میثم مهرپور کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره درست اجرا نشدن یکی از عقود بانکی به نام سرمایه گذاری مستقیم توضیح داد: عقد سرمایه گذاری مستقیم که به عنوان یکی از عقود شرعی نظام بانکی مطرح است متاسفانه از همان ابتدای تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا به درستی فهم نشد. یعنی برداشتی که از این عقد شد منجر به تولید پدیدهای تحت عنوان تسهیلات تکلیفی شد که در مقاطعی منجر به بدهی دولتها به بانکها میشد. چرا که این پروژهها قالبا بازدهی کم یا حتی گاهی بازدهی نداشتند. به همین دلیل بسیاری از پروژهها نتوانستند اقساط تسهیلات خود را باز پرداخت کنند و دولت به بانکها بدهکار شد.
مهرپور در رابطه با اینکه این عقد چیست و اگر درست اجرا شود چه نفعی برای تولیدات داخلی و توسعه کشور به خصوص مناطق کمتر توسعه یافته دارد؟ گفت: اصل و اساس عقد مشارکت یعنی افراد حقیقی و حقوقی در بانک سپرده گذاری میکنند و بانک این سپردهها را به تولید کنندگان و کار آفرینان طبق عقودی تسهیلات میدهد.
این کارشناس اقتصادی گفت: اما در عقد سرمایه گذاری مستقیم، سپرده گذاران خودشان مستقیما پروژه مورد نظر خود را انتخاب میکنند. در واقع خود افراد تعیین میکنند که علاقه دارند در چه پروژههایی یا مشخصا چه پروژهای سرمایه گذاری کنند. وقتی ما در یک بانک سپرده گذاری می کنیم و بانک موظف است سپردههای ما را در یک فعالیت پرسود اقتصادی سرمایه گذاری کند و متناسب با سودی که حاصل میشود به ما سود پرداخت کند. البته امروزه اینگونه نیست و بانکها تحت عنوان سود علی الحساب سود قطعی پرداخت میکنند که نشان دهنده عدم اجرای واقعی عقود شرعی است.
او ادامه داد: در سرمایه گذاری مستقیم فرد سپرده گذار می تواند براساس سلایق خودش سپرده گذاری کند. مثلا اگر فردی ساکن تهران علاقه دارد در پروژهای در استان یزد سرمایه گذاری کند. اینکار باعث میشود تا افرادی میخواهند در بانک سرمایه گذاری کنند و سود دریافت کنند در صنعت یا شهری که علاقه دارند اینکار را انجام دهند یا حتی ممکن است در این راستا در برخی روستاها محرومیت زدایی شود.
کارشناس اقتصادی اظهار کرد: براساس قانون بانکداری بدون ربا بانک وکیل مردم است یعنی بانک موظف است پروژههایی را تایین کند و بپذیرد که سود آور باشد با اینکه بانک سود قطعی را تعیین نمیکند و متناسب با سود احتمالی آن پروژه به سپرده گذار سود میدهد، ولی بانک باید به صورت تخصصی این موضوع را بررسی کند. این نکتهای است که می تواند به توسعه کشور کمک کند.
او ادامه داد: شاید اگر بحث سرمایه گذاری مستقیم در کشور درست اجرا می شد ما هم اکنون دیگر نقطه محرومی در کشور نداشتیم و توسعه و نقطه مرکزی را در جهان نداشتیم که فقط برخی منطقهها رشد کرده باشند و برخی دیگر رشد نکرده باشند.
مهرپور درباره اجرا نشدن این عقد در بانکها گفت: چون این عقد پیچیدگیهای زیادی دارد بانک ها به این موضوع ساده نگاه کرده و از کنارش طور دیگری گذر کردند.
انتهای پیام/