به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمتهایی والا درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم پرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم میپردازیم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
یَا بُنَیَّ إِنَّهَا إِنْ تَکُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ فَتَکُنْ فِی صَخْرَةٍ أَوْ فِی السَّمَاوَاتِ أَوْ فِی الْأَرْضِ یَأْتِ بِهَا اللَّهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ لَطِیفٌ خَبِیرٌ
ای فرزندم، خدا اعمال بد و خوب خلق را گر چه به مقدار خردلی در میان سنگی یا در (طبقات) آسمانها یا زمین پنهان باشد همه را (در محاسبه) میآورد، که خدا توانا و آگاه است.
فایل صوتی تلاوت آیه ۱۶ سوره لقمان
مضمون آیه مورد بحث فصل دیگرى از کلام اوست که مربوط به معاد و حساب اعمال است و معنایش این است که اى پسرم! اگر آن خصلتى که انجام داده اى، چه خیر و چه شر، از خردى و کوچکى همسنگ یک دانه خردل باشد و همان عمل خرد و کوچک در شکم صخره اى و یا در هر مکانى از آسمانها و زمین باشد، خدا آن را براى حساب حاضر خواهد کرد تا بر طبقش جزاء دهد، چون خدا لطیف است و چیزى در اوج آسمانها و جوف زمین و اعماق دریا از علم او پنهان نیست و علم او به تمامى پنهانها احاطه دارد، خبیرى است که از کنه موجودات با خبر است.
بیشتر بخوانید
«خَرْدَلٍ» گیاهی است با دانههای سیاه رنگ و بسیار کوچک که دانههای آن در کوچکی و حقارت ضرب المثل است.
۱- توجّه دادن فرزند به علم و قدرت الهی، نشانه حکمت است. «آتَیْنا لُقْمانَ الْحِکْمَهَ ... یا بُنَیَّ»
۲- در موعظه، برای هر توصیهای نام مخاطب را تکرار کنیم. تکرار «یا بُنیّ» در این سوره و تکرار «یا ابت».
۳- ایمان انسان به حضور عملش در قیامت، سرچشمه اصلاح اوست. «إِنْ تَکُ مِثْقالَ حَبَّهٍ ... یَأْتِ بِهَا اللّهُ»
۴- در یک ارزیابی و نظارت کامل، باید کوچکترین کارها نیز مورد توجّه قرار گیرد. «مِثْقالَ حَبَّهٍ مِنْ خَرْدَلٍ»
۵-کوچکی، «خَرْدَلٍ» سفتی، «صَخْرَهٍ» دوری و ناپیدایی، «السَّماواتِ، اَلْأَرْضِ»، در علم الهی و قدرت احضار عمل اثری ندارد. «یَأْتِ بِهَا اللّهُ»
۶- خداوند به همه چیز آگاه و بر همه چیز تواناست. «یَأْتِ بِهَا اللّهُ ... لَطِیفٌ خَبِیرٌ»
۷- اعمال انسان، در این جهان از بین نمیرود. «یَأْتِ بِهَا اللّهُ»
۸-حسابرسی خداوند دقیق است، زیرا او لطیف است. «لَطِیفٌ خَبِیرٌ»
انتهای پیام/