باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

یک بام و دو هوای اجرای طرح طبقه بندی مشاغل/ تضییع حقوق کارگران به بهانه دریافت مزد بیشتر

نداشتن تعریف مشخصی از شغل، سطح کاری، وظایف و نداشتن دامنه کاری باعث بهره کشی اضافی از کارگر یا پرداخت حقوق کمتر از زحمت وی می شود.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، شرایط کاری مختلف کسب وکار‌ها در ایران باعث تلاش بیشتر برای استاندارد سازی فعالیت‌های اقتصادی توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی شد. در این راستا عواملی، چون بیمه کارکنان، حداقل حقوق و جدول طبقه بندی مشاغل قوانینی بود که با این هدف شکل گرفتند و طرح طبقه بندی مشاغل با هدف جلوگیری از بهره کشی از کار دیگران، استاندارد سازی مشاغل، استقرار مناسبات صحیح کارگاه یا بازار کار در زمینه مزد و مشخص بودن شرح وظایف و دامنه مسئولیت مشاغل مختلف در کارگاه‌ها به اجرا گذاشته شد.

منظور از طرح طبقه‌بندی مشاغل این است که کارکنان و کارگران مشمول قانون کار با رعایت شرایط احراز پیش بینی شده در شناسنامه شغلی از گروه و مزد شغل و مزد سنوات برخوردار می‌شوند. براساس دستورالعمل اجرایی این طرح، طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌های بالای ۵۰ نفر کارکن الزامی است؛ در واقع این طرح در کارگاه‌هایی که به حد نصاب ۵۰ نفر کارگر یا بیش از آن می‌رسند به اجرا در می‌آید. البته این مساله باعث شده درصد بالایی از کارگران به صورت خودکار از این امتیاز محروم بمانند، چون کارگاه‌های زیر ۵۰ نفر از این طرح مستثنا شده‌اند هر چند که درحال حاضر برخی از کارگاه‌های بالای ۵۰ نفر از اجرای طبقه‌بندی مشاغل خودداری می‌کنند.

البته برخی کارگاه‌ها یا واحد‌های تولیدی هم از نبود نظارت بر اجرای این طرح سوء استفاده می‌کنند و با توجه به نیاز آن کارگاه به نیروی بالای ۵۰ نفر با توافق و فریب نیروی کار از حداقل نیرو بهره می‌برنند و کار اضافه‌ای را بر دوش کارگران به بهانه حقوق بیشتر که همیشه هم وصول نمی‌شود، محول می‌کنند.

یک با و دو هوای اجراء طرح طبقه بندی مشاغل/ تضییع حقوق کاگران به بهانه دریافت مزد بیشتر

تمام کارگاه‌های مشمول قانون کار با ماهیت دولتی، خصوصی و تعاونی در قالب انجام کار‌های خدماتی، عمرانی، آموزشی و ... می‌توانند مشمول طرح طبقه‌بندی مشاغل شوند. شرکت‌های پیمانکاری حقیقی یا حقوقی با هر تعداد پرسنل و هر نوع فعالیتی مشمول اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل هستند. کارگران با قرارداد‌های موقت نیز در هر شرکتی حتی پیمانکاری مشمول این طرح قرار می‌گیرند.

بزرگ‌ترین مزیت طرح طبقه بندی مشاغل این است که فرد بعد از گذراندن دوران کاری و افزایش سوابق و یا تحصیل در رشته‌ای و بالا رفتن مدرک تحصیلی و یا کار مفید و موثر و مورد رضایت کارفرما می‌تواند ارتقاء شغلی یافته و در گروه بالاتر شغلی کار کند.

همه کسانی که از نظر نوع وظایف و سطح مسئولیت‌ها شرایط مشابهی دارند در یک گروه قرار می‌گیرند و به این ترتیب حقوق یکسانی دریافت می‌کنند، فرقی نمی‌کند که نیروی دائمی، موقت یا فصلی باشند. در این طرح کارفرما نمی‌تواند کارگر را به گروه پایین‌تر بفرستد مگر اینکه به صورت مکتوب به این تنزل رضایت دهد. ضمناً افزایش گروه هیچگاه نباید منتهی به کاهش دستمزد گردد و البته تمامی مزایایی نظیر حق جذب، سختی کار، فوق العاده شغل که تا قبل از طرح طبقه بندی مشاغل در کنار مزد ثابت پرداخت می‌شد به دلیل منظور نمودن امتیاز‌ها در ارزیابی شغلی دیگر پرداخت نمی‌گردد.

یک با و دو هوای اجراء طرح طبقه بندی مشاغل/ تضییع حقوق کاگران به بهانه دریافت مزد بیشتر


نحوه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل

عبارت طبقه بندی مشاغل به معنی تقسیم بندی شغل‌ها در هر سازمان از پایین تا بالاترین سطح شغلی بر اساس عواملی، چون اهمیت، تخصص، وظایف، مهارت‌ها و سایر عوامل است و نحوه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل یکی از مهم‌ترین موارد برای اجرای این قانون بوده که مسئولیت اصلی طبقه بندی مشاغل در کارگاه‌ها بر عهده خود آن‌ها است.

بر همین اساس گروه بندی شغلی مشخصی توسط وزارت تعاون، برای کارگاه‌ها تعیین نشده و این مورد برعهده خود کارگاه به صورت توافقی بین کارفرما و کارکنان است. کارفرما با بررسی شرایط و ردیف‌ها و تخصص‌های شغلی، به تعریف گروه‌های شغلی و مزایای هر یک از کارگران می‌پردازد.

طرح طبقه بندی مشاغل کارگری در برگیرنده قانون ۴۸ و ۴۹ قانون کار است که فرقی بین کارگران اعم از دائم، پاره وقت، موقت، فصلی و … ندارد. اگر به هنگام تطبیق نیرو‌ها با جدول طبقه بندی مشاغل، افرادی تحصیلات کافی را نداشتند، می‌توان از سوابق تجربی و سوابق آموزشی آن‌ها نیز استفاده کرد.

بر اساس این طرح، به ساده‌ترین کار ضریب ۱ داده می‌شود و سایر مشاغل نیز بر حسب تخصص و پیچیدگی‌های کاری، ضرایب بالاتر را دریافت می‌کنند. تحصیلات و همینطور سابقه فرد به ازای هر سال کاری باعث افزایش این ضریب می‌شود. یکی از نتایج این طرح، افزایش خودکار مقدار حقوق کارکنان با داشتن سابقه و مهارت لازم در گذر زمان است. اجرای این قانون باعث می‌شود حقوق افراد بیشتر از حق پایه قانون کار گردد و موجب افزایش انگیزه و رضایت شغلی کارکنان شود.

فرمول محاسبه و جدول مزد گروه‌های ۲۰ گانه طرح طبقه بندی مشاغل در سال ۱۴۰۰

نحوه محاسبه مزد و پایه سنوات هر ساله بر اساس فرمول مشخصی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه و مشخص می‌گردد. این فرمول بر اساس مزد سال قبل، نرخ تورم و شرایط حاکم بر کشور تهیه می‌شود.

یک با و دو هوای اجراء طرح طبقه بندی مشاغل/ تضییع حقوق کاگران به بهانه دریافت مزد بیشتر

یک با و دو هوای اجراء طرح طبقه بندی مشاغل/ تضییع حقوق کاگران به بهانه دریافت مزد بیشتر

محمدرضا تاجیک رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره طرح طبقه بندی مشاغل براساس مدرک تحصیلی و سابقه کار کارگران اظهار کرد: متاسفانه برخی از کارفرما‌ها با سوء استفاده از نبود نظارت بر اجرای قوانین از اجرای طرح طبقه بندی مشاغلی در کارگا‌ها یا واحد‌های تولیدی خودداری می‌کنند و با توجه به قرارداد‌های موقت حق سنوات آن‌ها در نظر گرفته نمی‌شود.

وی ادامه داد: در بعضی از صنوف با کارگرانی که ۱۰ سال سابقه کار دارند مانند یک تازه کار برخورد می‌شود و اجرا نشدن طرح طبقه بندی مشاغل در این گارگاه‌ها سبب شده است تا بعد از تسویه حساب، حداقل دستمزد را دریافت کنند و این مسئله موجب می‌شود تا حقوق کارگران ضایع شود.

وی افزود: باتوجه به اینکه پایه سنوات بعد از یک‌سال باید برای کارگر لحاظ شود برخی از کارفرمایان این حقوق را برای کارگر در نظر می‌گیرند، ولی از آن طرف به نوعی در صدد ابطال حقوق آنان با اجرا نکردن طرح طبقه بندی مشاغل هستند.

وی تصریح کرد: طرح طبقه بندی مشاغل موجب می‌شود تا فرد باتوجه به سابقه کار و مدرک تحصیلی دستمزدی به حقوقش افزوده شود که برای برخی از مشاغل نیز این میزان افزایش حقوق تعیین هم شده است، ولی در واحدی نیاز به راننده است و مدرک تحصیلی مورد نیاز حداقل دیپلم است و متاسفانه این واحد با استخدام یک فرد لیسانسه حقوقی به اندازه مدرک تحصیلی دیپلم می‌دهد و با دور زدن قانون و نبود نظارت در اجرای طرح طبقه بندی مشاغل کوتاهی می‌کند.

رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران ادامه داد: برخی از کارگران هم اذعان دارند که این طرح برای آن‌ها اجرا شده است، ولی به صورت ۱۰۰ درصد نبوده و رضایت آنان را جلب نکرده است.

تاجیک گفت: در همه کارگاه‌ها کسانی که کارگران را استخدام می‌کنند و طرح طبقه بندی مشاغل در آن‌ها رعایت می‌شود این امر مهم است تا یک نماینده کارگری هم در آن کمیته برای دفاع از حق و حقوق کارگران حضور داشته باشد تا ساختار طرح طبقه بندی مشاغل درست تعریف شود.

طرح طبقه بندی مشاغل قانون کار به کارکنان امنیت شغلی بیشتری داده و باعث استقرار جایگاه درست کارگاه یا بازار کار می‌شود. این طرح با گروه بندی مشاغل امکان ارتقا شغلی را برای کارکنان فراهم می‌آورد و این اطمینان را به آن‌ها می‌دهد که با فعالیت صحیح، بهبود شغلی خواهند داشت و برای کارکنان امکان ترفیع و جابجایی را ایجاد می‌کند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۸ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
درشهرداریها طرح طبقه بندی مشاغل اجرا نمی شود به بهانه بار مالی که برای شهرداری دارد لطفا به کوش مسئولین اداره تعاون کار ورفا اجتماعی برسانید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۰ ۱۹ تير ۱۴۰۰
شرکت توزیع هزاربارنامه نوشتیم طبق بخشنامه ایی که اومده بودولی انگارن انگاربعدمیگن این بخشنامه شامل شمانمیشه بااینکه نصف این شرکت دولتی هست
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۸:۲۳ ۱۸ تير ۱۴۰۰
من که در یک کارخونه ۲۰۰نفری هم کار میکنم اصلا از طرح طبقه بندی خبری نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۷ ۱۸ تير ۱۴۰۰
متاسفانه تا بوده همین بوده الان بسیاری ازکارگاه های شهرکهای صنعتی زیر ۵۰ نفر نیرو دارند اما از طبقه بندی مشاغل خبری نیست،کلا کارگری یعنی بیگاری،کارفرمایان با بهره کشی از کارگران صاحب کارخانه میشن اما کارگران همیشه فقیر و بیچاره میمانند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۰ ۱۸ تير ۱۴۰۰
تکلیف کارگران شغل آزاد ک در فازهای عسلویه وآبادان و.... تعطیل شدن چیشد ؟؟؟ چرا دولت رسیدگی نمیکنه یعنی واقعا شغل اینا وتعطیل شدن پروژها هیچ سودی واسه کشور نداره ک بیخیال شدن واسشون مهم نیس رسیدگی کنن؟؟؟ میدونین چن هزار نیرو نزدیک ۲۰ روز اعتصاب کردن؟؟؟ مثال همون جوشکارای لوله وگاز وبرق ... ک اعتصاب کردن شغل اینا واسه کشور هیچ درآمد یا منفعتی نداشته ک بیخیال شدین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۱۸ تير ۱۴۰۰
.قانون ازکارفرماشدیداحمایت میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۷ ۱۸ تير ۱۴۰۰
یکی از شرکتهای بزرگی ک‌حق و حقوق پرسنل خودشو چندین ساله ک‌پایمال می کنه مخابرات هست ک پرسنل با ۲۰سال سابقه ی کاری ب اندازه ی نیروی تازه کار حقوق می گیره لطفا پیگیری کنید
United States of America
امیر
۱۵:۲۹ ۱۸ تير ۱۴۰۰
تو‌ رو‌خدا به وضعیت کسایی که تو شرکت های خصوصی کار میکنن برسین واقعا ازشون بیگاری میکشن !! بعضیا نمیدونن حتی سنوات چی هست!! ساعات کاریشون با کسایی که زیر نظر دولت کار میکنن یکیه و حتی بیشتره ولی وضعیت حقوق هاشون تاسف باره
باور کنید مام آدمیم و هیچ فرقی با بقیه نداریم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۴:۵۲ ۱۸ تير ۱۴۰۰
شرکت ماهم به محض اعلام واجبار برای طبقه بندی تعدیل نیروکرد واز انجامش شانه خالی کرد وحالا ما باید جور کمبود نیرو را بکشیم، وهیچ ارگانی هم پاسخگو وپیگیر نیست،
