برومند چهار آیین رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به علل گرانی مرغ در بازار اظهار کرد: افزایش برخی مولفه های تولید همچون حقوق و دستمزد، جوجه یک روزه، نرخ مصوب ذرت و کنجاله سویا که در قیمت تمام شده تولید تاثیر بسزایی دارد از یک سو و افزایش تقاضا ناشی از کاهش قدرت خرید مردم برای خرید گوشت قرمز و دیگر محصولات پروتئینی ازسوی دیگر موجب افزایش سرانه مصرف مرغ شده و زمینه را برای نوسان قیمت مرغ در بازار فراهم کرده است که صد البته به معنای گران فروشی نیست، هر چند به عنوان نماینده تولیدکنندگان قبول داریم که قیمت فعلی مرغ گران است اما مطلقا گران فروشی نیست.
وی افزود: قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده بر مبنای مولفه های تولید درب واحدهای تولیدی ۲۱ هزار تومان است که با احتساب ۲۵ درصد افت و ۳ درصد سود توزیع کننده و ۶ درصد سود خرده فروشی ، قیمت ۳۰ هزار تومانی برای فروش هر کیلو گوشت مرغ آماده طباخی در خرده فروشی ها منطقی است.
چهارآیین ادامه داد: گرچه پس از کش و قوس های زیاد سرانجام در ۱۱ فروردین قیمت ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان برای مرغ زنده و ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان مرغ گرم تصویب شده، اما بعد از این تاریخ تمامی مولفه های تولید، تغییر کرده است که با این وجود چطور می توان انتظار داشت که قیمت مرغ تغییر نکند.
این مقام مسئول با بیان اینکه از ۱۶ قلم موثر در نرخ تمام شده تولید تنها ۲ قلم با نرخ مصوب در اختیار مرغدار قرار می گیرد، که قیمت آنها هم رسما بعد از ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ افزایش یافته گفت: کنجاله سویا و ذرت با نرخ مصوب در اختیار تولیدکننده قرار می گیرد که اگر از طریق بازار گاه عرضه نمی شد، قیمت این ۲ نهاده به دلیل سفته بازی و دلال بازی بسیار سرسام آور بود، اما ۱۴ نهاده دیگر تولید از جمله واکسن، دارو و مکمل ها ، کنسانتره، روغن، ریزمغذی ها ، ضدعفونی کننده ها، ویتامین ها، مینرال ها و... از ۱۱ فروردین به بعد که قیمت مصوب اعلام شد، افزایش چشمگیری داشته است. به عنوان مثال قیمت جوجه یکروزه تا مرز ۸ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش یافت که به رغم کاهش طی روزهای اخیر، اما همچنان ۱.۸ برابر قیمت مصوب است.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور درباره آخرین وضعیت واردات تخم مرغ نطفه دار بیان کرد: با توجه به گرفتاری های ناشی از کاهش جوجه ریزی مرغ مادر، واردات جوجه یکروزه تنها شیوه ای است که در اسرع وقت جواب می دهد اما محدودیت های خاص خود را دارد، چرا که واردات جوجه به دلیل محدودیت های حمل و نقل هوایی و نبود زیرساخت های لازم، محدود به حمل زمینی و توزیع در استان های مرزی است.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی هر چه به سمت تیرماه می رویم، ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم کاهش وزنگیری در هر قطعه داریم که با فرض ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه ریزی، ۳۰ تا ۳۵ هزار تن کاهش تولید داریم بنابراین واردات تخم مرغ نطفه دار و افزایش جوجه ریزی تا حدی کمک میکند که قیمت مرغ سرسام آور افزایش نیابد.
چهارآیین دخالت دولت در قیمت گذاری را یکی دیگر از مشکلات پیش روی تولید و بازار مرغ برشمرد و گفت: ریشه تمامی گرفتاری ها دخالت دولت در بازار رقابتی است چرا که در این بازار تولیدکننده قیمت گذار نیست، چنانچه عدد ثابتی را اعلام کنیم، برخی از تولیدکنندگان به دلیل نبود صرفه اقتصادی از کانال تولید خارج می شوند. به عنوان مثال اگر ۱۰ درصد تولیدکنندگان از گردونه خارج شوند، ماهانه ۲۵-۲۰هزار تن از میزان تولید کاهش می یابد که این موضوع بر بازار قیمت اثر می گذارد.
به گفته وی، اگر دولت با سرکوب قیمت وارد بازار رقابتی نشود و قیمت ها بر مبنای عرضه و تقاضا تعیین شود، دیگر شاهد مشکلات و چالش های متعدد در بازار نیستیم.
این مقام مسئول از افت قیمت جوجه یکروزه در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون متوسط قیمت هر قطعه جوجه یکروزه ۸ هزار تومان است که پیش بینی می شود با واردات تخم مرغ نطفه دار و جوجه یکروزه به قیمت مصوب نزدیک شود.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی مادر تخصصی توسعه صنعت طیور درباره آخرین وضعیت واردات گوشت مرغ بیان کرد: در ابتدا قرار بود که ۵۰ هزار تن مرغ وارد شود که سپس در کارگروه تنظیم بازار واردات ۱۰۰ هزار تن مرغ به تصویب برسد که تاکنون مرغ های وارداتی به دلیل عدم ویژگی های بهداشتی مدنظر سازمان دامپزشکی ترخیص نشده است که این امر نشان می دهد که به تولید داخل باید تکیه کرد و به سراغ واردات نرفت.
چهارآیین در پایان تصریح کرد: با توجه به آنکه پشتیبانی امور دام همچنان درگیر ترخیص ۱۰۰ هزار تن مرغ است و این احتمال وجود دارد که مرغ های وارداتی مرجوع شود، از این رو بحث تولید داخل اهمیت بالایی دارد.
انتهای پیام/