داد: مطالعات و تحقیقات نشان داده که هسته انار دارای مواد موثر با ارزشی، چون الاژیک اسید و گالیک اسید است که ترکیبات واجد اثرات ضدالتهاب، ضد رادیکال آزاد و ضد سرطان است. استفاده از فرمولاسیون و تولید شکل دارویی از عصاره هسته انار می‌تواند به درمان بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، بیماری‌های التهابی دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و همچنین پیشگیری از سرطان کمک کند.

تولید یک کرم گیاهی برای رفع تیرگی و چروک دور چشم

معین مسجدی مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  اظهار کرد: با تاسیس یک مجموعه توانستیم با استفاده از گیاهان بومی ایران محصولی آرایشی- بهداشتی با اثر ضد چروک و روشن کننده دور چشم تولید کنیم. این مجموعه در سال ۱۳۹۷ با انجام پژوهش‌ها و مطالعات اولیه این پروژه، تعداد ۵۹ گیاه را مورد غربالگری قرار داد و به این صورت اولین قدم‌های پروژه با انتخاب گیاه شنبلیله برداشته شد.

او بیان کرد: امولژل تولیدی ما یک کرم گیاهی بر پایه عصاره هیدروالکلی بذر گیاه شنبلیله است که از انتقال رنگدانه از ملانوسیت‌ها به کراتینوسیت‌های پوست پیشگیری کرده و تاحدی موجب رفع تیرگی دور چشم خواهد شد. علاوه بر این، عصاره گیاهی موجود در این محصول باعث تسریع در ساخت الاستین که پروتئینی ضروری برای داشتن پوست با خواص کشسانی مناسب و بدون چروک است، می‌شود.

تماشای آنلاین زیبایی‌های آسمان در روز جهانی نجوم

انسیه عرفانی، عضو هیئت مدیره انجمن نجوم ایران ددر گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره روز جهانی نجوم اظهار کرد: روز جهانی نجوم از سال ۱۹۷۳ میلادی با هدف ترویج علم و آشنایی مردم با علم نجوم و تبادل نظر با فعالان جامعه نجوم در دنیا برگزار می‌شود.

عرفانی گفت: روز جهانی نجوم، هرسال در یکی از روز‌های تعطیل آخر هفته بین ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) تا ۱۵ می (۲۵ اردیبهشت) که ماه در وضعیت تربیع (شب هفتم) قرار دارد، انتخاب می‌شود، به طوری که هم امکان تماشای ماه به عنوان تنها قمر زمین را داشته باشیم و هم اینکه نورماه لذت تماشای سایر اجرام سماوی را از علاقه‌مندان آسمان شب نگیرد.

رقابت قطعات ضد سایش ایرانی با سایر کشور‌ها در پودر کردن سنگ معادن

امیر مسعود حافظی مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  اظهار کرد: به طور وسیع ازقطعات ضد سایش جهت تولید مواد معدنی، استخراج فلزات، تولید مواد پودری، تولید سیمان و... استفاده می‌شود و معمولا این کار در دستگاه‌های استوانه‌ای شکل به نام آسیا انجام می‌شود. در این دستگاه‌ها حرکت غلطشی و ضربات فرکانسی گلوله یا سیلپبس به مواد اعمال شده و آن‌ها را خرد می‌کنند. آسیا گلوله‌ای معمولا برای خرد کردن مواد در حد میکرون و یا به عبارت بهتر تولید مواد پودری مانند سیمان بکارمی روند.

او افزود: قطعات ضد سایش مصرفی در این آسیا‌ها عمدتاً به روش ریخته گری یا آهنگری تولید می‌شوند. قطعات ضد سایش به علت خواص ویژه، امروزه جایگاه منحصر به فردی در صنایع سیمان، معادن و آسیا‌ها دارند. با توجه به نیاز‌های صنعتی در قرن حاضر، آسیا‌ها نیز رشد کمی و کیفی بسیار خوبی داشته اند و روز به روز محصولات پودری با دانه بندی ریزتری تولید و به بازار عرضه کرده اند. دستگاه‌های آسیا انواع گوناگونی دارند که این محصولات به عنوان اجزای ساینده در آسیای افقی گلوله‌ای غلتان مورد مصرف است. ظرفیت این آسیا‌ها به عوامل مختلفی نظیر نسبت طول به قطر آسیا، سرعت چرخش آسیا، اندازه گلوله‌ها و اندازه ذرات بستگی دارد.

استفاده از ۸۵ درصد قیر‌های کشور در راه‌سازی‌ها

ایمان علی دوست مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به قیر‌های پایه نفتی اظهار کرد: قیر‌های تفکیک شده را  قیر‌های پایه نفتی می‌گویند. در سراسر دنیا برای اینکه قیر‌ها را تفکیک کنند یا خواص قیر را بهبود دهند از روش‌ها و مواد مختلفی استفاده می‌کنند چراکه قیر‌های پایه نفتی در حالت استاندارد بسیاری از شرایط تفکیک و یا بهبود شوندگی را ندارند، ولی در این شرکت برای اولین بار با استفاده و به کمک یک روش، قیر‌های پایه نفتی را تفکیک می‌کنند.  

