اگر شدت و علائم بیماری پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده خفیف باشد، ممکن است بدون درمان رفع شود.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران به نقل از مِرک منیولز، پانکراس یا لوزالمعده یک اندام در بخش بالایی شکم است  و تولید آنزیم‌های تجزیه کننده مواد غذایی در فرآیند هضم و هورمون انسولین را برعهده دارد. این اندام نیز مانند سایر بخش‌های بدن ممکن است دچار اختلال و بیماری شود. یکی از بیماری‌های رایج این اندام، پانکراتیت است.

پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده حاد می‌تواند به دلیل طیف گسترده‌ای از مسائل بروز کند. خوشبختانه بخش تولیدکننده هورمون انسولین تحت تاثیر پانکراتیت قرار نمی‌گیرد. در این بیماری التهاب به سرعت و طی چند روز در پانکراس رخ می‌دهد، اما می‌تواند برای چند هفته ادامه یابد. با این حال، در پانکراتیت مزمن این التهاب به صورت همیشگی رخ داده و منجر به آسیب دائمی به پانکراس می‌شود.

دانشمندان می‌گویند در بیشتر موارد (بیش از ۷۰ درصد موارد) بروز پانکراتیت حاد به دو دلیل سنگ کیسه صفرا و مصرف مشروبات الکلی بروز می‌کند. سنگ کیسه صفرا که دلیل ۴۰ درصد بروز پانکراتیت حاد است به دلیل تجمع مواد و املاح سخت در صفرا ایجاد می‌شود. در برخی موارد این سنگ‌ها حرکت کرده و مجاری مشترکی که صفرا و پانکراس از آن استفاده می‌کنند را مسدود می‌کند.

این مجاری مشترک مربوط به آنزیم‌هایی است که پانکراس برای هضم غذا به روده کوچک می‌فرستد. در بیشتر موارد این انسداد موقتی بوده و پس از مدتی برطرف می‌شود. از این رو، آسیب وارده جدی نیست و دوباره التیام می‌یابد.

التهاب لوزالمعده

با این حال، زمانی شرایط خطرناک می‌شود که این انسداد به صورت دائمی رخ دهد. در این حالت آنزیم‌هایی که قرار بود غذا را هضم کنند در پانکراس باقی خواهند ماند و شروع به هضم سلول‌های لوزالمعده می‌کنند. این موضوع التهابات شدید را در بیمار درپی خواهد داشت.

مصرف مشروبات الکلی نیز دلیل ۳۰ درصد بروز پانکراتیت حاد است. دانشمندان تاکنون نتوانسته اند سازوکاری که مصرف الکل در بروز این بیماری دارد را کشف کنند، اما در ارتباط میان این دو موضوع تردیدی نیست. یک نظریه این است که مواد سمی ناشی از مصرف مشروبات الکلی وارد پانکراس شده و التهاب آن را درپی خواهد داشت.

از دیگر مواردی که می‌تواند منجر به بروز بیماری پانکراتیت شود می‌توان به سابقه خانوادگی (وراثت)، جهش ژنتیکی، ابتلا به برخی بیماری‌های مانند فیبروز سیستیک، مصرف برخی داروها، و نیز ابتلا به بیماری‌های ویروسی اشاره کرد. در صورتی که التهاب در پانکراس ناشی از مصرف دارو باشد، قطع دارو باعث التیام بیماری می‌شود.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار