دانشمندان دانشگاه هیوستون آمریکا نوعی از آزمایش را مورد بررسی قرار دادند که در صورت نتیجه بخش بودن می‌تواند در آینده جایگزین آندوسکوپی شود.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از مدیکال اکسپرس، در دو مقاله ژورنالی، یک محقق زیست پزشکی از دانشگاه هیوستون یک گام رو به جلو در تشخیص بیماری‌های روده از جمله سرطان روده بزرگ، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون با استفاده از پروتئین‌های مدفوع برداشته  است.

استانداردهای فعلی برای آزمایش سرطان روده بزرگ خون (هموگلوبین) موجود در مدفوع را اندازه گیری می‌کند و آزمایش‌های بیماری التهابی روده (IBD) میزان کالپروتکتین، پروتئینی را که التهاب روده را تشخیص می‌دهد، اندازه گیری می‌کند.

چاندرا موهان دانشمند دانشگاه هیوستون آمریکا می‌گوید: جنبه منحصر به فرد هر دو گزارش تحقیقاتی این است که ما به طور جامع به بررسی نمونه‌های مدفوع نه فقط یک یا دو مولکول پرداختیم. در سرطان روده بزرگ، آزمایش خون معمولی مدفوع به دنبال هموگلوبین در نمونه‌های مدفوع است. در مطالعات موهان، هموگلوبین فقط یکی از بیش از هزار پروتئین شکار شده است.

موهان می‌گوید ممکن است خون زمانی مشاهده شود که دیگر برای درمان دیر باشد و از طرفی پروتئین‌های دیگری نیز وجود دارند که در صورت ابتلا به سرطان روده بزرگ در مدفوع ظاهر می‌شوند و ممکن است خیلی زودتر از زمان مشاهده خون ظاهر شوند.

با استفاده از غربالگری مبتنی بر آپتامر، موهان و تیمش ۱۳۱۷ پروتئین را که به دنبال نشانگر‌های زیستی پیش ساز سرطان روده بزرگ بودند، غربال کردند. فیبرینوژن، میلوپراکسیداز و هاپتوگلوبین به عنوان نشانگر‌های زیستی امیدوار کننده سرطان روده بزرگ شناسایی شدند که از هموگلوبین مدفوع بهتر عمل می‌کنند.

آپتامر‌ها قطعه‌هایی از DNA هستند که می‌توانند برای اتصال به سایر مولکول‌ها انتخاب شوند. آن‌ها به عنوان طعمه عمل می‌کنند، اگر پروتئین در مدفوع وجود داشته باشد، به آپتامر موجود متصل می‌شود و اگر وجود نداشته باشد، از بین می‌رود.

به گفته موهان مطالعات طولی برای ارزیابی سودمندی بالینی این نشانگر‌های زیستی جدید در تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ ضروری است.

موهان به نتایج مشابهی در تشخیص زودرس کولیت اولسراتیو و بیماری کرون دست یافته است و پس از غربالگری ۱۳۰۰ پروتئین، چندین پروتئین را در بیماران اطفال مبتلا به این بیماری افزایش داده است. این پروتئین‌ها عبارتند از: فریتین، فیبرینوژن، هاپتوگلوبین، هموگلوبین، لیپوکالین-۲، MMP-۱۲، MMP-۹، میلوپراکسیداز، PGRP-S، پروپردین، ​​مقاومت، سرپین A۴ و TIMP-۱، همه در کولیت زخم و بیماری کرون.

این تیم نمونه‌هایی را از بیماران در چهار دوره زمانی مختلف گرفته و به محققان دریچه‌ای نادر برای پیشرفت بیماری داده است.

بر اساس گفته‌های موهان با استفاده از نشانگر‌های زیستی جدید، می‌توان پیش بینی کرد که بیماری بدتر خواهد شد یا روده‌ها ملتهب می‌شوند. پروتئین‌های مدفوع که در ابتدا مورد بررسی قرار گرفتند، می‌توانند نحوه پیشرفت بیماری را در هفته‌ها و ماه‌های آینده پیش بینی کنند.

مطالعه IBD نشان دهنده اولین استفاده از صفحه مبتنی بر آپتامر از نمونه‌های مدفوع در IBD است که نشان دهنده بزرگترین مطالعه پروتئومیک مدفوع در IBD است.

موهان گفت: ما استفاده از صفحه نمایش‌های پروتئومیک مبتنی بر آپتامر در شناسایی نشانگر‌های زیستی جدید بیماری IBD را نشان می‌دهیم که از استانداردهای فعلی، کالپروتکتین مدفوع پیشی می‌گیرند.

امید موهان این است که آزمایش آندوسکوپی تهاجمی را با یافتن نشانگر‌های مدفوع جایگزین کند که می‌تواند اتفاقات روده را بدون نیاز به آندوسکوپی پیش بینی کند. آزمایش مدفوع برای پروتئین‌ها می‌تواند در خانه و از طریق پست انجام شود.


بیشتر بخوانید 


انتهای پیام/ 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار