هر چه پرداختی حقوق به افراد بیشتر باشد، باعث عملکرد بهتر و برانگیخته شدن آن‌ها در جهت اهداف سازمانی خواهد شد.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی – قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اصول و اهداف حاکم بر نظریه‌های پرداخت دستمزد در کشورها، به طرق مختلفی انجام می‌شود که گاه مخالف‌ها و موافقت‌هایی را به همراه دارد. هر کدام از نظام‌های پرداخت دستمزد، برگرفته از ارزش‌های اقتصادی و فرهنگی خاص مربوط به هر جامعه است.

عوامل موثر در نظام پرداخت دستمزد

برخی از این نظریه‌ها مانند نظریه قدرت پرداخت و نظریه بهره‌وری که از تدابیر‌ پرداخت است، جزء عوامل موثر در نظام پرداخت محسوب می‌شوند. روند نگرش به نظریه‌های حقوق در دنیای سنتی ساده بر اساس نظر کارفرما، در دنیای مدرن، نظام مند بر اساس ارزیابی دقیق و طبقه‌بندی و ارزشیابی مشاغل، در دنیای پست مدرن فردی شدن حقوق و دستمزد هستند که مفهوم حقوق و دستمزد در دوران مختلف بر این اساس دستخوش تغییرات شده است.

ارزیابی مشاغل بر چه اساسی است؟

عوامل شغلی از جمله مسائل مهم در نظام پرداخت به حساب می‌آید که پایه ارزیابی مشاغل است. در بحث تئوری انتظار، عنوان می‌شود که هر چه پرداختی حقوق به شخص بیشتر باشد، باعث عملکرد بهتر و برانگیخته شدن فرد در جهت اهداف سازمانی خواهد شد.

نظریه برابری دستمزد، بحث مقایسه دریافتی‌ها میان افراد (کارکنان) و رفع تبعیض ها را مطرح می‌کند. طبق این نظریه، نظام خدماتی کارکنان باید به گونه‌ای در مسائل انتصاب‌ها، تصمیم‌گیری‌ها و مسائل حقوقی افراد رفتار کند که کارکنان احساس تبعیض نکنند.

حداقل معاش، حق طبیعی کارکنان

حقوق و دستمزد، پولی است که فرد در برابر کاری که انجام داده، دریافت می‌کند. متاسفانه در بیشتر جوامع بشری، به نیروی انسانی مثل کالا و خدمات نگریسته شده و توجهی به نیاز‌های اساسی، اجتماعی، مهارت ها و تخصص او نمی‌شود. دستمزد‌ها بر اساس افزایش میزان ورودی نیروی کار در برابر تقاضا و بالعکس، دچار کاهش و افزایش می‌شود، اما در خصوص نیرو‌های ماهر، متخصص و کمیاب و در مورد کار‌های سخت که افراد کمتری توانایی انجام آن‌ها را داشته باشند، این شرایط کمتر خود را نشان می‌دهد.

بر اساس نظریه آدام اسمیت مزد باید به اندازه‌ای باشد که فرد بتواند حداقل معاش خود را از طریق آن تأمین کند و این حق طبیعی کارکنان است که دریافتی آنان به میزان حداقل نیاز‌های اساسی آن‌ها باشد. بنا بر اصل عدالت اجتماعی، برای توسعه یکپارچه و جلوگیری از فاصله طبقاتی، باید همه افراد شرایط یکسانی در همه حوزه‌ها داشته باشند تا نیاز‌های اساسی یک فرد برای اینکه در یک حالت طبیعی زندگی باشد، فراهم شود.

قانون‌های حمایتی در حوزه پرداخت دستمزد

قانون برای حمایت از این موضوع و جلوگیری از تخلفات، قانون‌هایی مانند قرارداد کار، تعاریف و اصول کلی، تعلیق قرارداد، خاتمه قرارداد، جبران خسارت از هر قبیل و پرداخت مزایای پایان‌کار، شرایط کار، ساعت کار و این دست موارد بیان کرده است.

در ماده ۲۹ قانون جبران خسارت از هر قبیل و پرداخت مزایای پایان‌کار، عنوان شده در صورتی که بنا به تشخیص هیات حل اختلاف کارفرما، موجب تعلیق قرارداد از ناحیه کارگر شناخته شود کارگر استحقاق دریافت خسارت ناشی از تعلیق را خواهند داشت و کارفرما مکلف است کارگر تعلیقی از کار را به کار سابق وی بازگرداند.

در ماده ۳۰ عنوان شده، چنانچه کارگاه بر اثر قوه قهریه (زلزله، سیل و امثال این ها) و حوادث غیر قابل پیش بینی (جنگ و نظایر آن) تعطیل و کارگران آن بیکار شوند، پس از فعالیت مجدد کارگاه، کارفرما مکلف است کارگران بیکار شده را در همان واحد بازسازی شده و مشاغلی که در آن به وجود می‌آید به کار اصلی بازگرداند.

