در سالهای اخیر و با توجه به بروز مشکلات متفاوت و کم کاری های مسئولان ذی ربط، سقوط نرخ رشد جمعیت، به ایران اختصاص دارد و باید هرچه سریعتر از بروز یک فاجعه بزرگ جلوگیری کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در حال حاضر کشور ما کمترین نرخ رشد جمعیت را تجربه می‌کند و این زنگ خطر بزرگی برای مسئولان کشور است.

به طور کلی وقتی در مورد نرخ رشد جمعیت یک کشور صحبت می‌کنیم منظورمان تغییرات سالانه‌ای است که از میزان تولد‌ها و مرگ و میر و مهاجرت‌ها در شمار جمعیت یک کشور ایجاد می‌شود.

با این وجود که آمار دقیقی از مهاجرت‌ها وجود ندارد، اما با توجه به آمار زاد و ولد و مرگ و میر و تاثیر مستقیم این دو مولفه بر کاهش رشد جمعیت و همچنین با توجه به شیوع کرونا و افزایش میزان مرگ و میر و کاهش شمار موالید، در حال حاضر، کشور ما با کاهش جدی رشد جمعیت روبه است.

طی سالیان اخیر، از میان تمام مسئولان کشور، تنها رهبر معظم انقلاب، نسبت به مسئله کاهش رشد جمعیت هشدار داده بودند و معمولاً به بهانه‌های مختلف، به اهمیت این موضوع می‌پرداختند، به گونه ای که  مقام معظم رهبری از سال ۹۳ تاکنون بیش از ۵۰ بار برنامه افزایش جمعیت و فرزند تاکید داشته و سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغ فرمودند؛ اما متاسفانه تاکنون شاهد توجه چشمگیری از نهاد‌ها افراد ذی ربط نبوده‌ایم.

طبق نظر کارشناسان با توجه به حضور در در آستانه انتخابات ریاست جمهوری یکی از مهم‌ترین مسائلی که کاندیدا‌ها باید به آن توجه کنند تحولات جمعیتی و ارائه برنامه در این زمینه است تا شاید بتوان از بروز یک فاجعه بزرگ پیشگیری کرد .

پژوهشگران جمعیت معتقدند کشور‌های موفق دنیا در زمینه مقابله با کاهش جمعیت از جمله روسیه، ترکیه، دانمارک و سنگاپور با ارائه مشوق‌های فرهنگی و اقتصادی، به طور جدی با مسئله مهم کاهش جمعیت مقابله می‌کنند.

 این پژوهش پژوهشگران اظهار کردند: با توجه به کاهش جمعیت کشور‌ها دو راهکار کلان برای پیشبرد اهداف در این زمینه وجود دارد یکی حمایت و افزایش فرزندآوری با استفاده از روش‌های مختلف به ویژه رفع موانع اقتصادی و همچنین راهبرد فرهنگی برای ارزشگذاری فرزندآوری در جامعه.

در مورد تغییرات نرخ رشد جمعیت چهار شاخص مهم وجود دارد:

۱-     نرخ رشد

بر اساس نظر کارشناسان جمعیت، درصد رشد جمعیت ایران در سال ۹۹ به ۰/۶ درصد کاهش یافت این در حالی است که درصد نرخ رشد جمعیت ایران در سال ۶۵، ۳/۹ درصد بوده است. بر اساس بدترین پیش بینی‌ها برآورد شده است در سال ۱۴۲۵ درصد نرخ رشد جمعیت به صفر می‌رسد، اما کارشناسان معتقدند تغییرات جمعیتی چنان کاهش یافته است که این نرخ در سال ۱۴۱۰ الی ۱۴۱۵ به صفر خواهد رسید.

۲- نرخ باروری

نرخ باروری کل در سال گذشته، به ۱/۶ درصد، سقوط کرده است. این در حالی است که در سال ۶۵ این نرخ ، ۶/۵ درصد بوده است.

این سرعت کاهش نرخ باروری از سال ۶۵ تا کنون موجب شد تا رتبه نخست جهانی در این زمینه  به ایران اختصاص داده است، به طوری که کارشناسان به جای کاهش ، از اصطلاح سقوط نرخ باروری استفاده کنند و در زمینه های مرتبط ، این اصطلاح را به کار بگیرند.

لازم به ذکر است؛ نرخ جایگزینی جمیت، ۳/۱۳ درصد است و در حال حاضر، کشور ما بیشتر از ۰/۰۵ کمتر از نرخ جایگزینی قرار دارد.

۳-     تعداد موالید

تعداد موالید در سال ۹۹، حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بوده است این در حالی است که در سال ۶۵ ، این تعداد، بیشتر از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بوده است.

۴-     شروع سالمندی

درصد نرخ سالمندان بالای ۶۰ سال در سال گذشته ، ۱۰/۱ درصد افزایش یافته است این در حالی است که جمعیت سالمندان بالای ۶۰ سال، در سال ۶۵ حدود ۵/۲ درصد بوده است. از مجموع این شاخص‌ها نتیجه می‌گیریم تغییرات منفی جمعیتی، به طور غیر قابل تصور باعث کاهش جمعیت جوان و فعال و کارآمد ایران و پیر شدن و ناکارآمد، شده است. این آمار و ارقام که می تواند در آنیده فاجعه آفرین باشد، ارمغان بی تدبیری و ناکارآمدی دولت‌هایی است که به این موضوع حائز اهمیت، بی توجهی کرده اند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام / 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
اقا من ی جوون بیکارم تحصیلات هم دارم ولی کو کار؟؟ مستاجرم و دوقلو هم دارم اونم تو این گرونی و شرایط کرونا ازکجا بیارم خرجمونو بدم که اینا انتظار دارن هی زاد ولد بیشتر بشه،مسکن کمک هزینه نالی بدین شغل ایجاد کنین تاادم دلگرم بشه زاد ولد کنه
Czechia
ناشناس
۱۲:۰۸ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
اقتصاد ک خراب باشه و جوان کار نداشته باشه به تبعش هم ازدواج و هم زادو ولد کم میشه .
آخرین اخبار