به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، سنگهای پیش پای تولید از جمله بدهیهای بانکی، نوسانات ارزی، بدهیهای مالیاتی و عواملی دیگر روزگار سختی را برای بسیاری از واحدهای تولیدی رقم زده است، شهرستان سبزوار با داشتن دو شهرک صنعتی به عنوان یکی از قطبهای صنعتی استان مطرح است، اما عواملی که ذکر شد باعث شده است طی سالهای اخیر از ۲۰۴ واحد تولیدی شهرستان سبزوار، ۴۵ واحد صنعتی کاملا تعطیل و ۵۵ واحد نیز نیمه فعال یا تعطیل شوند.
در سالی که رهبر معظم انقلاب اسلامی آن را سال تولید، پشتیبانیها و مانع زدایی نام گذاری کردند باید هر چه سریعتر این موانع از سر راه واحدهای تولیدی در شهرستان برداشته شود تا شاهد رونق دوباره تولید و اشتغال در این شهرستان باشیم.
راه اندازی مجدد واحدهای صنعتی راکد و بررسی موانع پیش روی آنها علاوه بر کاهش وابستگی به واردات و اشتغال زایی فواید بسیار زیاد دیگری نظیر کاهش خروج ارز، ایجاد صنایع جانبی و پایین دستی و همچنین افزایش سرمایه گذاری داخلی به دنبال خواهد داشت.
در سالهای اخیر تحریمهای ظالمانه، بیماری کرونا، کمبود نقدینگی، نوسانات ارز، بوروکراسی اداری، هزینه بالای مواد اولیه، نرخ بالای سود بانکی و نبود بازار برای صادرات سبب شده که صنعت گران و تولید کنندگان با مشکلاتی مواجه شوند و برخی از واحدهای صنعتی از ادامه حرکت باز بمانند.
سبزوار به عنوان یکی از شهرستانهای بزرگ در استان خراسان رضوی همانند دیگر شهرستانها با مشکلاتی در حوزه فعالیت واحدهای صنعتی مواجه است و در سالهای اخیر با وجود محدودیتها و تحریمها ۱۶۷ واحد صنعتی جدید در این شهرستان ایجاد شد، اما همچنان مشکل بیکاری و واحدهای نیمه فعال و تعطیل وجود دارد. رفع مشکل بیکاری و استمرار فعالیت واحدهای صنعتی در سبزوار نیازمند مساعدت تمامی نهادهای اجرایی از جمله مالیات و دارایی، تامین اجتماعی و بانک هاست.
بیشتربخوانید
تعداد واحدهای فعال و نیمه فعال
به گفته رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار هم اکنون ۲۰۴ واحد صنعتی در سبزوار وجود دارد که از این تعداد ۵۵ واحد صنعتی تعطیل یا نیمه فعال است. فعالیت برخی از این واحدها به صورت فصلی یا دورهای است که به عنوان واحد صنعتی تعطیل کامل به شمار نمیرود. با توجه به این که تعطیلی و مشکلات واحدهای صنعتی تنها مختص به شهرستان سبزوار نیست، نیاز به برنامه ریزی گسترده و عملی از سوی دولتمردان در سال تولید، پشتیبانیها و مانع زدایی ها است که اندکی از رنج بیکاری مردم سبزوار در شرایط سخت اقتصادی بکاهد.
یکی از معضلات صنایع سبزوار مجوزها است
بهروز محبی نجم آبادی نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از مهمترین مشکلات واحدهای صنعتی در کشور و سبزوار بحث مجوز هاست که از پروانه ساخت تا پروانه بهره برداری از مهمترین موانع به شمار میرود، گفت: در مراحل صدور پروانهها فاصلهای ایجاد شده که موانع جدی در مقابل راه سرمایه گذاران قرار گرفته است.
او با اشاره به این که یکی از معضلات جدی برای صنایع سبزوار بحث واردات است، افزود: با توجه به این که قانونی درباره جلوگیری از واردات به کشور وجود دارد یعنی این که آن چه که در داخل کشور ساخته میشود، نباید وارد کشور شود، اما هنوز بی توجهی درباره این موضوع وجود دارد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به طور مثال کارخانه جمکو در جوین در حوزه انتخابیه سبزوار که الکترو موتورهایی با کیفیتتر از کشورهای اروپایی میسازد، اما برخی از زیرمجموعههای وزارت نفت متاسفانه الکتروموتورهای مورد نیاز را از کشورهای اروپایی وارد میکنند.
محبی یکی از موانع جدی فعالیت واحدهای صنعتی و تولیدی در سبزوار را بحث واردات دانست و بیان کرد: همیشه به تولید و جهش تولید توجه میشود و اگر تولید از حد نیاز عبور کرد چه باید کنیم؟ کشور ما دچار تورم و تورم هم ناشی از فاصله عرضه و تقاضای ارز است بنابراین بحث صادرات نقطه کلیدی و مهم است.
