به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، طومار اعتراضی صنف نشر در سراسر کشور به تخفیفات غیرقانونی فضای مجازی و سطح شهرها امضا و به محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد تحویل شد. بیش از ۷۰۰ کتابفروش وناشر فعال سراسر کشور طوماری در اعتراض به تخفیفات غیرقانونی فضای مجازی به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ارسال کردند.
بیشتربخوانید
هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان در گفتوگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تخفیف در حوزه کتاب گفت: ممکن است فردی کالایی را در یک مغازه به قیمت ۲۰۰ هزار تومان بخرد همان را روبه روی مغازه به میزان ده هزار تومان میفروشد در این موارد اشکالی نیست، اما درباره کتاب مسئله تخفیف با کالاهای دیگر تفاوت دارد. این تفاوت از نظر محتوایی است. تولید کتاب یک روندی دارد. ناشرانی که با هزینه بالایی کتاب منتشرمی کند میتواند تخفیف کمتری به مخاطب بدهد.
وی افزود: کتاب یک سیستم فروش دارد. سیستم فروش کتاب را به کتابفروشان با تخفیف ارائه میدهد. کتاب تنها کالایی است که قیمت پشت آن درج شده است. در پشت هیچ کالای دیگری قیمت آن از زمان تولید درج نمیشود. برای مثال یک بسته شیر امروز با یک قیمت و فردا با قیمت دیگری فروخته میشود. در این شرایط چرا باید برای فروش کتابها تخفیف بدهند. برای تخفیف کتاب تعریفی وجود دارد و فقط درصورتی که رکود در بازار نشر وجود داشته باشد یا کتابفروش با مشکل مالی مواجه شوند میتوان برای فروش کتاب با تخفیف از اتحادیه ناشران و کتابفروشان مجوز گرفت. درخواست تخفيف هم در اتحادیه بررسی میشود.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان ادامه داد: اتحادیه ناشران و کتابفروشان پس از اطمینان از درست بودن شرایط کتابفروشی در درخواستش برای فروش کتاب با تخفیف به او اجازه میدهد کتاب را با تخفیف بفروشد. ناشری کتابی را پس از چهار تا پنج بار غلط گیری منتشرمی کند و دو سال روی انتشار آن کار میکند. ناشر دیگری همان کتاب را یک هفتهای منتشر میکند. کتابهایی که در سطح شهر و سایتهای فروش کتاب با تخفیف بالا فروخته میشود ممکن است جزء موارد قاچاق کتاب باشد. ناشر اصلی هم از فروش کتابش به این صورت بی خبر است.
حسن پور بیان کرد: یک ناشر کتاب را قانونی منتشر کرده است، اما متن کتابش را از ناشر دیگری کپی کرده است. در این موارد حقوق مولف، مترجم و ناشر اصلی کتاب تضییع میشود. مانند این است که برای انتشار مقالهای هزینه میکنند یک نفر دیگر آن مقاله را کپی میکند. بدتر از همه این است که مطلب جدیدی اضافه نمیشود. کتابغروشان میتوانند تنها با اجازه اتحادیه آن هم در مقاطع خاصی کتاب هایشان را با تخفیف عرضه کنند. یک فروشگاه زنجیرهای رب را به جای ۱۲ هزار تومان ۲۵ هزار تومان آن هم با تخفیف ۴۰ درصد به مردم میفروخت. متاسفانه مردم ما تنها آن چهل درصد تخفیف را میبینند در زمینه کتاب هم همین طور است
وی اظهار کرد: ممکن است کسی که کتابهای عرضه شده با تخفیفهای بالا در فضای مجازی و سطح شهر را منتشرکرده است ناشر معتبری نباشد یا اینکه کتاب بی کیفیت را تخفیفهای بالا به مخاطب بفروشد. کتاب تخفیف ندارد فقط در مواردی مانند نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که یک جشنواره بین المللی است کتاب با تخفیف عرضه میشود. گاهی ناشر کتاب را ارزان منتشرکرده است با همان تخفیف ۱۰ درصد در اختیار کتابفروشی قرار میدهد بعد فردی سایت فروش کتاب راه میاندازد برای گمراه کردن مردم کتابی از ناشران خوب را در سایتش میفروشد
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تصریح کرد: سایتی کتاب را با ۹۹ درصد تخفیف میفروشد یعنی انتشار کتاب یک درصد هزینه دارد اینگونه نیست و به یک جوک شباهت دارد. هرجای دنیا این اتفاق رخ میداد به سرعت سایت بسته میشد. ارزان فروشی هم مانند گران فروشی تخلف است. کتابفروش تنها چهار بار در سال میتواند به اتحادیه ناشران برای فروش کتاب با تخفیف درخواست بدهد. هر روز سال نمیتواند این کار را انجام دهد.
حسن پور ادامه داد: کتابفروش نمیتواند هرکتابی را با تخفیف بفروشد. میزان تخفیف هم میزان ثابتی نیست در نمایشگاه مجازی کتاب تهران ناشران باید کتاب هایشان را با تخفیف ۲۰ درصد میفروختند ما هم در انتشاراتی مان همین کار را کردیم، اما در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران کتاب هایمان را با بیشتر از ۱۰ درصد تخفیف نفروختیم. سایتهای فروش کتاب، کتاب ۸۰ هزارتومانی یک ناشر را با ۱۵۰ هزار تومان به مخاطب عرضه میکند بعد آن را با ۴۰ درصد تخفیف میفروشد. همین مسئله باعث شده است مولف و مترجم جدیدی به این عرصه وارد نشود در نتیجه شاهد انتشار کتاب جدیدی نباشیم.
وی بیان کرد: مولف کتاب با خودش حساب میکند مدتی برای انتشار کتاب زحمت میکشد مجوز کتاب را ناشر میگیرد و آن را منتشرمی کند آن وقت یک نفر دیگر تنها با تغییر نام مولف کتاب را به نام خودش بدون هیچ زحمتی منتشرمی کند. این فرد تنها برای چاپ و صحافی کتاب هزینه میکند. کتاب را با قیمت بالا هم منتشر نمیکند. علاوه بر اين سرمایه فرد هم نمیخوابد این باعث میشود به اقتصاد نشر ضربه بخورد و یک گروه جدیدی در نشر ایجاد شود گروهی که اصلا فرهنگی نیستند. اگر ۳۰ بار از کنار کتابهایی که در سطح شهر فروحته میشوند نگاه کنید میبینید تمام کتابها یکسان هستند. در این میان کتاب ناشری که با استقبال مخاطب مواجه شده است در بین این کتابها دیده میشود کس دیگری کتاب آن ناشر را منتشرکرده است.
محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درگفتوگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره طومار اعتراضی صنف نشر در سراسر کشور به تخفیفات غیرقانونی فضای مجازی و سطح شهرها گفت: فعلا دوستان موضوع مطرح شده را جمع بندی میکنند برای اینکه تصمیم نهایی در این باره بگیریم.
انتهای پیام/
الان کتاب خیلی گرونه و نمیشه خریدش، بنابراین از سبد خریدهای خانوار حذف میشه مثل خیلی چیزهای تفریحی که حذف شدن