به گزارش حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش در بخش پایانی و جمع بندی سی و پنجمین اجلاس سراسری مدیران و رؤسای آموزش و پرورش که در اردوگاه فرهنگی ـ تربیتی شهید باهنر تهران با حضور وزیر، معاونان و مدیران حوزه ستادی و همچنین مدیران کل آموزش و پرورش استانها و روسای بیش از ۷۲۶ منطقه آموزش و پرورش و شورای معاونان ادارات کل استانها به صورت مجازی و در بستر شاد برگزار شد، اظهار کرد: اجلاس در این دو روز، فشرده، اما با ارزش و مفید بود. ارزیابیهای أخذ شده از استانها نشان میدهد که این اجلاس دستاوردهای مثبتی داشت.
وی افزود: مسئولیتهای ما و شما امانتهای خداست و بیش از دیگرکارکردهای خود، محک ایمان، باور و شخصیّت انسانی ماست. براساس تعبیر قرآن، فلسفه هرآنچه در زمین است، سنجیده شدن انسانهاست.
وزیر آموزش و پرورش گفت: فلسفه تمام هستی افزوده شدن بر قدر و وجود انسان است، تمام فرصتهای حیات منحصراً یک فلسفه دارد و آن «سنجیده شدن انسان» و کامل شدن او است.
حاجی میرزایی با اشاره به آیه «الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیاةَ لِیبْلُوَکُمْ أَیکُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً...» تصریح کرد: هیچ فرصتی دائمی نیست و حتی مرگ و زندگی نیز برای آن است که بدانیم چه کسی بهتر عمل میکند؟... اگر به ما گفته اند که در آموزش و پرورش فعالیت کنیم یک فلسفه مهم دارد و آن این است که بدانیم چه قدر قدرت و توانایی داریم و تا چه میزان نقش آفرین و اثرگذار بوده ایم. آنچه از ما باقی میماند جلوه گری و کیفیت نقشی است که از ما برجای میماند. اگر این نگرش در هر یک از مسئولیتهایی که به ما سپرده شده وجود داشته باشد، حتی یک لحظه این مسئولیت با قیمتهای مادی قابل مقابله و مبادله نیست.
وی با اشاره به جایگاه رفیع مسؤولیت تعلیم و تربیت، اظهار کرد: مسؤولیت ما در عرصه بسیار خطیر و مهمی است، عرصه و جایگاهی که پیامبران برای آن مبعوث شده اند! به همین تناسب، مسؤولیت ما نیز بسیارمهم و خطیر میشود. اولین نقش آفرین این جایگاه (نظام تعلیم و تربیت) خود خداست؛ «عَلَّمَ آدَمَ الأَسْماءَ کُلَّها / عَلَّمَ الْإِنْسانَ ما لَمْ یَعْلَمْ / الرَّحْمَنُ؛ عَلَّمَ الْقُرْآنَ / الَّذِی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ...»؛ خداوند کاری از جنس کار خود، به ما سپرده است و این رفعت بالایی است؛ و اگر بنا باشد در تمام لحظههای زندگی خود، شکر این نعمت بی نظیر خدای را بجا بیاوریم، قادر نخواهیم بود حتی یک لحظه آن را بجای بیاوریم. ما باید قدر این موقعیت را خوب بدانیم؛ کار سترگ و با عظمت به انسانهای بزرگ و سترگ نیاز دارد. خداوند مهمترین امانت هستی را در اختیار ما قرار داده است.
وی با اشاره به اهمیت نظام تعلیم و تربیت اذعان کرد: اگر در هستی، کاری عظیم تر، خطیرتر و تأثیرگذارتر و مرتبطتر با فلسفه خلقت و هدف آفرینش، جز تعلیم و تربیت وجود داشت، خداوند خود آن را بر عهده میگرفت! لذا لازم است دائم به خود یادآوری کنیم که چه مسؤولیت عظیمی به ما سپرده شده است؟ به تعبیر صریح قرآن کریم، یکی از تلخیهای سخت روز قیامت، و یکی از اسامی روز قیامت «حسرت» است! و آنچه انسان را از مرتبه انسانی به پایینترین سطح خود تنزّل میدهد، «غفلت» است! ما نباید غافل باشیم؛ لذا باید مراقب باشیم در این روز، سربلند بیرون آییم و نقش خود را در نظام تعلیم و تربیت به خوبی ایفا کنیم.