از ظرفیت کشورهای همسایه استفاده نمیشود
او تصریح کرد: معتقد هستیم که از ظرفیت کشورهای همسایه استفاده نمیشود و ۶۰ میلیارد دلار واردات کشور پاکستان است، اما سهم کشور ما ۲ درصد است و برای ایجاد رونق اقتصادی و اشتغال زایی در حوزه صنعت و تولید باید از ظرفیت کشورهای همسایه استفاده شود.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی تورم و بیکاری را از مهمترین مشکلات کشور دانست و تاکید کرد: تنها روش رفع کردن این دو مشکل درجه یک کشور، تولید است و هیچ چارهای جز تولید نداریم و تولید هم نیاز به پشتیبانی و رفع موانع دارد.
محبی اظهار کرد: براساس بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بیشترین نقش برای مانع زداییها و پشتیبانیها در قوه قضاییه است بنابراین از این ظرفیت باید به بهترین شکل به منظور ایجاد اشتغال و رونق تولید استفاده شود.
او درباره مشکلات واحدهای صنعتی سبزوار افزود: یکی از چالشهای این بخش بحث زیرساخت هاست و در ماههای اخیر مدیر عامل وقت شرکت شهرکهای صنعتی کشور و معاون شهرکهای صنعتی در سبزوار حضور یافتند که چالشهای زیرساختهای صنایع این شهرستان از جمله آب، فاضلاب، پست فوق توزیع برق مورد بررسی قرار گرفت چرا که سبزوار نسبت به دیگر شهرستانها دچار عقب ماندگیهایی است.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: طی پنج ماه اخیر چندین بار صورت جلسه برای بررسی مشکلات صنایع و زیرساختها تهیه شده و قول اجرای عملیاتی و قطعی از سوی مسئولان مربوط داده شده است.
بیشتربخوانید
اجرای طرح هر پنج شنبه با صنعت در سبزوار
سید مجتبی علوی مقدم فرماندار سبزوار نیز از تشکیل کارگروه سرمایه گذاری با ریاست معاون فرماندار سبزوار به منظور شناخت بحرانهای صنایع و موضوعات توسعهای خبر داد.
او با بیان این که اگر با موضوعات به صورت میدانی برخورد نکنیم، در تصمیم گیریها با مشکل مواجه میشویم، افزود: به همین منظور روزهای پنج شنبه به بازدید از صنایع و پروژههای عمرانی اختصاص یافته و برنامه این است که نگاه مدیریت شهری توجه به ظرفیت و توان شهرستان سبزوار باشد و اگر واحدهای صنعتی و پروژههای عمرانی مشکلاتی با دستگاههای اجرایی دارند، حل شود.
فرماندار سبزوار با تاکید بر ضرورت رسیدگی به مشکلات واحدهای صنعتی سبزوار در سال تولید، پشتیبانی و مانع زداییها، ادامه داد: هم اکنون چند مدل صنعت شامل جاری، طرحهای توسعهای و بحرانی در این شهرستان داریم و در جلسات آینده به منظور حل مشکلات صنایع سبزوار برنامه ریزیهای لازم صورت میگیرد.
مهمترین موانع صنایع به روایت فرماندار
علوی مقدم مهمترین موانع صنایع سبزوار را منابع مالی، سرمایه در گردش، اسناد و مالکیت دانست و بیان کرد: کارگروه سرمایه گذاری به ریاست معاون فرماندار سبزوار تشکیل شده و شناخت بحرانهای صنایع و موضوعات توسعهای در این کارگروه مورد بررسی و تبادل نظر قرار میگیرد.
او با اشاره به این که با هدف حمایت همه جانبه از سرمایهگذاران و تسریع در جهش تولید، زمان پاسخ به استعلام سرمایه گذاری در سبزوار ۲۰ روز تعیین شده است، تصریح کرد: چنان چه دستگاه اداری، پاسخ استعلام را در فرایند زمانی مشخص شده ندهد، تمام اقدامات مغایر با قوانین و مقررات، متوجه آن دستگاه خواهد شد و تسریع در صدور مجوزها و حذف قوانین دست و پاگیر در مسیر تولید، سبب میشود تا سرمایه گذاران رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری داشته باشند.
فرماندار سبزوار با تاکید بر این که با پشتیبانی لازم و مانعزداییها، نباید اجازه داد که واحدهای تولیدی تعطیل شود و دستگاههای اجرایی و بانکهای سبزوار کمک کنند چرخ هیچ کارخانه و واحد صنعتی، از حرکت باز نماند، تاکید کرد: مهمترین اولویت در دیار سربداران، جلوگیری از تعطیلی واحدهای صنعتی دچار مشکل است.
علوی مقدم اظهار کرد: برخی واحدهای صنعتی نیمه فعال سبزوار بنا به دلایلی، دچار مشکلات عدیده شده اند که برای رفع آن موارد، باید زمینه مشارکت سرمایه گذاران فراهم شود تا این صنایع با ظرفیت کامل، به روند تولید بازگردند.
ایجاد ۱۶۷ واحد صنعتی جدید در سبزوار
علی امیدبخش رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار با اشاره به ایجاد ۱۶۷ واحد صنعتی جدید طی هشت سال اخیر در این شهرستان، اظهار کرد: برای راهاندازی این واحدهای تولیدی در بخشهای مختلف صنایع، قطعات فلزی، خودرو، چوب و صنایع غذایی افزون بر سه هزار و ۳۸۴ میلیارد ریال سرمایهگذاری انجام شده است.
او افزود: با بهره برداری از این واحدهای صنعتی علاوه بر توسعه صنعتی شهرستان سبزوار دو هزار و ۳۳۶ فرصت شغلی مستقیم ایجاد شده است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار ادامه داد: همچنین در هشت سال گذشته ۷۴۵جواز تاسیس و توسعه صنعتی با پیش بینی سرمایهگذاری ۷۸ هزار و ۲۱۲ میلیارد ریال در این شهرستان صادر شد.
امیدبخش با اشاره به صدور ۳۴ فقره پروانه بهره برداری صنعتی طی سال گذشته در سبزوار بیان کرد: برای راهاندازی این واحدهای تولیدی در شهرستان سبزوار ۹۰۲ میلیارد ریال سرمایهگذاری انجام شده است.
او تصریح کرد: با اجرای این طرحهای صنعتی که در بخشهای مختلف صنایع شیمیایی، فلزی، چوب و غذایی بود برای ۴۲۷ نفر در این شهرستان فرصت شغلی فراهم شد. وی با بیان این که در سالهای گذشته این شهرستان به عنوان منطقهای تجاری و بازرگانی معروف شده و پیشرفتی در حوزه صنعت نداشته است، افزود: به منظور حمایت از سرمایه گذاران و معرفی ظرفیتهای قابل توجه حوزه صنعت، دفتر سرمایه گذاری فعال شده که این موضوع، تمایل سرمایه گذاران را به فعالیت در بخش صنعت این شهرستان افزایش داده است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار افزایش زیرساختها در شهرکهای صنعتی این شهرستان با اجرای توسعه تاسیسات فنی، زیربنایی، آسفالت معابر، تامین روشنایی، اجرای خطوط انتقال گاز، حفر چاه و شبکه انتقال آب را از دیگر اقدامات انجام شده دانست.
امیدبخش با اشاره به عمده مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی در سبزوار اظهار کرد: چالشهای صنعت گران سه ضلع مثلث شامل نظام مالیاتی، تامین اجتماعی و بانکی است و عمده مشکلات واحدهای صنعتی با این سه رکن مواجه میشود.
او افزود: بخش کوچکی از مشکلات واحدهای صنعتی به دستگاههای اجرایی و خدماتی باز میگردد و اگر سه مشکل عمده آنها برطرف شود، کمک بزرگی به واحدهای صنعتی میکند.
۵۵ واحد صنعتی در سبزوار تعطیل یا نیمه تعطیل است
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار با اشاره به وجود ۲۰۴ واحد صنعتی در سبزوار ادامه داد: از این تعداد ۵۵ واحد صنعتی تعطیل یا نیمه تعطیل است و ۴۵ واحد صنعتی هم در حالت تعطیلی کامل به سر میبرند.
امیدبخش بیان کرد: برخی از واحدهای صنعتی این شهرستان همانند واحد تولید عرقیات گیاهی و رب به صورت فصلی یا دورهای مشغول فعالیت هستند و اگر واحدی خارج از فصل تعطیل شود، به معنای تعطیلی کامل نیست. وی یادآور شد: علت تعطیلی کامل برخی از واحدهای صنعتی سبزوار مشکلات مدیریتی و داخلی است.
دلایل تعطیلی و غیر فعال بودن برخی واحدها به روایت شرکت شهرکهای صنعتی
سید آرش علوی مدیر روابط عمومی شرکت شهرکهای صنعتی استان نیز گفت: در شهرک صنعتی یک سبزوار از ۷۷ واحد تولیدی ۲۱ واحد غیر فعال هستند، همچنین در شهرک صنعتی ۲ سبزوار نیز از ۵۴ واحد صنعتی تنها سه واحد غیر فعال هستند.
او عوامل مختلفی در غیر فعال شدن این واحدهای تولیدی دخیل است که بدهی بانکی و توقیف واحدهای تولیدی از سوی بانکها از جمله عواملی است که باعث شده این واحدهای تولیدی غیر فعال شوند.
منبع:خراسان
انتهای پیام//ز.ق