محمدجواد محمودی، رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاستهای جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره نرخ رشد جمعیت در سال ۱۳۹۹ گفت: نرخ رشد طبیعی جمعیت کشور در سال ۱۳۹۹ که حاصل تفاضل نرخ زاد و ولد و نرخ مرگ و میر است برابر ۰.۷۳ درصد است. اگر تفاضل خروجی و ورودی مهاجران از ایران و به ایران سالانه حدود ۱۱۰ هزار نفر باشد، به عبارتی خالص مهاجرت منفی ۱۱۰ هزار نفر باشد و نرخ رشد جمعیت کشور در سال ۱۳۹۹ حدود ۰.۶ درصد میشود.
وی بیان کرد: اگر تعداد تولدها (۱۱۱۴۰۰۰) را تقسیم بر کل جمعیت کشور کنیم، به ازای هر هزار نفر، ۱۳.۳ نفر تولد یا به عبارتی ۱.۳۳ درصد تولد داشتهایم. نرخ مرگومیر نیز به طور متوسط در چند سال گذشته ۵ در هر هزار نفر بوده است که در سال ۹۹ با توجه به شیوع کرونا ۶ در هر هزار نفر تخمین زده میشود. اگر نرخ مرگومیر در سال ۹۹ را از نرخ موالید کم کنیم، نرخ رشد طبیعی جمعیت در سال ۱۳۹۹ به ۷.۳ دهم درصد میشود.
محمودی درباره تأثیر مرگ و میرهای ناشی از کرونا گفت: اگر مرگومیرهای ناشی از کرونا را در سال ۱۳۹۹ نداشتیم، نرخ رشد جمعیت ایران در سال گذشته در نهایت ۰.۸ درصد میشد و باز هم نرخ رشد جمعیت در این سال کمتر از یک درصد بود.
وی با بیان اینکه نرخ رشد جمعیت ایران به شدت کاهشی و نرخ باروری در کشور کمتر از حد جایگزینی است افزود: بنابراین طبیعی است که اگر روند نرخ رشد جمعیت ادامه پیدا کند، بالاخره پس از چند سال به صفر میرسد. نرخ رشد جمعیت مطلوب از نظر اقتصادی بین ۰.۵ تا ۲.۵ درصد است، چنانچه به کمتر از ۰.۵ درصد برسد، در خارج از وضعیت مطلوب قرار خواهیم گرفت. در صورتی که نرخ رشد جمعیت کشور صفر شود، افزایش قدرمطلق جمعیت متوقف میشود.
نیروی کار یکی از مهمترین عوامل رونق تولید
محمودی عنوان کرد: مطلوب نبودن این اتفاق نظر بر این است که هر وقت نرخ رشد جمعیت کاهش پیدا کند، جمعیت سالخوردهها زیاد و افراد در معرض کار کم میشوند و این مطلوب نیست، چون یکی از مهمترین عوامل رونق تولید در هر کشوری به شرطی که از آن به نحو شایسته استفاده شود، نیروی کار در آن کشور است. حال در کشور ما که میزان منابعمان خیلی بیشتر از توان نیروی کارمان است و اگر بخواهیم رشد حداکثری داشته باشیم، باید نیروی کار کافی هم داشته باشیم.
وی یادآور شد: با توجه به مطالعات انجام شده کاهش رشد جمعیت در جهان که موجب کاهش افراد در سن کار میشود؛ سبب کاهش ۴۰ درصدی رشد اقتصادی در ۵۰ سال آینده در مقایسه با ۵۰ سال گذشته میشود. برای جبران کاهش رشد افراد در سن کار، بهره وری نیروی کار باید به نسبت روند تاریخی خود ۸۰ درصد افزایش پیدا کند تا از کاهش نرخ رشد اقتصادی جهان جلوگیری شود.
محمودی درباره علت کاهش فرزندآوری در ایران عنوان کرد: متولدین دهه ۶۰ از جرگه ازدواج و فرزندآوری در حال خارج شدن هستند و از این رو نرخ فرزندآوری کم شده است. در کنار آن، عواملی مانند دخالت دولت و تدوین قانون تنظیم خانواده و شرایط اقتصادی و ساختارهای فرهنگی و اجتماعی، افزایش مشارکت زنان، اشتغال زنان و توسعه اقتصادی باعث شده که نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا نرخ رشد جمعیت کاهش پیدا کند. اتفاقی که در کشور ما افتاده این است که شدت رشدِ کاهش جمعیت در ایران خیلی بالاتر بوده است.
رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاستهای جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: کاهش نرخ باروری که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، در هیچ کدام از فرضیات مرکز آمار ایران دیده نشده است، چه بسا فکرش را هم نمیکردهاند که نرخ باروری این قدر پایین بیاید. مرکز آمار ایران نرخ باروری را در مفروضات سناریو مطلوب خود برابر ۲ فرزند به ازای هر زن در نظر گرفته، این درحالی است که این نرخ در حال حاضر به حدود ۱.۶ فرزند به ازای هر زن رسیده است.
محمودی بیان کرد: طرح «جوانی جمعیت» که به تازگی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده، دارای ۷۴ ماده بوده و دارای موادی است که امیدواریم منجر به افزایش کمی و کیفی جمعیت کشور شود؛ قابلیت زیستی بچه زایی در جهان ۱۵ فرزند به ازای هر زن است، یعنی یک زن ۱۵ تا ۴۹ ساله در طی این سالها میتواند ۱۵ بچه به دنیا بیاورد و نرخ باروری هم به طول متوسط ۵ تا ۶ فرزند است، اما چه اتفاقی میافتد که نرخ باروری در سال ۹۸ به ۱.۷ فرزند به ازای هر زن رسیده و سال بعد هم این میزان کاهش یافته است.
بیشتر بخوانید
سقط عمد یکی از مهمترین عوامل مستقیم موثر در کاهش باروری
این جمعیت شناس گفت: از مهمترین عوامل مستقیم موثر بر کاهش باروری میتوان به سقط عمدی، کاهش ازدواج، بالا بودن سن ازدواج، استفاده از وسایل تنظیم خانواده و عامل چهارم هم نازایی بعد از زایمان است. بر اساس مطالعات دو دهه اخیر ۶۸ درصد زنان سقط را حرام میدانند و انجام آن را گناه میدانسته اند. آمار زیادی از سقط عمدی در بین باسوادان، مناطق شهری و سطح بالاتر از توسعه اقتصادی و اجتماعی وجود دارد و مطالعات حاکی از تمایل بیشتر خانوادههای مرفه برای سقط است.
وی گفت: بر اساس مطالعات، نقش سقط جنین عمدی در تحرکات جمعیتی بسیار موثر بوده و برآوردها نشان داده هر زن ایرانی در طول دوران باروری خود به طور متوسط ۱ سقط را تجربه میکند که این میزان در مناطق شهری و با سطح بالاتر بیشتر است. استفاده از وسایل تنظیم خانواده با ۵۹ درصد بیشترین تأثیر بازدارنده در کاهش باروری داشته است. علاوه بر این، ۲۱ درصد از عوامل کاهش باروری نیز دیرکرد در ازدواج یا عدم ازدواج است. رتبه بعدی سقط عمدی نیز با ۱۶ درصد در کاهش ناباروری تأثیر داشته و حدود ۴ درصد نیز نازایی موقت در این زمینه مؤثر است. بر اساس مطالعات، هیچ کشوری نمیتواند نرخ رشد جمعیت خود را به کمتر از یک درصد و نرخ باروری خود را به کمتر از حد جایگزینی برساند؛ مگر از دو مؤلفه سقط عمدی و استفاده از وسایل تنظیم خانواده بهره ببرد.
محمودی افزود: این در حالی است که نرخ باروری ما از سال ۷۹ به بعد به زیر حد جایگزینی رسیده و همچنان استفاده رایگان و گسترده از وسایل تنظیم خانواده رایج است. متأسفانه با سالخورده شدن جمعیت، تعداد و ساختار درونی نیروی کار کشور نیز رو به کاهش و سالمندی است. جمعیت گروه سنی ۱۴-۰ ساله از ۴۵.۵ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۲۴.۰ درصد در سال ۱۳۹۵ کاهش یافته است. در مقابل، جمعیت گروه سنی ۶۴-۳۰ نیز از ۲۵.۱ درصد طی چهار دهه به ۴۴.۸ درصد افزایش یافته است. این جابجایی به معنی حرکت ساختار سنی کشور بسوی سالمندی است. این تغییرات در شاخصهای جمعیتی دارای ملاحظات اقتصادی، اجتماعی مهمی از نظر سیاستگذاری اقتصادی و اجتماعی است.
وابستگی اقتصادی یکی از عوارض سالخوردگی جمعیت
رئیس کمیته جمعیت در شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: بر اساس آمارها، نرخ رشد سالمندان حدودا پنج برابر نرخ رشد جمعیت کشور است. یکی از عوارض سالخوردگی جمعیت وابستگی اقتصادی است.
وی با توجه به گزارش وال استریت ژورنال ادامه داد: کاهش رشد جمعیت که موجب کاهش افراد در سن کار میشود؛ سبب کاهش ۴۰ درصدی رشد اقتصادی در ۵۰ سال آینده در مقایسه با ۵۰ سال گذشته میشود. برای جبران کاهش رشد افراد در سن کار، بهره وری نیروی کار باید به نسبت روند تاریخی خود ۸۰ درصد افزایش پیدا کند تا از کاهش نرخ رشد اقتصادی جهان جلوگیری شود.
