کل سهام عدالت فروخته شده تا به امروز نزدیک به ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان است که ارزش آن نیز از زمان آزادسازی تاکنون دست کم نصف شده است.

به گزارش خبرنگار  بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، روز ۱۴ تیرماه سال گذشته کسانی که روش مدیریت مستقیم را انتخاب کرده بودند اختیار پیدا کردند تا ۳۰ درصد سهام عدالت خود را  بفروشند یا نگه دارند. به این بهانه با کارشناسان در مورد با فرآیند آزادسازی و مشکلاتی بعدی آن به گفتگو نشسته ایم:

پیمان میرآب مدیر کل روابط عمومی وزارت اقتصاد در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به ۱۴ تیر ماه اولین روز قابل فروش شدن سهام عدالت بیان کرد: در مرحله اول آزاد سازی ۳۰ درصد سهام آزاد و قابل معامله و در مرحله دوم نیز ۳۰ درصد دیگر این سهام قابل معامله شد که سهام عدالت تشکیل شده است از سهم ۳۶ شرکت بورسی و ۱۳ شرکت غیر بورسی است.

این کارشناس اقتصادی در رابطه با این پرسش که در زمان ۱۴ تیر ماه سهامداران عدالت به چه شکل می‌توانستند سهام خود را به فروش برسانند؟ اظهار کرد:در ابتدا زمانی که دولت مصوب کرد که سهامداران سهام عدالت می‌توانند سهام خود را به فروش برسانند شبکه کارگزاری این ظرفیت را داشت، اما به دلیل این که این کارگزاری در همه کشور پراکندگی جغرافیای نداشت این امکان را برای بانک‌ها نیز فراهم کردند که بانک‌ها بتوانند سفارش فروش سهام عدالت دریافت کنند به همین سبب یک قرار داد بین دارندگان سهام عدالت و بانک بسته می‌شد و بانک اجازه فروش سهام عدالت سهامداران متقاضی را داشت به این صورت بانک سهام قابل فروش سهامداران را معامله می‌کرد و هر زمان که می‌توانست این سهام را به فروش برساند، مبلغ به حساب شخص واریز می‌شد.


بیشتر بخوانید


این کارشناس اقتصادی در رابطه با عملکرد سامانه سهام عدالت اظهار کرد: سهام عدالت در مرحله ابتدایی آزادسازی و به دلیل اوج کرونا و بعضی مشکلات که برخی خانوارها و کسب‌وکارها داشتند، توانست به این افراد کمک کند. تاکنون چند سامانه برای سهام عدالت طراحی شده است. یکی از این سامانه‌ها مربوط به سازمان خصوصی سازی است که افراد روش مستقیم و غیر مستقیم را در این سامانه انتخاب می‌کردند. در سامانه دیگری به نام سهام عدالت بود،  یک گزینه مربوط به سفارش گیری داشت که این بخش نیز با یک تأخیر به سرانجام رسید و بخش دیگر مربوط به پرتال و اطلاع رسانی بوده است.
 

شکل اجرایی سهام عدالت درست نبود!

مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان،  به بهانه آزادسازی فروش ۳۰ درصدی سهام عدالت در تیر ماه سال گذشته در رابطه با اهداف سهام عدالت، بیان کرد: با این حال علی رغم اینکه اعطای این یارانه به مردم بسیار تصمیم درستی بود، ولی شکل اجرایی آن مناسب نبود و می‌توان در چند زمینه مانند مکانیزم تخصیص سهام عدالت به مردم و تعاونی‌ها مکانیزم تخصیص، و سرمایه گذاری‌های استانی، زمان بندی آزادسازی سهام عدالت در دو مرحله، زیر ساخت‌های بورس و آموزش‌های لازم به آن ایراد وارد کرد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: خرد کردن بلوک‌های مدیریتی در بین مردم و از طریق تعاونی‌های شهرستانی که بعدا به سرمایه گذاری‌های استانی منتقل کنند، اولین آسیب را ایجاد نمود چرا که ارزش بلوک مدیریتی بسیار بیشتر از سهام خرد در بازار است، همچنین بعد از ارائه گزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم، بیشتر مردم به علت عدم اطلاع یا عدم آگاهی یا هر دلیل دیگری روش غیر مستقیم را انتخاب کردند و تقریبا از گردونه تصمیم گیری برای نقد کردن دارایی خارج شدند به ویژه به علت پذیرش دیرتر سرمایه گذاری‌های استانی در بازاری که دچار رکود شده بود. ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم را انتخاب و کمتر از ۴ میلیون نفر بخش آزاد شده را به فروش رسانند یعنی نزدیک به ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان به این ترتیب با پراکنده شدن سهام، خصوصی سازی مدیریت این شرکت‌ها تقریبا منتفی شد و ارزش آن نیز دست کم نصف ارزش بلوک شد.