حاجی میرزایی با تأکید بر لزوم «توسعه درک مدیران از اهداف»، افزود: تغییر افراد در مسؤولیتها به اندازه رویکردها، روشها و نگرشهای حاکم بر افراد، اهمیت ندارد و ما باید نگرشهای خود را اصلاح کنیم تا سایر وجوه، اصلاح شود. یکی از وجوه یک نگرش درست و سنجیده، «حرکت هدفمند» است.
وی حرکت هدفمند را لازمه نگرش صحیح دانست و خطاب به مدیران و رؤسای ادارات آموزش و پرورش سراسر کشور گفت: شما مسئول هدایت آموزش و پرورش یک شهرستان و منطقه هستید و باید بدانید که این قافله را به کدام سوی حرکت میدهید! هدف روشن است و شما مسؤول تربیت انسانی متفاوت هستید، اگر هدف برایتان مهم شد و قادر شدید مشکلات موجود را به مسئله تبدیل کرده و فهم درستی از آن به دست آورید، با تجزیه و تحلیل خوب، صورت بندی صحیح و شناسایی راه حلها و اهتمام مؤثر، خواهید توانست بر مشکلات فائق آیید. مسؤولیت متوقف به آگاهی است، نه اختیار؛ مسؤولیت نیازمند آگاهی است، هرکه آگاه است، مسئول است؛ بنابراین اکنون که هدف برای ما روشن است، درخواست من این است که هدف را برای خود هر روز تکرار کنیم، یک مسئول باهوش، خلاق و خردمند، کسی است که هر روز ۵ نوبت با خود تکرار میکند که من مسؤول آموزش این افراد هستم و باید برای حل این مسایلها بیندیشم و برای حل آن ها، اهتمام کنم و با مرور تجربیات به راه حل درست دست پیدا کنم. ما مسؤولانی از این جنس نیاز داریم تا بتوانیم تحول ایجاد کنیم.
وزیر آموزش و پرورش بیان کرد: ما در این اجلاس درباره ۶ موضوع، گفتگو کردیم، اگرچه مسائل آموزش و پرورش منحصر به این ۶ موضوع نیست، ولی اگر بتوانیم در این ۶ مورد عملکرد کیفی مطلوبی داشته باشیم، آموزش و پرورش آینده، آموزش و پرورش بهتری از امروز خواهد بود.
وی اولین مسئله قابل پیگیری اموزش و پرورش را «نیروی انسانی» دانست و گفت: توزیع نیروی انسانی به درستی انجام نمیگرفت و آشفته بود، ما مسیر ورود نیرو به آموزش و پرورش را اصلاح کردیم و مبادی ورودی آن را به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر، محدود کردیم تا نیروی با کیفیت جذب کنیم.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: توزیع نیروی انسانی باید متناسب باشد تا رضایتمندی لازم ایجاد شود، علیرغم فشارهای بی حد و حصرموجود بر انحراف رتبه بندی از مسیر اصلی خود، تلاش کردیم تا برای ارتقای مستمرصلاحیتهای معلمان، به «رتبه بندی» بیندیشیم. پاشنه آشیل این طرح، نحوه «سنجش صلاحیت» هاست؛ ولی باید با اطمینان این هدف را محقق کنیم تا معلمان بتوانند با انگیزه صلاحیتهای حرفهای خود را ارتقا دهند و این مهمترین هدف رتبه بندی است. قطعاً این کمک خواهد کرد وضعیت حقوقی معلمان هم بهبود یابد و این نیز از اهداف جنبی اجرای رتبه بندی در کنار اهداف اصلی خواهد بود.
حاجی میرزایی به اشاره به مسایل «حوزه برنامه درسی» گفت: در حوزه برنامه درسی باید چرخش اساسی صورت پذیرد تا انتقال به مفهوم «تربیت» اتفاق بیفتد. شاخص آن این است که ما بتوانیم به جای انتقال «دانش» به افراد، آنها را «تربیت» کنیم. وقتی این هدف انجام میشود که تربیت تحقق پیدا کند، بنابراین باید آن را از سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، مطالبه کنید و لحظهای در آن درنگ نکنید، اگر این هدف تحقق پیدا نکرد، تحولی اتفاق نخواهد افتاد و سند هم تحقق پیدا نخواهد کرد.