وی همچنین عنوان کرد: نرخ رشد اشتغال از سال ۱۹۶۴ به طور متوسط ۱.۷ درصد بوده و پیش بینی میشود در دهههای آینده به ۰.۳ درصد کاهش یابد. در جهانی که دیگر نمیتوانیم برای افزایش رشد اقتصادی به افزایش عرضه نیروی کار متکی باشیم، افزایش بهره وری تنها چاره کار خواهد بود. حال سئوال این است آیا بهره وری میتواند کاهش رشد اشتغال را جبران کند؟ محققان میگویند که به عنوان یک کل؛ سه چهارم ابزاری که برای افزایش بهره وری میتواند مورد استفاده قرار گیرد موجود است. برای کشورهای توسعه یافته بهترین عملکرد آنها فقط میتواند ۵۵ درصد افزایش بهره وری را برای جبران کاهش رشد اقتصادی را رقم بزند. باقی ابزاری که برای افزایش بهره وری نیاز داریم از طریق راه و روشهای نوینی به دست خواهد آمد که فعلا در دسترس نیست.
محمودی در ادامه گفت: نرخ رشد سالمندان ما ۵ برابر بیشتر از نرخ رشد جمعیت است و اگر به نرخ رشد صفر برسیم که در افق ۱۵ سال آینده متصور است، نرخ رشد سالمندان بیش از ۱۵ تا ۱۶ برابر نرخ رشد جمعیت میشود. در حال حاضر در دنیا از هر ۱۰۰ نفری که کار مولد میکنند ۲۰ نفر مصرف کننده سالمند هستند که در سال ۲۰۵۰ این عدد به ۳۳ میرسد. هم اکنون در ژاپن و ایتالیا از هر ۱۰۰ نفری که کار مولد میکنند، ۷۸ و ۵۰ نفر مصرف کننده سالمند هستند، که در سال ۲۰۵۰ این عدد برای ژاپن به ۱۲۷ و برای کشور ایتالیا به ۹۷ میرسد.
وی خاطر نشان کرد: در ایران ۱۰ درصد جمعیت بالای ۶۰ سال هستند و مصرف کننده هستند و درآمد افراد بازنشسته نسبت به مصرفشان کمتر است و فشار بیش از حدی روی نظامات تامین اجتماعی وارد میکنند. در ایران در حال حاضر از هر ۱۰۰ نفری که کار مولد میکنند ۱۶ نفر مصرف کننده سالمند هستند که در سال ۲۰۵۰ این عدد به ۶۶ نفر میرسد.
انتهای پیام/
و این هم تیر نهایی بود .
فقط میگم چیمیشد این فرهنگ رو هم میاورد که مرد بتونه خونه دار بشه
عقل خوب چیزیه اقتصاد خانه و معیشت
کلی منابع داریم متاسفانه دوبرابر منابع دزد اختلاسی داریم
خوب شد مدیریت جهانی رو میدیدن به ما اونوقت چه میکردیم با جمعیت جهان.
ماشاالله تو همه زمینه های مدیریت گل این کشور گل کاشتیم.
شمایی که میگید زن بگیرید بچه داربشید واقعا شماروبه الله قسم میدم با چه رویی زن بگیریم باکسی کاری ندارم مثال من خودم دهه هفتادی هستم متولد۱۳۷۵ هستم ۲۵ سالمه سال ۹۶ خدمت مقدس سربازی ام رو به اتمام رسوندم دیپلم دارم الان ۴ سال تواین ۴ سال ۱ سال کامل من رو یه جا برای کار نگه نداشتن همه بخاطر بیمه و حقوق زیاد ندادن به کارگربه من وامثال من دو ازکار میندازن بیرون میگن به سلامت آخه شما خودتون بگیدباحقوق ۲ میلیون تومن بدون بیمه من چجوری برم زن بگیرم درضمن الان که ۱ سال و نیم هستش کرونا هستش قشنگ بیکار بیکار بیکارم جایی ام برای کارمیرم میگن حقوق یک میلیون وپانصدهزارتومان یا جاهای دیگه ۲ میلیون تومان بدون بیمه ازصبح تا شب باید کارکنی خوب بااین حقوق هامن به کجا میخام برسم شما بگید ن وام میشه بگیری ن کسی کمکت میکنه به الله قسم من بایارانه و معیشتیم که روهم ۸۰ هزارتومان میشه دارم اموراتم رومیگذرونم دیگه روم نمیشه توچشم پدرومادرم نگاه کنم توروخدا یه فکری به امثال من و شهرستان های کرج وفردیس باشیدبیکاری حتی از غده سرطانی هم بدتره...