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۴:۳۳ ۱۸ تير ۱۴۰۰
یه سر بزنین شرکتهای خصوصی ببینین چه پدری دارن از کارگر بدبخت درمیارن
شماهم یه کمکی بکنین بیاین گزارش تهیه کنین
سکوت نکنین
بلکه مسولین بدونن ما هم آدم هستیم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۳ ۱۸ تير ۱۴۰۰
دقیقا حرفتون درسته. به اجبار روزی ۱۲ ساعت باید کار کنیم. تعطیلات رسمی هم برای کارگرهای کارخونه معنایی نداره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۷ ۱۸ تير ۱۴۰۰
تو اکثر کارخونه‌ها اضافه کاری اجباریه. هر روز باید ۱۲ ساعت به اجبار کار کنیم. تعطیلات که نداریم. پس کی به زندگی عادیمون برسیم. انگار برده‌ی کارخونه‌ها هستیم. لطفا اضافه کاری‌های کارخونه‌ها رو پیگیری کنید.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۱۲ ۱۸ تير ۱۴۰۰
با سلام اقایون مسولین محترم بیان این کارگران بیچاره شرکتی وحجمی ورو تبدیل وضعیت کنند خودش خیلی هنره خود به خود نیروها دست به دعا میشن وجو رضایت مندی بیشتر میشه واز همه مهم تر امنیت شغلی وبه دنبال اون امنیت خانواده کارگران افزایش میابد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۸ تير ۱۴۰۰
علاوه بر موضوعات فوق کارفرمایان از اعلام عنوان شغلی اصلی کارگران به بیمه طفره می روند ، به گونه‌ای که افراد فنی را به خاطر پرداخت نکردن حق سختی و زیان آور با عناوینی مانند کارگر ساده ویا دفتر دار اداری رد می کنند . بنده پس از ۲۴ سال سابقه در کارگاه سخت و زیان آور وقتی به بیمه مراجعه کردم گفتند عنوان شغلی شما کادر دفتری ثبت شده و به شما تعلق نمی گیرد.
Iran (Islamic Republic of)
راننده
۱۲:۱۲ ۱۸ تير ۱۴۰۰
چراراننده گان برون شهری را باگرفتن چهاردرصد حق بیمه سختی کارازخود راننده بازنشته نمی کنند چراسنوات 72تا80راننده گان راباگرفتن بقیه از خود راننده کامل نمی کنند لطفا خبرنگاران از آقای سالاری سوال نمایید
واطلاع رسانی نمایید
Iran (Islamic Republic of)
راننده
۱۲:۰۳ ۱۸ تير ۱۴۰۰
چراراننده گان واحد شهری سختی کاردارند ولی راننده گان بیابان که شب وروز درجاده هستند ندارند چرا راننده گان پایه یکم بیشتر پول بیمه نسبت به پایه دوم باید بد هند چرا سنوات 72تا80راننده گان راحتی باگرفتن بقیه به نرخ روز درست نمی کنند لطفا از مدیر عامل تامین اجتماعی خبرنگاران بپرسنند واطلاع رسانی نمایند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۱۸ تير ۱۴۰۰
مطمنن کسانی که این طرح ها را دادند همشون کارفرما بودند وگر نه مگه کارگری که در کارگاه های کوچک کار می کند هزینه ی زندگی کمتری نسبت به دیگران دارد یا کارش راحتره.اصلا هیچ نظارتی بر اجرای همین قانون ورشکسته ی کار نیست هرکس هر بلایی که خواست بر سر کارگر میاره شوراهای رسیدگی هم بیشنر خودشون از کارفرماها هستند .اکثر کارخونه ها نه حق اولاد .حق سنوات یا پایه سنوات وحق اولاد یا شیفت را نمیدن تمام کارگرهای یه شرکت را کارگر ساده رد می کنند وقتی هم اعتراض می کنی میگن وقتی اخر کار شد شکایت کنید از استان رسیدگی میشه .جالب اینجاست که تقریبا تمام مدارکی را که بعد از ۲۰ .۳۰ سال ازت می خوان یا غیر قابل براورده شدنه یا دست شرکته که هیچ وقت در اختیارت نمیزاره.واقعا اصلا چرا ما نباید در بیمه شدن اختیار داشته باشیم و حتما باید زیر نظر تحمیل اجتماعی باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۸ تير ۱۴۰۰
من یه معلمم مدرسه غیر انتفاعی تبریز میزان بیمه ده روز وحقوق چهار صد تومن
سابقه هفت سال
آخرین اخبار