وی تأکید کرد: دانشآموزان سال تحصیلی جدید به تربیت نیاز دارند، بنابراین وزارتخانه هم باید برای امسال اقدامات مناسب را انجام دهد.
وزیر آموزش و پرورش ضمن اشاره به اهمیت «ارزشیابی» در امور، گفت: ارزشیابی، «مغناطیس» و «قطب نمای نظام تعلیم و تربیت» است، هر مجموعهای که ارزشیابی در آن جایگاهی نداشته باشد و یک مطالبه دائمی نباشد و در دیدگاه یک مدیر یک سؤال مستمر نباشد، نخواهد توانست مسؤولیت خود را به خوبی انجام دهد.
حاجی میرزایی عنوان کرد: در هر دوره آموزشی، به معلم فرصت داده شده تا با تعدادی از دانش آموزان برای ۹ ماه تعامل داشته باشد و هرلحظه این تعامل، برای منطقه، مدرسه، مدیر و مدرسه و... دنیایی از معارف و تجربیات ارزشمند را به همراه دارد؛ بهبود بدون ارزشیابی و اندازه گیری، امکان نخواهد داشت.
وی همچنین به موضوع «سلامت جسمی و سلامت روانی» اشاره کرد و گفت: هیچ نهادی در عرصه سلامت جسمی و روانی، نمیتواند به اندازه آموزش و پرورش نقش آفرین باشد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: در این راستا امسال «طرح کوچ» را اجرا کردیم که مورد توجه بسیاری از نهادهای برون سازمانی نیز قرار گرفت.
حاجی میرزایی با بیان این که «عدالت» امر فراموش شدهای درآموزش و پرورش است، یادآور شد: متأسفانه حتی در راهبردها و اهداف کلان سند تحول بنیادین هم کمتر به «عدالت آموزشی» توجه شده است!، ما مسئولیم، مسئول همه بچههای این سرزمین هستیم؛ دانش آموزان معصوم اند و در پیشگاه خداوند جایگاه و اعتبار والایی دارند؛ اگر نتوانیم به آنان توجه کنیم، مرتکب گناه نابخشودنی شده ایم. نتایج مطالعات ما در این زمینه بسیار تلخ است و فاصلهها بسیار عمیق است! و به راحتی از کنار آن میگذریم؟! گناه دانش آموزانی که در مناطق محروم و دور افتاده زندگی میکنند چیست؟ بخشی از این امور، به امکانات و منابع احتیاج ندارد و نیازمند دلسوزی و مدیریت منابع و امکانات است تا تعادلها برقرار شود؛ فلسفه وجودی ما نیز برقراری همین تعادل هاست و در این زمینه توصیههای لازم به معاون نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس شده است و اگرچه دستاوردهای خوبی داشتیم و نسبت بودجه نوسازی به بودجه عمرانی کشور را از ۱.۸ درصد به ۸ درصد رسانده ایم، ولی مطلوب آن است که در کنار آن عدالت نیز برقرار شود. عدالت آموزشی و کیفی مدارس ما باید ارتقا پیدا کند. ارتقا مستلزم این است که کیفیت آنها خوب اندازه گیری شود. «نصیب آموزشی برابر» در نظام تعلیم و تربیت، بعد از ۴۲ سال هنوز در حد یک حرف است و امیدوارم مسؤولان شهرستانها غیرت، همت و دلسوزی کنند و در این وادی وارد شده و قدمهای بزرگ بردارند.
حاجی میرزایی با اشاره به تأسیس «سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک» اظهار کرد: یکی از استراتژیکترین تصمیماتی که در ۴۲ سال اخیردر نظام تعلیم و تربیت کشور گرفته شده است، «ایجاد سازمان ملی نظام تعلیم و تربیت کودک» است.
وی ادامه داد: ایده تأسیس این سازمان، ایدهای بسیار مترقی است و دانش بشری و تجربه دانشمندان علوم تربیتی مبین آن است که ۵ سال اول زندگی انسان ها، تأثیر بسیار مهمی در شکل گیری شخصیت انسانها دارد و باید برای توسعه آن به سرعت برنامه ریزی کرده و همت کنیم تا به شکل مطلوبی مأموریتهای این سازمان را محقق شود.
انتهای پیام/