تنها راه حل که با سرعت بینظیری جمعیت ایران رشت و جوان بماند اینکه سر کیسه ثروت ملی ملت رو شلش کنید و توی حساب همه سرپرستان خانوار یارانه بگیران و مستضعفین محرومان بینوایان آحاد ملت مستضعفین ایران اسلامی در سر تا سر کشور بدون خساستگری بدون بخل ورزیدن بدون طمعکاری بدون شامورتی بازی کردن و بدون تبعیضگریهای ناعداله و با سخاوتمندی و نظر بلندی خردمندانه میلیارد میلیارد تومان پول نقد بلاعوض برزید به حساب یارانه ایی ملت مستضعفین بینوایان اونوقت خواهید دید با سرعت چشمگیری می روند ازدواج پشت ازدواج و تولید نسل پشت تولید نسل می کنند و برای نسلهاشونم برنامه ریزی و سرمایه گذاری می کنند از دولتها پول دادن از ملت تولید نسل کردن امسال هم که سال تولید و مانع زدایی است تولید نسل هم یک نوع تولید محسوب می شود ، با شعار دادن خشک خالی با وام دادنهای خسیسانه نزولخورانه برای ازدواج و خرید مسکن احدی نه ازدواج می کنه نه تولید نسلی صورت خواهد گرفت اگر دلتون برای آینده ایران می سوزد اگه راست می گید به نصیحت و راهکار بنده حقیر عمل کنید تا ببینید که چه تغییرات شگفت انگیزی صورت خواهد گرفت از هر لحاظ جرم و جنایت و افسردگی و فقر و نا امیدی و طلاق هم ریشه کن خواهد شد به حول قوه الهی خداوند جل جلاله .افتااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااد . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
فارغ التحصیل مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران هستم.
هزار تا جا، برای کار رفتم, نه گفتند.
رفتم زمین بگیرم برای انجام کار کشاورزی, سازمان جهاد موافقت نکرد.
.
.
.الان یه دکه دارم.
اما می بینم که پسر همسایمون که یه مدرک از یه دانشگاه ناکجا آباد گرفته، بواسطه اینکه پدرش در فلان اداره کار میکنه، اون هم رفته اونجا سر کار؛ نه تنها هیچ چیزی بلد نیست بلکه هر روز با ارباب رجوع دعوا داره. ازدواج هم کرده و بواسطه پارتی پدرش خونه هم داره.
من حسود نیستم, اما این عدالت نیست....
شما مسیولین
1.در تامین نیاز اولیه (شکر، روغن، مرغ و...) این جمعیت مانده اید
2.در بر طرف کردن نیاز مسکن این جمعیت در مانده اید
3.در تامین شغل این جمعیت مانده اید
یعنی نظرش خلاف اینه؟؟؟؟؟؟؟
عدم اشتغال زایی مناسب
عدم توازن اقتصادی در شهر های مختلف
تمرکز اشتغال و صنعت در چند استان
ایران کلا باید یک میلیون نفر جمعیت داشته باشه اونا هم سیاست مداراش باشن که کشوری ایده آلی بشه
بچه بیارن
مردم با وام ۳۰ میلیونی تموم وسایل خونه رو میخریدن پول اجاره خونه هم میموند
الان با ۱۵۰ میلیون هم نمیشه جمش کرد . جوونا باید ۱۰ سال مقروض بانک بشن و تا زمانی ک بچش بره مدرسه باید وام ازدواجشو بده .
در حالیکه ترافیکهای سنگین، آلودگی هوا، محیط زیست رو به نابودی،کمبود خدمات اجتماعی و رفاهی بیداد می کنه، و شرایط و آرامش یک زندگی عادی برای بسیاری از جمعیت موجود فراهم نیست، تعدادی از روی نا اگاهی و یا برای رسیدن به منافع شخصی و جناحی خود، می خواهند وضعیت مردم و کشور رو بدتر از این کنند.
مسولینی که هم خودشون رو نابود کردن هم ملت رو .
.
.
شما نگاه بکن ببین تو چی ما حرکت مثبت و امیدوار داشتیم . سه مورد بگین کافیه .
تو هرچی میای نگاه کنی میبینی افتضاح هست. همین الان انتخابات رو ببینین تا تهش بریید.
یه مشت پیر و تصمیمات دقیقه ۹۰ی .
نرخ تورم نزدیک به صفر . همه صاحب مسکن متناسب با شأن ، اشتغال ۱۲۰ درصد جمعیت . امید به آینده در حد بینهایت ...