نقش دولت  در حمایت از کارکنان و پرداخت حقوق و دستمزد

در تبصره این ماده آمده است دولت مکلف است با توجه به اصل ۲۹ قانون اساسی و با استفاده از درآمد‌های عمومی و درآمد‌های حاصل از مشارکت مردم و نیز از طریق ایجاد صندوق بیمه بیکاری نسبت به تأمین معاش کارگران بیکار شده کارگاه‌های موضوع ماده (۴) این قانون و با توجه به بند (۲) اصل چهل و سوم قانون اساسی، امکانات لازم را برای اشتغال مجدد آنان فراهم کند.

طبق ماده ۳۱ قانون جبران خسارت از هر قبیل و پرداخت مزایای پایان‌کار، چنانچه خاتمه قرارداد کار به لحاظ از کارافتادگی کلی و بازنشستگی کارگر باشد، کارفرما باید بر اساس آخرین مزد کارگر به نسبت هر سال سابقه خدمت حقوقی به اندازه ۳۰ روز مزد به وی پرداخت کند. این وجه علاوه بر مستمری از کارافتادگی و بازنشستگی کارگر است که توسط سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌شود.

بر اساس ماده ۳۲، اگر خاتمه قرارداد کار نتیجه کاهش توانایی‌های جسمی و فکری ناشی از کار کارگر باشد (بنا به تشخیص کمیسیون پزشکی سازمان بهداشت و درمان منطقه با معرفی شورای اسلامی کار یا نمایندگان قانونی کارگر) کارفرما مکلف است به نسبت هر سال سابقه خدمت، معادل دو ماه آخرین حقوق را به وی پرداخت کند.

به موجب ماده ۳۳، تشخیص از کارافتادگی کلی و جزیی یا بیماری‌های ناشی از کار یا غیر کار، فوت کارگر و میزان قصور کارفرما در انجام وظایف محوله قانونی که منجر به خاتمه قرارداد کار می‌شود، بر اساس ضوابطی خواهد بود که به پیشنهاد وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۸ ۰۷ شهريور ۱۴۰۰
آخه این مسایل در بخش‌های دولتی به خوبی اجرا نمی‎شود
بعد چطور می‎شود توقع داشت که بخش خصوصی آن را به درستی اجرا کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
در ایران کارمندان بردگان حاکمان ومردم بردگان سرمایه داران میباشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۷ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
بنده در دستگاه دولتی قسمت تاسیسات موتورخانه با صدای وحشتناک چیلر و پمپ و گرمای 45درجه کارمیکنم بدون حتی 1روز دورکاری!!!!
اضافه کاریم با کارمندانی که هفته ای2روز میان سرکار20ساعت کمتره!!!
Iran (Islamic Republic of)
ب
۱۷:۳۸ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
با سلام ، درنظام پرداخت حقوق شاغلی وبازنشسته بایستی طوری برنامه ریزی شود که توانایی های فردی مد نظر قرار گرفته و کارمند وشاغلی که درزمان خدمت خوب خدمت نموده درهنگام بازنشستگی هم امتیازاتی درپرداخت حقوق درنظر گرفته شود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۶ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
در تمام دنیا وقتی به بازنشسته چیز داده میشود فرقی بین انه نیست ولی دراین مملکت متناسب سازی به بازنشستگانصندوق نفت تا این لحظه پرداخت نشده خیلی خنده دار است فشار تور افسارگسیخته گرانی برتمام بازنشستگان فشار وارد کرده به یک عده داده میشود وبه یک عده پرداخت نمیشود این عین بی عدالتی وظلم است در حق صندوق بازنشیتگی نفت وکسی هم جوابی ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
با سلام، و عرض ادب و احترام وقتی خود مرکز آمار اعلام میکنه، خط فقر الان بالای 10 میلیون شده، تورم واقعی بالای 100 درصد شده، چرا حقوق‌ها باید 25 درصد افزایش پیدا کنه، حقوق‌ها ریالی شده هزینه ها دلاری، چرا کسی پاسخگو نیست، تا کی بی عدالتی در حق کارمندان شاغل با حقوق کم. رسیدگی بفرمایید خواهشان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۱ ۰۷ شهريور ۱۴۰۰
مگر تورم فقط برای کارمندان تنهاست ؟؟؟!!!

ماشاءالله کارمندان دولت که زندگی خوبی دارند ، هم کار راحت و بی استرس و هم حقوق های بالا .

لطفا حقیقت رو لاپوشانی نکنید ، یک نگاه کوچک هم به قشر ضعیف و کارگری بکنید ، ببینید که تفاوت زندگیتان از زمین تا آسمان است .