افزوده شدن مشکلات سهام عدالت با آزاد سازی فروش آن

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه در رابطه با مشکلات آزاد سازی فروش سهام عدالت گفت: مشکل بعدی زمانی به وجود آمد که میلیون‌ها نفر قصد فروش سهام آزاد شده را داشتند، بانک‌های دولتی هم شعب خود را در اختیار کارگزاران برای گرفتن سفارشات فروش گذاشتند، با این حال به علت حجم بالای سفارشات در سامانه‌های معاملاتی اخلال ایجاد شد و نیز این عرضه‌های سنگین اولین موج نزولی بازار را ایجاد کردند و هم اینکه فروش و دریافت پول سهام توسط مردم به مشکل خورد به ویژه بعد از محدودیت‌هایی که برای حمایت از بازار وضع شدند.

مشهود بودن عجله در آزاد سازی سهام عدالت

قلی پور در ادامه گفت: به طور کل زیرساخت و آموزش لازم در حوزه سهام عدالت و بازار وجود نداشت و عجله در آزادسازی کاملا مشهود است. در بازی که دولت بیش از ۴۰ هزار میلیارد سهام به مردم فروخته بود جذب این ۱۳.۵ هزار میلیارد که فقط بخش کوچکی از فروشندگان سهام عدالت بودند، دشوار بود و ناهماهنگی‌های دولتی برای عرضه صندوق‌های دارا و پالایش، ماشه سقوط بازار را چکاند.

او افزود: در حالی که دولت می‌توانست کل این سهام عدالت را در قالب صندوق‌های سرمایه گذاری به مردم بدون خُرد کردن بلوک‌های مدیریتی و ایجاد بازارگردان برای این صندوق ملی و پذیرش آن در بورس یا فرابورس، بدون درگیر کردن مردم غیر حرفه‌ای با کف بازار و افزایش توان کنترلی و نظارتی واگذار کند. ازدحام در کارگزاری ها، مراکز خدمات الکترونیک دولتی و شعب بانک‌ها در شرایط کرونایی هم آسیب‌های خود را داشت. در نهایت درصد کمی توانستند ۳۰ درصد اول آزاد شده را به فروش برسانند و سی درصد دوم هم تقریبا امکان فروش نبود و بیشتر مردم در شرایط بد اقتصادی نتوانستند سهام عدالتشان را مرهمی بر زخم هایشان کنند.

قلی پور در رابطه با سامانه سهام عدالت اظهار کرد: این سامانه در سازمان خصوصی سازی و نیز کارگزاران بورس وجود دارد. در خصوصی سازی به عنوان مرجعی الکترونیکی برای دریافت اطلاعات سهام عدالت بانک اطلاعاتی مفیدی است و اطلاعاتش بروز است با این حال ارتباطی با عرضه و تقاضا و مکانیزم معاملات سهام عدالت ندارد. شرکت‌های کارگزاری هم سامانه سهام عدالت دارند که برای تسهیل ارتباط سهامداران عدالت با بازار سرمایه، دیدن وضعیت دارایی و سفارشات و گرفتن سفارشات سهامدران تعبیه شده است با این حال سال گذشته بار‌ها شاهد قطع سامانه یا عدم انجام سفارشات در کارگزاری‌ها بودیم و امسال احتمالا زیرساخت‌های فنی کارگزاران بهبود یافته است، البته قضاوت با توجه به توقف فروش سهام عدالت زود است.

گره خوردن سرنوشت فروش سهام عدالت به بازار سرمایه

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که تا چه زمان باید سرنوشت سهام عدالت به شرایط بورس گره بخورد؟ گفت: واقعیت این است که حجم سهام عدالت دست مردم و سرمایه گذاری‌های استانی بدون شرکت‌های غیر بورسی حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است و اگر ۶۰ درصد آزاد شده باشد، ارزش تقریبی آن ۳۰۰ هزار میلبارد تومان می‌شود. برای بازاری که معاملات خرد روزانه اش از ابتدای سال کمتر از ۵ هزار میلیارد تومان بوده، فروش حتی بخشی از این سهام در بازار، می‌تواند بازار را برای مدت‌ها به کما ببرد.

