در تازه‌ترین مطالعه‌ای که دانشمندان برزیلی انجام دادند مشخص شد که بیماری آلزایمر باعث تشدید احتمال ابتلا به ویروس کرونا و مرگ ناشی از آن می‌شود.

به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مدیکال اکسپرس، اختلالات نورودژنراتیو که باعث زوال عقل می‌شوند، خطر ابتلا به کووید-۱۹ شدید و مرگ ناشی از بیماری را افزایش می‌دهند. برای افراد مبتلا به آلزایمر خطر سه برابر بیشتر است.

طبق مطالعه‌ای که محققان دانشگاه سائوپائولو (USP) و موسسه بوتانتان با همکاری دانشگاه فدرال ریودوژانیرو (UFRJ) در برزیل انجام داده‌اند، این می‌تواند در افراد بالای ۸۰ سال، شش برابر بیشتر باشد.

سرجیو ورجوفسکی-آلمیدا، محقق اصلی این پروژه و استاد موسسه شیمی USP گفت: ما دریافتیم که همه دلایل زوال عقل عوامل خطرزا برای شدت و مرگ در کووید-۱۹ هستند و این خطرات برای بیماران آلزایمر بیشتر است.

در کنار سایر بیماری‌ها از قبیل بیماری‌های قلبی عروقی و تنفسی، فشار خون بالا، دیابت، چاقی و سرطان، یکی از دلایل مهم، سن است؛ بیماران مبتلا به زوال عقل بیشتر عمر می‌کنند و بسیاری از آن‌ها در خانه‌های سالمندان زندگی می‌کنند که خطرات عفونت و انتقال ویروس بیشتر است. با این حال قبلا هیچ مطالعه‌ای برای کشف این که آیا افراد مبتلا به اختلالات نورودژنراتیو که باعث زوال عقل مانند آلزایمر و پارکینسون می‌شوند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا  به شکل حاد یا مرگ هستند، انجام نشده است. نه از این بیماری و نه هیچ بیماری دیگری تاکنون این نتیجه حاصل نشده است که آیا پیری این خطر را افزایش می‌دهد یا خیر.

برای پاسخ به این سوالات، محققان داده‌های مربوط به تشخیص مثبت، بستری شدن در بیمارستان و مرگ ناشی از کووید-۱۹ را در گروهی از ۱۲ هزار و ۸۶۳ بیمار بالای ۶۵ سال که آزمایش کرونای مثبت یا منفی داشتند، بررسی کردند.

از حدود ۱۳۰۰۰ نفر، ۱ هزار و ۱۶۷ آزمایش RT-PCR برای کووید-۱۹ مثبت بود. برای کنترل احتمال مرتبط بودن با افراد بدون علامت جوان که آزمایش نشده‌اند، محققان افراد ۴۹-۶۵ ساله را حذف کردند و فقط افراد ۶۶ ساله و بالاتر را مورد مطالعه قرار دادند.

تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که همه دلایل زوال عقل به ویژه آلزایمر، عوامل خطر برای شدت بیماری و مرگ در مورد بیماران بستری در بیمارستان، بدون در نظر گرفتن سن است. آلزایمر به طور خاص خطر بستری شدن در بیمارستان را در مقایسه با بیماری‌های مزمن افزایش نمی‌دهد، با این حال پس از بستری شدن در بیمارستان، بیماران آلزایمر در مقایسه با بیمارانی که آلزایمر ندارند، سه برابر خطر ابتلا به کووید-۱۹ شدید یا مرگ ناشی از بیماری را داشتند. در بیماران آلزایمری بالای ۸۰ سال این خطر شش برابر بیشتر از بیماران گروه‌های سنی جوان بود.

سرجیو ورجوفسکی-آلمیدا گفت: برخی از عواملی که هنوز مشخص نشده است، استعداد بیماران آلزایمر را برای ابتلا به کووید-۱۹ شدید و مرگ بر اثر بیماری ویروسی افزایش می‌دهد. نتایج مطالعه ما نیاز به توجه ویژه به این بیماران هنگام بستری شدن در بیمارستان را نشان می‌دهد.

فرضیه‌های تشخیصی

یک توضیح احتمالی برای نتایج مشاهده شده این است که شرایط التهابی مزمن یا معلولیت پاسخ‌های ایمنی بدن به دلیل پیری سیستم ایمنی بدن (ربودن سیستم ایمنی) ممکن است آسیب پذیری این بیماران را افزایش دهد و ظرفیت آن‌ها را برای پاسخ موثر به عفونت توسط ویروس کاهش دهد.

فرضیه دیگر این است که آلزایمر نفوذپذیری سد خونی مغزی را تغییر داده و باعث می‌شود عفونت سیستم عصبی مرکزی بیشتر شود.

تحقیقات اخیر نشان داده است سارس-کوو ۲ قادر است از طریق مخاط بویایی به سیستم عصبی مرکزی حمله کند که وجود ویروس در این منطقه منجر به پاسخ ایمنی التهابی موضعی می‌شود. همین مطالعه ویروس را در ساقه مغز که مرکز کنترل اولیه قلب و عروق و تنفس را تشکیل می‌دهد، شناسایی کرد و این احتمال را عنوان کرد که عفونت سیستم عصبی مرکزی ممکن است باعث وخیم شدن یا تشدید مشکلات تنفسی و قلبی عروقی در بیماران کووید-۱۹ شود.

سرجیو ورجوفسکی-آلمیدا گفت: ما  ژنوم این بیماران را مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهیم داد تا دریابیم ژن‌هایی که جهش یافته‌اند ممکن است در افزایش خطر کووید-۱۹ شدید و مرگ بیماران آلزایمر نقش داشته باشند یا خیر.


بیشتر بخوانید 


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.