به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، شبنم باقری کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: زخم پپتیک یا زخم معده نوعی آسیب خوش خیم به مخاط دستگاه گوارش است که شایعترین علامت آن، درد معده و احساس سوزش در وسط معده است.
او با بیان اینکه میزان و شدت درد به وخامت زخم بستگی دارد، ادامه داد: مهمترین علتهای زخم معده شامل عفونت هلیکوباکتر پیلوری، مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، سیگار، الکل و استرس است.
باقری با بیان اینکه در این زمینه برخی توصیههای تغذیهای میتواند در کنترل و درمان زخمهای پپتیک مفید باشد، اضافه کرد: رژیم غذایی برای درمان زخم معده باید متعادل و مناسب باشد.
او گفت: بیماران مبتلا به زخم معده باید وعدههای غذایی کم حجم، اما در دفعات بیشتر (۶ تا ۸ وعده در روز) استفاده کنند تا برایشان قابل تحملتر باشد و همچنین از گرسنگی و خالی ماندن معده جلوگیری کنند.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز ادامه داد: این افراد باید از مصرف غذاهای حجیم و چرب خودداری کنند؛ زیرا وعدههای غذایی بزرگ و پرچرب باعث کاهش فشار اسفنگتر مری، تاخیر در تخلیه معده و افزایش تولید اسید میشود. همچنین از مصرف وعده غذایی حجیم قبل از خواب باید پرهیز شود.
او تصریح کرد: غذاهای پروتئینی هرچند با حفظ حالت بافری، اسیدیته معده را خنثی کرده و میتوانند از شدت علائم بکاهند، اما از طرفی با تولید اسید، گاسترین و پپسین میتوانند زخم را تشدید کنند؛ بنابراین اعتدال در مصرف توصیه میشود.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز افزود: میزان اسیدیته غذا به ویژه در مورد بیمارانی که مبتلا به زخمهای مری نیز هستند حائز اهمیت است؛ چون زمانی که مقدار زیادی اسید معده به سمت مری برمی گردد، سوزش زیادی احساس میشود و بنابراین توصیه میشود از مصرف غذاهای اسیدی که با افزایش ترشح اسید معده میتوانند موجب التهاب مخاط معده و وخیمتر شدن زخم معده شوند، پرهیز شود.
باقری ادامه داد: از جمله این مواد غذایی میتوان به مانند مرکبات، گوجه فرنگی، قهوه، چای، نوشیدنیهای گازدار، شکلات، شیر، خامه، شیرکاکائو، مصرف زیاد ادویهها به ویژه فلفل تند و موارد مشابه اشاره کرد.
او بیان کرد: غذاهای سرخ شده، گوشتهای چرب، کیک ها، بیسکویت ها، کره، خامه باعث ضعیف شدن اسفنکتر معده میشود و باید از خوردن این مواد غذایی پرهیز شود.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: این بیماران باید مصرف نمک و مواد غذایی شور (مانند خیارشور، زیتون، انواع کنسروها) را محدود کنند؛ زیرا بر اساس مطالعات متعدد، مصرف نمک زیاد در ارتباط با افزایش رشد هلیکوباکتر پیلوری و بدتر شدن زخمهای معده است.
او تصریح کرد: مصرف سیگار نیز موجب تخریب مخاط معده میشود و در روند درمان اختلال ایجاد میکند.
باقری گفت: مطالعات متعدد نشان میدهد که مصرف کافی میوه و سبزی و دریافت کافی فیبر غذایی در روند درمان زخم معده اثر بخش است و توصیه به افزایش دریافت فیبر رژیم غذایی (غلات کامل، حبوبات، جو، میوهها و سبزی ها) است.
او اضافه کرد: مصرف چای سبز، جوانه بروکلی و پروبیوتیکها نیز در کنترل هلیکوباکتر پیلوری به عنوان یکی از مهمترین دلایل ابتلا به زخمهای پپتیک نقش دارد.
باقری افزود: این بیماران باید توجه داشته باشند که سوء جذب ویتامین B ۱۲، کلسیم، آهن و سایر مواد مغذی در زخمهای پپتیک و یا کاهش اسیدیته معده ناشی از بیماری اتفاق میافتد و بنابراین مکمل یاری با این مواد مغذی زیر نظر پزشک یا متخصص تغذیه ضروری است.
انتهای پیام/