او با اشاره به تفکیک پایه‌های نفتی که در ایران برای اولین بار اتفاق می‌افتد افزود: این شرکت برای تفکیک خواص پایه‌های نفتی از روش متفاوتی استفاده می‌کند چراکه با استفاده از ترکیب چند پلیمر بازیافتی که برای طبیعت نیز بسیار مضر بوده اند تجزیه و بازیافت کرده ایم تا از این مواد برای تفکیک و خواص پایه قیر‌ها  استفاده کنیم.  

کاربرد موثر سی‌تی‌اسکن در حوزه صنعت و علوم پایه

حسین قدیری مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به دستگاه میکرو سی تی اسکن اظهار کرد: دستگاه میکرو سی تی اسکن پیشرفته یک روش تصویربرداری سه بعدی در ابعاد میکرونی با استفاده از پرتوی ایکس بوده که با قدرت تفکیک آن در ابعاد میکرون است.

قدیری ادامه داد: در دنیا دو نوع دستگاه میکروسی‌تی اسکن وجود دارد که یک دستگاه در تصویربرداری از حیوانات کوچک مثل موش آزمایشگاهی است که اهمیت بسیار زیادی در تحقیقات دارویی و طراحی روش‌های نوین تشخیصی و درمانی روی موش‌ها دارد.

بومی سازی توان‌سنج‌های لیزری به دست محققان کشور

امیرحسین شهبازی مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  اظهار کرد: در شرکت ما ابزار‌هایی همچون توان‌سنج (پاورمتر)، نمایه سنج (پروفایل متر) و تپ‌سنج (پالس دتکتور) به شکل بومی‌سازی شده به مشتریان عرضه می‌شود.

او افزود: شاخص‌ترین و پرفروش‌ترین ابزار سنجش مشخصه‌های لیزر در ایران، توان‌سنج است که بیشترین تنوع و تعداد فروش تولیدات این شرکت دانش بنیان را شامل می‌شود. این دستگاه‌ها در دو دسته توان‌سنج گرمایی برای لیزر‌های پرتوان و توان‌سنج نیمه‌هادی برای لیزر‌های کم‌توان ساخته شده و به فروش می‌رسند.

تولید پنل‌های خورشیدی بومی با درصد جذب بالا

رضا پولاب مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به کارکرد پنل‌های خورشیدی این شرکت بیان کرد: پنل خورشیدی با تولید برق در تمام مناطق آب و هوایی اعم از مناطق خشک یا طوفانی بسیار مقاوم  بوده و در همه مکان‌ها قابل نصب است.

او ادامه داد: هرپنل خورشیدی با ۴۵ ولت انرژی، بیشتر از پنل‌های موجود در بازار به جذب و ذخیره انرژی می‌پردازد و با تولید برق بیشتر در کاهش هزینه و تولید  کمتر نسبت به پنل‌های پیشین  موجود در بازار نقش مهمی دارد.

ارزآوری ۲/۵ میلیون دلاری بومی سازی سیستم ترمز خودرو‌های سنگین

ایمان علیزاده، مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: تمامی قطعات ماشین آلات سنگین معدنی به ویژه دامپ تراک‌ها به دلیل تکنولوژی پیچیده آن‌ها از کشور‌های دیگر تامین می‌شوند، اما ما با تکیه بر توان داخلی توانستیم سیستم هیدرولیکی ترمز برای ایمنی این خودرو‌های سنگین را طراحی و تولید کنیم.

او افزود: با شدت گرفتن تحریم‌ها در سال‌های اخیر و عدم واردات قطعات آن‌ها و با توجه به ضرورت تولید ملی و تکیه بر توان داخلی فرآیند بومی سازی سیستم هیدرولیکی ترمز برای ایمنی این خودرو‌های سنگین را در سال ۹۷ آغاز کردیم. با گذشت یک سال، محصول به مرحله تست عملیاتی رسید و با گذراندن موفق انواع تست‌های آزمایشگاهی و میدانی مجوز نصب بر روی تراک‌های سنگین را دریافت کرد.

طراحی سامانه ای دانش بنیان در پرسودترین بخش صنایع معدنی

عماد جمعه زاده مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به سامانه یکپارچه شبیه ساز و کنترل خطوط خردایش گفت: خردایش فرآيندی است كه طی آن مواد معدنی در مراحل مختلفی از جمله سنگ شكنی و آسيا به محصولی با ابعاد مورد نظر تبديل می‌شوند، خردایش  مواد معدنی یکی از پرسودترین قسمت‌های صنایع معدنی است به طوری که هر ساعت کارکرد برخی از تجهیزات، نزدیک به ۱۰۰ میلیون تومان سودآوری دارد. علی رغم سودآوری بالا این تجهیزات، متاسفانه بیش از ۶۰ درصد انرژی خط و ۹۰ درصد انرژی برخی از تجهیزات به هدر می‌رود.

او افزود: دانش فنی و تجهیزاتی ساخته شده برای اولین بار در کشور باعث شده تا بسیاری از پارامتر‌ها که قبلا بصورت دستی کنترل می‌شدند بصورت آنلاین کنترل شوند.

او اظهار کرد: ما توانستیم طرحی را تهیه کنییم که تمام رفتار مواد داخل آسیاب را پیش بینی و تاثیر عوامل مختلف نظیر شارژ گلوله، هندسه، سایش لاینرها، سرعت و سختی خوراک را بر میزان و شرایط خردایش بررسی و فرایندآسیاب را از طریق یک سیستم کنترلی، هدایت کند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.