به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، گیاه عروسک پشت پرده دارای ساقه زیرزمینی و از خانواده سیب زمینی است و کاسه پیوسته حبابی شکلی دارد که در پائیز و زمستان مزوفیل خود را از دست میدهد. میوه سته قرمز نارنجی این گیاه در حد و اندازه یک گیلاس در پائیز درون یک کیسه توری و حباب مانند از جنس کاسبرگهای گل پنهان است که به همین دلیل عروسک پشت پرده نام گرفته است.
مجید قربانی نهوجی گیاه شناس و عضو هیات علمی این پژوهشکده بیان کرد: این گیاه علفی چند ساله در مناظر جنگلی و بوته زارهای شمال ایران پراکنده است.
این عضو هیات علمی افزود: میوه رسیده این گیاه در زمستان جمع آوری و حداکثر در دمای ۴۰ درجه سانتیگراد خشک و به صورت دم کرده به مقدار ۳۰-۱۵ گرم در نیم لیتر آب به مدت ۱۵ دقیقه باحرارت ۶۰-۵۰ درجه سانتیگراد، آماده و حداکثر دو لیوان در شبانه روز مصرف میشود. این گیاه در درمان ناراحتیهای کلیوی و مجاری ادراری، پیشگیری و درمان نقرس و رماتیسم کاربرد دارد و به دلیل تولید حباب کاسبرگی در شکل و رنگهای مختلف کاربرد تزئینی دارند از میوه رسیده و خام گیاه برای تهیه و تزئین سالادها و دسرهای زمستانه استفاده میکنند.
سارا قزلباش کارشناس گیاهان دارویی این پژوهشکده نیز در خصوص خاصیت ضد انگلی این گیاه اظهار کرد: تریکومونیازیس بیماری است که توسط انگل تریکوموناس واژینالیس ایجاد میشود. برای گلیکوآلکالوئیدهای موجود در گیاه عروسک پشت پرده، اثرات ضد انگلی گزارش شده است. در سالهای اخیر گزارشاتی مبنی بر مقاومت دارویی این گونه نسبت به داروی مترونیدازول منتشر شده است. این موارد ضرورت یافتن داروی جایگزین را برای درمان تریکومونیازیس که یکی از شایعترین عفونتها است؛ مشخص مینماید. در این میان گیاهان دارویی به خصوص مواردی که خاصیت ضد انگلی آنها در مطالعات دیگر مشخص شده، توجه محققین را به خود جلب نموده است و گیاه عروسک پشت پرده از جمله این گیاهان میباشد.
غزلباش افزود: برای گلیکوآلکالوئیدهای موجود در گیاه عروسک پشت پرده، اثرات ضد انگلی گزارش شده است. همچنین گیاه عروسک پشت پرده به عنوان یک گیاه دارویی در درمان محدوده وسیعی از بیماریها شامل مشکلات ادراری، سنگ کلیه و مثانه، تب، التهاب، یبوست و آرتریت و روماتیسم به کار گرفته میشود.
انتهای پیام /