روحالله لک علیآبادی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تحولات اخیر افغانستان گفت: سردار سلیمانی در بخشی از وصیتنامهاش نوشته است: «امروز قرارگاه حسین بن علی، ایران است. بدانید جمهوری اسلامی حرم است و این حرم اگر ماند، دیگر حرمها میمانند. اگر دشمن، این حرم را از بین برد، حرمی باقی نمیماند، نه حرم ابراهیمی و نه حرم محمدی (ص).» من از این جمله شهید سلیمانی وام میگیرم و میگویم که در حوزه فلسطین، سوریه، عراق و... مهمترین اولویت جمهوری اسلامی ایران، حفظ منافع ملی کشورمان است.
وی با اشاره به ایراداتی که در فضای مجازی ب جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات افغانستان وارد میکنند، اظهار کرد: کسانی که امروز در فضای مجازی به ایران درباره افغانستان ایراد وارد میکنند، فردا هم پیام میگذارند: "نه کابل نه هرات، جانم فدای ایران". باید توجه داشت که سیاست "یک بام و دو هوای" افرادی که شائبه ایجاد میکنند برگرفته از امپراتوری رسانهای غرب است و کاربران فضای مجازی گاه آگاهانه و گاه ناآگاهانه به انتشار صحبتهای غربی میپردازند.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه کشورمان باید حفظ منافع خود را در اولویت قرار دهد، بیان کرد: زمانی که صدام با آمریکا وارد جنگ شد، عدهای میگفتند که ایران باید به نفع صدام وارد جنگ با آمریکا شود که این اتفاق خطر بسیار بزرگی بود، بنابراین کشورمان در برخورد با مسائل مختلف بین المللی اول بابد حفظ از مرزها، مردم و منافع خود را در اولویت قرار دهد.
وی با تاکید به نقش ایران در صحنه بین الملل، اظهار کرد: مطمئناً در هر جایی از جهان که مظلومی باشد، جمهوری اسلامی ایران اول به عنوان مشاور ورود پیدا کرده و ندای مظلومیت را در سراسر جهان طنین انداز میکند، اما با توجه به اینکه بحث افغانستان بسیار پیچیده است و از نظر سیاسی نیاز به دقت بیشتری دارد، ما باید صبر کنیم و فعل و انفعالات حوزه خاورمیانه را با حوصله بیشتری رصد کنیم، چراکه ایران در برخورد با این مسائل، فرصت خطا و اشتباه ندارد.
کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه طالبان با آمریکا، ترکیه و فرانسه وارد گفتوگو شده است، گفت: کشورمان نمیتواند نسبت به اتفاقاتی که در نزدیکی مرزها در حال افتادن است، بی تفاوت بماند. سیاست بین الملل عقلا حکم میکند که با طالبان با هر تفکری که دارد وارد مذاکره شویم و این مذاکره به معنای حمایت از آنها نیست.
بیشتر بخوانید
علی آبادی با تاکید بر امکان تغییر ماهیت جریانهای سیاسی در طول زمان، اظهار کرد: ما با عراق ۸ سال جنگ کردیم، اما امروز وقتی اربعین میشود، رزمندههای ایرانی و عراقی در کنار یکدیگر زیر یک سقف مینشینند، البته نمیخواهم بگویم که طالبان امروزه تغییر ماهیت زیادی نسبت به گذشته پیدا کرده، اما گذشت زمان ممکن است حتی ماهیت جریانهای سیاسی را تغییر دهد، کما اینکه شاهد این تغییر در داخل کشور هم بودیم، طالبان تغییر ماهیت نداده، اما ممکن است از نظر ساختاری و فکری با طالبان ١٠سال گذشته، متفاوت شده باشد. به هر حال مذاکره ایران با طالبان نشان میدهد کشورمان در موضع قدرتمندی قرار گرفته که حتی میتواند با دشمنانی که تا دیروز دشمنی آشکار داشته، وارد مذاکره شود، در جریان این مذاکرات ایران هشدارهای لازم را به جریانهای مختلف میدهد که نسبت به مرزهای کشورمان دست از پا خطا نکنند.
لک علی آبادی با اشاره به اینکه تمام مذاکراتی که در عرصه بین المللی انجام میشود، شاید منتشر نشود، گفت: هر مذاکرهای در عرصه بین الملل به معنای هم پیمان بودن و حمایت کردن نیست بلکه حداقل مذاکره اطمینان آفرینی از امنیت مرزهای کشور است، باید توجه داشت که حضور ایران در کشوری ماجراجویانه نبوده و اگر در کشوری به صورت رسمی حضور یافتیم، قطعاً به دعوت رسمی و قانونی دولت آن کشور بوده، بنابراین در زمینه افغانستان باید منتظر دولت رسمی این کشور باشیم و تا زمانی که تقاضایی از ما نشده نمیتوانیم در این کشور حضور رسمی داشته باشیم.
وی با اشاره به ابتکار صلح افغانستان، اظهار کرد: در تمام دنیا نقش کشوری در گفتوگوی صلح به میزان فاصله جغرافیایی آن مربوط میشود، بنابراین امکان ندارد گفتوگوی صلحی در منطقه خاورمیانه باشد و ایران به عنوان قدرت این منطقه در آن دخیل نباشد و قطعا جمهوری اسلامی ایران یکی از پایههای اصلی خیمه صلح در منطقه خاورمیانه است.
کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر به تعویق افتادن ابتکار تهران برای صلح افغانستان، بیان کرد: فضای بین الملل دارای مقدمات و ابزار خاصی است و هرچند ممکن است ایران برای گفت و گوی صلح افغانستان تمایلی داشته باشد، اما مهم این است که سایر کشورها هم به پای این میز صلح بیایند و از خودشان عزم جدی نشان دهند.
لک علی آبادی در پاسخ به این سوال که چرا دیپلماتهای ایرانی به کشور برگردانده نشدن، گفت: هنوز برای برگرداندن دیپلماتهای ایرانی به کشورمان زود است، چراکه امروزه ٢طرفه درگیر در افغانستان چه اشرف غنی، حتی عبدالله عبدالله و طالبان به این باور رسیدند که نباید منافع جمهوری اسلامی را به خطر بیندازند.
وی افزود: اشرف غنی به عنوان دولت افغانستان یا عبدالله عبدالله در این چند دوره که حاکمیت افغانستان را بر عهده داشتند، نتوانستند اتفاقات خوبی را برای افغانستان رقم بزنند، یکی از دلایل مشکلات افغانستان سیاستهای غلط روسای جمهور این کشور بوده است.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه در سیاست خارجی هیچ قطعیتی وجود ندارد و در نهایت باید صبر کنیم و نتیجه کار را ببینیم، گفت: مسائل عرصه بین الملل، مجموعهای کلی و در هم تنیده است که باید فعل و انفعالات بازیگران این عرصه را با هم دید و سپس موضع دقیق، راهبردی و متوجه منافع کشور را اتخاذ کرد.
انتهای پیام/