مبادلات تجاری کشور‌های عضو این اتحادیه با ایران در ۱۰ ماهه سال ۲۰۲۴ میلادی نیز ۱۲.۸ درصد رشد داشت.

باگیت جان ساگینتایف روز پنجشنبه در دیدار با سید محمد اتابک وزیر صمت کشورمان با تأکید بر اینکه ایران یکی از شرکای مهم اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، گفت: با اجرای توافقنامه تجاری موقت بین کشور‌های اوراسیا و ایران از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳، گردش تجاری طرفین تقریبا دو برابر شد.

در این دیدار که با حضور سفیر ایران در مسکو و رئیس سازمان توسعه تجارت کشورمان و برخی مقامات اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام شد، ساگینتایف اظهار داشت: مبادلات تجاری کشور‌های عضو این اتحادیه با ایران در ۱۰ ماهه سال ۲۰۲۴ میلادی نیز ۱۲.۸ درصد رشد داشت.

به گفته وی، در این مدت، صادرات کالا از اتحادیه اوراسیا به ایران ۱۶ درصد و واردات کالا از کشورمان به میزان هشت درصد نسبت به مدت زمان مشابه سال میلادی گذشته افزایش یافته است.

رئیس هیات اجرایی کمیسیون اقتصادی اوراسیا خاطرنشان کرد: انتظار داریم در آینده نزدیک توافقنامه تجارت آزاد با ایران اجرایی شود که به کشورهایمان امکان می‌دهد گردش تجاری و به طور کلی همکاری‌های اقتصادی را به طور مؤثرتری افزایش دهند.

وی خاطرنشان کرد: ظرفیت توسعه همکاری‌های تجاری با ایران در بخش‌های بسیار زیادی وجود دارد.

طرفین در این دیدار توافق کردند که همکاری‌های دوجانبه در زمینه توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل و لجستیک، گسترش روابط بین شرکت‌ها، همکاری در مجتمع‌های کشت و صنعت، صنایع پالایش نفت و پتروشیمی، تحقیق و توسعه علمی را تقویت کنند.

رئیس هیأت اجرایی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و وزیر صمت جمهوری اسلامی ایران همچنین درمورد فرایند مشارکت کشورمان در رویداد‌های این اتحادیه با توجه به پذیرش عضویت ناظر ایران تبادل نظر کردند.

آغاز به کار نشست سران اتحادیه اوراسیا

نشست سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا روز پنجشنبه ششم دی‌ماه ۱۴۰۳ در نزدیکی سن‌پترزبورگ روسیه آغاز به کار کرد. جلسات سران در قالب‌های محدود و گسترده برگزار می‌شود.

رئیس‌جمهور روسیه در سخنانی در آغاز به کار این نشست گفت: روسیه برای همکاری با شرکای خود در اتحادیه اقتصادی اوراسیا ارزش قائل است و علاقه‌مند به تقویت همکاری هاست.

ولادیمیر پوتین افزود: فعالیت‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گسترش تجارت و تعمیق همکاری‌ها کمک می‌کند و امکان رشد پایدار اقتصاد در منطقه را فراهم می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا خود را به عنوان یکی از مراکز مستقل و خودکفا در جهان چندقطبی در حال ظهور، تثبیت کرده و در حال توسعه است.

سران کشور‌های عضو این اتحادیه قرار است در جلسات روز پنجشنبه خود در مورد رفع موانع و محدودیت‌ها در بازار داخلی، هماهنگ سازی قوانین در بخش مالی و آزادسازی بازار بخش خدمات و همچنین تشکیل بازار مشترک گاز، نفت و فرآورده‌های نفتی تبادل نظر کنند.

رهبران پنج کشور عضو مسیر‌های اصلی فعالیت‌های بین المللی اتحادیه برای سال ۲۰۲۵ و بودجه این سازمان را تصویب خواهند کرد.

در پایان این اجلاس، قرار است بیش از ۲۰ سند مهم از جمله تصمیم برای اعطای وضعیت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شود.
از ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی، ریاست دوره‌ای اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ارمنستان به بلاروس منتقل می‌شود.

وزیر صنعت، معدن و تجارت شامگاه چهارشنبه با هدف شرکت در اجلاس شورای عالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد سن‌پترزیورگ روسیه شد و مورد استقبال استاندار و شهردار سن‌پترزبورگ، سفیر کشورمان در روسیه و برخی مقامات اتحادیه اوراسیا قرار گرفت.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در بدو ورود به سن‌پترزبورگ با بیان اینکه بهبود شرایط اقتصاد داخلی و توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی با همسایگان در دستور کار دولت چهاردهم قرار دارد، گفت: رفت‌وآمد‌ها و تقویت مناسبات تجاری با کشور‌های همسایه و دیگر کشور‌ها بیانگر آن است که برنامه دشمن برای محصور و منزوی کردن ایران شکست خورده است.

محمدعلی دهقان دهنوی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، اتابک را در این سفر همراهی می‌کند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند. سنگ بنای این اتحادیه حدود ۱۰ سال قبل یعنی در ۲۰۱۴ نهاده شد.

این اتحادیه پیش‌تر دی‌ماه سال ۱۴۰۲ با جمهوری اسلامی ایران قرارداد تجارت آزاد امضا کرد که اجرایی شدن آن نیازمند تصویب در مجالس کشور‌های عضو این اتحادیه و مجلس شورای اسلامی است.

کلیات لایحه مرتبط با این قرارداد، دوم دی‌ماه ۱۴۰۳ در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. بنا بر بررسی صورت گرفته، مجالس پنج کشور طرف قرارداد. پیش‌تر این توافقنامه را تصویب کرده‌اند.

دو ماه پس از طی مراحل قانونی آخرین تصویب این توافقنامه در مجالس کشور‌های طرف قرارداد، این قرارداد عملیاتی می‌شود و حدود ۸۷ درصد صادرات کالا‌های ایرانی به کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و متقابلا نیز صادرات این کشور‌ها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد شد.

با وجود آنکه هنوز توافق تجارت آزاد میان طرفین اجرایی نشده است، سرویس مطبوعاتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا اعلام کرد که حجم مبادلات تجاری این اتحادیه و جمهوری اسلامی ایران در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۱ درصد افزایش یافته است.

پیش از این، دیمیتری ولواچ معاون وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ اعلام کرد: درخواست جمهوری اسلامی ایران برای عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست معاونان نخست‌وزیران این اتحادیه به تصویب رسید، تصمیمی که باید توسط سران این اتحادیه تأیید شود.

یوری اوشاکوف دستیار رئیس‌جمهور روسیه در امور سیاست خارجی نیز روز دوشنبه سوم دی‌ماه ۱۴۰۳ در این باره گفت: در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سران این اتحادیه اسنادی را در خصوص اعطای وضعیت کشور ناظر به ایران در این اتحادیه امضا می‌کنند.

الکسی اورچوک معاون نخست‌وزیر روسیه نیز سوم دی ۱۴۰۳ گفت: سازوکار عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گونه‌ای تدوین شده است که تعهداتی را به کشور ناظر تحمیل نمی‌کند، اما در عین حال، به کشور ناظر اجازه می‌دهد که در چارچوب‌های کاری این اتحادیه مشارکت و اطلاعاتی درباره فعالیت‌ها در اختیار داشته باشد.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار