به گزارش حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محققان دانشگاه کالج دوبلین با استفاده از هوش مصنوعی راهکاری ابداع کرده اند که امکان تشخیص بافت سرطانی را به صورت لحظهای و در جریان عمل جراحی فراهم میکند.
در این فناوری روی بافت مشکوک به سرطان نوعی رنگ ریخته میشود و با استفاده از یک دوربین ویدیویی از آن تصویربرداری میشود. این تصاویر در اختیار یک الگوریتم هوشمند قرار میگیرد تا بر اساس میزان تغییر رنگ بافت، میزان آلودگی آن به سرطان مشخص شود.
به گفته محققان، این سیستم هوشمند که به طور خاص برای درمان انواع سرطان روده بزرگ کاربرد دارد، قادر است تنها در چند دقیقه وجود سرطان در بافت را تشخیص دهد و نیاز به نمونهبرداری از بافت را از بین میبرد. محققان از این روش برای تشخیص بافت سرطانی روده بزرگ استفاده کردهاند.
روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارشی است. در این بخش از روده، آب و نمک ضایعات غذا خارج میشوند و ضایعات آماده دفع میشوند. سرطان روده بزرگ از رشد غیر قابل کنترل سلولها ناشی میشود. معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپهای آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل میشوند. ممکن است این پولیپها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلولهای سرطانی میتوانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند.
مراحل اولیه سرطان معمولا بدون علامت است؛ بنابراین غربالگری هر ۶ ماه یک بار توصیه میشود. تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم، احساس تخلیه نشدن کامل مدفوع، نازک شدن قطر مدفوع، مشاهده خون در مدفوع، سندرم روده تحریک پذیر، شکم درد و نفخ مداوم، خستگی مزمن، کاهش اشتها، کم خونی، احساس درد در ناحیه شکم و کاهش وزن از مهمترین علایم هشدار بیماری هستند.
آزمایش خون و مدفوع رایجترین روشهای تشخیصی هستند. در صورت مشاهده علائم بیماری، برای تشخیص نهایی از کولونوسکوپی و نمونه برداری استفاده میشود. افرادی که در خانواده خود سابقه بیماری روده یا انواع سرطان را دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.
عوامل متعددی از جمله بی تحرکی، سیگار و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، در افزایش احتمال بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ) نقش دارد.
میوه و سبزیجاتی مانند انار، انگور، گلابی، قارچ، عدس، سویا و نخود سبز حاوی ترکیباتی هستند که میتوانند باعث جلوگیری از التهاب و بیماریهای روده شوند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Scientific Reports منتشر شده است.
انتهای پیام/