به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از ارم نیوز، تیم تحقیقاتی دانشگاه ایالت کارولینای شمالی با استفاده از یک مدل کامپیوتری، پارچهای بدون حشره کش را ابداع کردند که در برابر نیش پشههای ناقل بیماری مانند مانند ویروس زیکا، تب دنگی و تب زرد محافظت میکند.
این تیم در مطالعه خود ابعاد سر، دهان و شاخکهای این نوع پشه و مکانیسم نیش آن را بررس کردند؛ سپس آنها از مدل رایانهای برای نشان دادن نوع موادی که میتوانند با توجه به ضخامت و اندازه حفرههای آنها از گزش جلوگیری کنند، استفاده کردند و این مدل به تولید بیش از یک نوع پارچه مقاوم در برابر نیش پشه کمک کرد.
طی آزمایشات، محققان سه سنگ پلاستیک ساخته شده بر اساس استانداردهای مدل را آزمایش کردند و به صورت جداگانه مخزنی پر از خون با سنگ معدن را احاطه کردند.
یکی از مواد بسیار نازک، ضخامت کمتر از یک میلی متر، دارای منافذ یا سوراخهای بسیار ریز بود تا مانع نفوذ پشهها از طریق دهان یا خرطوم آنها شود.
طراحی مواد دیگر بر اندازه منافذ متوسط متکی بود تا مانع از نفوذ پشهها به بافت از سر و رسیدن به پوست شود. در مورد ماده سوم، منافذ آن بزرگتر بود، اما به اندازه کافی ضخیم بود که از نفوذ دهان و قسمتهای پشه جلوگیری میکرد.
این نوآوری با کارآیی بالا موفق و مؤثر بود؛ به گونهای که این ماده توسط یک شرکت کننده داوطلب آزمایش شد و او در قفسی حاوی ۲۰۰ پشه زنده، اما عاری از بیماری قرار گرفت و این نوآوری ۱۰۰ درصد در پیشگیری و مقاومت در برابر نیش پشه مؤثر بود.
علاوه بر مقاومت در برابر نیش «پشههای تب زرد»، محققان پیشنهاد میکنند که از مدل محاسباتی که در این نوآوری استفاده کرده اند میتوان برای ایجاد مواد دیگری که در برابر نیش انواع مختلف پشهها مقاومت میکنند و کاهش انتقال بیماریها از آنها استفاده کرد.
مزایای این نوآوری علاوه بر مقاومت در برابر نیش پشه، تنها به این امر محدود نمیشود؛ به گونهای که از ابتلا به بسیاری از بیماریهای خطرناک منتقل شده توسط پشهها و حشرات مانند مالاریا و سایر بیماریهای جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/