او بیان کرد: بنابراین باید راهکاری برای نقدشدن این سهام خارج از تابلو‌های بورس یا فرابورس تعبیه نمود مثلا سهامداران عمده شرکت‌های موجود در پرتفوی عدالت متعهد به خرید زمانبندی شده این سهام دست مردم شوند و برای اینکار درصدی از سود نقدی را به آن تخصیص دهند، یا دولت از بانک‌ها بخواهد که هر کدام بودجه مشخصی برای خرید تخصیص دهند.

بر اساس گفته‌های کارشناسان گفتنی است که سهام عدالت سهامی در راستای برقراری عدالت است که روش آزاد سازی و معاملات آن  که در حال حاضر نیز غیر قابل معامله است با مشکلات فراوانی مواجه است که برای حل این مشکلات یاری همگان را می‌طلبد.

گزارش از کیمیا قلی پور

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۱۶ تير ۱۴۰۰
چرا با وجود ثبت نام سجام و کامل بودن مشخصات نه نوبت اول و نه دوم سودی برای من نیومده
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل
۰۲:۲۵ ۱۶ تير ۱۴۰۰
بهترین نقسه بود که جیب ملت بزنید حتی رهبری هم تایید کردن مردم بیان توبورس ازاد سازی راه انداختید تا ملت خانه خودشون بفروشن بیارن برای شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۱۵ تير ۱۴۰۰
همش
Iran (Islamic Republic of)
حافظ
۱۳:۲۵ ۱۵ تير ۱۴۰۰
سلام از پریشب واریزی سود سهام عدالت شروع شده
من که یه معلولیت جسمی خیلی شدید دارم و مددجوی بهزیستی هستم برام واریز نکردن خیلی به این پول احتیاج دارم چه برسه به پول فروش سهام
Iran (Islamic Republic of)
ف
۱۱:۱۳ ۱۵ تير ۱۴۰۰
میگین الان بازار خوب نیست فروش نمیزنین حداقل پول ماها ک مهر پارسال فروش زدیم بدید تا فروش جدیدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۱۵ تير ۱۴۰۰
سلام لطفا تکلیف اونهایی که سهام عدالت ندارند ومشخص کنید اگه عدالتی تو کاره باید به جاماندگان هم داده بشه ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۵۳ ۱۵ تير ۱۴۰۰
دولت‌اقای‌روحانی‌ خیلی استاد‌هستند‌دست‌کرد‌توی جیب‌مردم از هر طریق ممکن کارشان را پیش‌بردن همه‌دولت روحانی باید جواب‌دهند‌برایشان بدبخت‌‌ویتیم و‌فقیر نداره‌ ملت را به خاک سیاه کشاندن خیلی این هشت ساله ملت‌ اذیت شدن‌آه ملت خواهد‌گرفت‌این ملت‌اکثرا شهید داده هستند توی همین دنیا‌کسانی‌خیانت کردند آه شهدا خواهد گرفت کاری کنید‌ای دولت‌اقای روحانی ملت از شماها‌خشنود باشند‌فقط در فکر خودتان بودید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۵ ۱۵ تير ۱۴۰۰
من ۶۰ درصد فروختم ن از پول فروشم ن از سود ن از خود سهام عدالتم فقد ۴۰ درصد مونده الن هم هیچ تصمیمی از دولت برای این چهل درصد نکردن همش دروغ و مسخره میگن فقد رفتیم ازاد سازی کلی پول دادیم بفروش بخر بده و هیچی اخرش یعنی من از مهر پارسال فروختم پس کو پولام اگه قصد بانکی بود ولکرد یا سودش ب ریال میبرد ورید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۶ ۱۴ تير ۱۴۰۰
چرا آینه‌ای مدیران فروش گذاشتن براشون نمی فروشید آخه شاید مشکل دارند و همین 3تومان هم شاید مشکلشون رو حل کنید هر چه زودتر اگر این سهام متعلق به مردم است باید فروشش هم دست مردم باشد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۳:۰۳ ۱۴ تير ۱۴۰۰
انهایی که مرحله اول هم سود نگرفته اند گفتند در البرز مشکلاتی پیش امده منتظر باشید حتما پرداخت میشود ولی خبری نشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۲ ۱۴ تير ۱۴۰۰
ما سهام یک میلیونی چرا ٧٠ تومان دادن نصف برا ما واریز شد برا بعضی ها ١٣٠ تومان دادن چرا درست کار انجام نمیدین حق مردم ضایع می کنید
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد
۲۲:۲۸ ۱۴ تير ۱۴۰۰