اللهم عجل لولیک الفرج .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
ناعادلانه ترین قانون همین نظام پرداخت ناهماهنگ است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
باسلام پرداختی ها باید برابر قانون و عدالت و جلوگیری از تبعیض بوده وفاکتورهای پرداختی باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۹ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
خیلی ساده بگم در 4 سال گذشته متوسط قیمتها بیش از 10برابر افزایش پیداکرده و حقوق ها حتی دو برابر هم نشده این یعنی ضربه به موتور محرکه اقتصاد یعنی ظلم به سرمایه انسانی و ازبین بردن انگیزه و خلاقیت .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
لطفا به فکری برا حقوق بازنشسته ها هم بکنید وگرنه لازمه یه زندانپارک یا زندپارک براشون ساخته بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
این کارمندا همین حقوقی که میگیرند زیاد هم هست مگه روزی چند دقیقه کار می کنن، میبینن اذیت میشن استعفا بدند برن شغل دیگه مثل کار آزاد، خداوند انسان رو با اختیار خلق کرده همت کنن تا بیشتر از این سربار مردم نشن با افزایش حقوق
بنده ۲ شیفت کار می کنم نمیرسه قرار نیست که دست ببرم بیت المال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۳ ۰۷ شهريور ۱۴۰۰
حرف حقیقت .
Germany
ناشناس
۱۰:۲۷ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
حقوق حداقل باید ششصد تا هشتصد دلار باشه
بنزین و سوخت هم یک دلار
این جوری حساب کتاب جور در میاد
دولت هم پول ها رو یارانه نمیده و نابود نمی کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۴ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
اگه واقعا راس میگید من کارگر پمپ بنزینم چرا باید توجه نکنه دولت ۲۵۰۰۰۰۰ میدند بدون حقوق رسیدگی کنید بازرسان اداره کار و بیمه کجاند چرا کارشون را به درستی انجام نمیدند کار از ریشه خراب هست نه نظارتی نه هیچ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
دولتها کل روی پرداخت حقوق نسبت به کارکنان پیمانکار خود نظارت ندارد وای به حال بخش خصوصی
Iran (Islamic Republic of)
رامین
۰۹:۳۴ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
مقصود گزارشگر از این گزارش چیست؟

تلنگر به دولتمردان
بازخوانی قانون

همین قوانین کار است که کارگر و کارمندان شرکت های خصوصی اعم از آبدارچی تا دکتری فنی مهندسی را به خاک ذلت نشونده!

همین کارمندان باشگاه خبرنگاران ، کارمند جزیی بانک، کارمند خرد شهرداری و .....

حقوق و مزایا و امنیت شغلی تون و خیلی مسائل ریز و درشت....

برین خداتونو شکر کنید.
Iran (Islamic Republic of)
شهروند
۰۹:۲۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
همه اینها درصورتی درست است که همه اقراد باعدالت سرکار باشند .نه شرایطی که افراد به هردلیلی غیر از توانلییهایش ،با پارتی باسهمیه و...‌استخدام میشود ‌ودولت هم فقط هوای کارمندانش رادارد وبقیه هیچ.برندبمیرند.
با تعطیلی های کروانایی،به کارمندش مرگوید یشین توخانه حقوق بگیر .به بازاری خرد بدبخت میگوید بشین توخانه ،مالیات واجاره مغازه هم بده ‌خرج زندگیت هم به من ربطی ندارد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۳ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
به حقوق کار کنان شرکت های خصوصی که دولت کاری نداره کارفرما ها هم که خون کارگر رو کردن تو شیشه دولت هم که عین خیالش نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
سلام .والا من تو بخش دولتی هستم نمیدونم چرا همیشه حقوقمون از شرکتهای خصوصی کمتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۸ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
با سلام ، درنظام پرداخت حقوق باید بر اساس عدالت و قوانین باشد تا از تبعیض جلوگیری ودر احکام صادره فاکتورهای شاغلی و مدرک تحصیلی و موارد دیگر افراد درنظر گرفته شده و فاصله پرداختی ها کم گردد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
دولت فوق العاده ویژه معلمان نداد پیگیری کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۱ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
کجای دنیا خبرنگاری جزو مشاغل سخت حساب میشه اما پلیس و نیروی مرزی شغل سخت حساب نمیشه؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۹ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
بهتره که دولت برای پرداخت حقوق کارمندان خودش فکری بکنه
Iran (Islamic Republic of)
مهندس پارسی
۰۸:۰۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
با درودی دیگر. البته این یادداشت شما دایر بر نظام کارگری و تامین اجتماعی بود و قانون مدیریت خدمات کشوری مغفول واقع شد. البته اساسا بحث پرداختی های حقوق و دستمزد بر پایه نظام هوشمند و بهره وری و ارزشیابی عملکرد در کلان نظام اداری و استخدامی کشور ما محل نقد و تامل جدی است و غنای شغلی یا همان اصطلاح مدیریتی مصطلح Job Enrichment مورد غفلت واقع شده است و به عنوان نمونه سازمان ملی بهره وری هم داریم اما خروجی مشخص و اثر بخش آن ؟؟؟
آخرین اخبار