چه قدر دروغگو هستن با هرکی حرف میزنم میپرسم میگن ما درخواست فروش کردیم ولی اصلا نمیفروشن تا پولمون رو بردارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۲ ۱۵ تير ۱۴۰۰
خوب بله ولی به خاطر شرایط بورس و صف فروش فروشش متوقف شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۶ ۱۴ تير ۱۴۰۰
حالا چه جوری باید خرجش کرد؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۸ ۱۴ تير ۱۴۰۰
اگر راست میگید چرا کل پول فروش سهام عدالت واریز نمیکنید،همش این دنیا نیست،اون دنیا باید جواب داد
Iran (Islamic Republic of)
محسن چهره ماه
۲۰:۲۷ ۱۴ تير ۱۴۰۰
چه عدالتی تو این سهام هست که هی میگید سهام عدالت.بگید سهام دلبخواهی.سهام پارتی بازی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۱۴ تير ۱۴۰۰
قرار بود به کسانی که سهام عدالت ندارند و جامانده بودن سهام بدین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۳ ۱۴ تير ۱۴۰۰
اینم سهام عدالت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۳ ۱۴ تير ۱۴۰۰
خدا کشتنمون با این سهام عدالت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۱۴ تير ۱۴۰۰
آقای ابراهیمی در ابتدای تشکیل مجلس به جد دنبال سهام جا ماندگان بود ، و می گفت به همه جا ماندگان سهام می دهیم ، اما دولت مخالف بود ، الان که دولت و مجلس دارند کم کم هم صدا و همراه می‌شوند و دولت جدید هم شعارش ، دولت مردمی است لطف کنید سهام عدالت جا ماندگان را بدهید ، بعد از تشکیل دولت اولین قدم می بایست دادن سهام به جا ماندگان باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۲ ۱۴ تير ۱۴۰۰
خیلی جالبه پیامک سهام عدالت واسم اومده 59 هزار تومن . اونم به یه حساب اشتباهی واریز کردن نمیتونم برداشت کنم:)))
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۰ ۱۴ تير ۱۴۰۰
یجوری میگین تنها 4 میلیون نفر کمی سهام فروختند که انگار می تونستیم بفروشیم :/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۷ ۱۴ تير ۱۴۰۰
من ۶۰درصد سام خودم فروختم اما ۲۰۰بیشتر بهم ندادن لابد احتیاج داشتم فروختم چرا یکجا بهم نمیدن خودشو تو این یک سال فقط ۲۰۰تومان دادنم خدایی شمارو به خدا به اون کسی که میپرستین پول ۶۰ درصد منو بدین اخامش لازم دارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۶ ۱۴ تير ۱۴۰۰
این همه از سود سهام عدالت گفتین و این مدت دستتون بوده ففط ۷۶ تومن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۰ ۱۴ تير ۱۴۰۰
بعضیا خو ۳۹ تومن ۴۵ تومن .۵۰ تومن با برگ سهام ب ارزش ۵۳۲ هزار تومن مول ی کیلو گیلاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۵ ۱۴ تير ۱۴۰۰
وجدانا میخام بپرسم چرا ۳۰ درصد دوم ک بورس تو اوج بود بفروش نرفت؟؟؟؟ اگ قرار بود نخرن چرا آزادش کردن ؟؟؟؟ چقد مردمو سرکار میذارن الان مردم شدیدا احتیاج دارن تقریبا ۱۱ ماه س ک ۳۰ درصد دوم تو صف معامله س چرا؟؟؟؟ اوموقع تو اوج بود بفروش نرفت الان ک افتضاح شده باشگاه خبرنگاران عزیز خواهشا پیگیر ایی موضوع باشید ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۱ ۱۴ تير ۱۴۰۰
هر دفعه از سر و ته این چند رغاز سود میزنن چرا،؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۱۴ تير ۱۴۰۰
گفتن ۴۰ درصدش دادن ۱۰ درصدش اضاف شده به سهامتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۶ ۱۴ تير ۱۴۰۰
جامانده ها تکلیفشون روشن کنید
چرا هیچکس پیگیری نمیکنه
قول دادن ثبت نام کنن تصویبم شد چی شد پس
کشک بود؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۴ ۱۴ تير ۱۴۰۰
این کجاش عدالت است وقتی بنده وخیلی از خانوارها هنوز سهام عدالت دریافت نکردن
آخرین اخبار