به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،پلها از جمله شاهکارهای مهندسی در تاریخ به شمار میآیند. اما در مواردی معدود و به دلایلی از جمله نقص ساختاری، شرایط آب و هوایی، یا وزن بیش از اندازه، این سازهها به طور غیر منتظره و فاجعه باری سقوط و ریزش میکنند. ۷ موردی که در اینجا بررسی میکنیم از جمله مرگبارترین فجایع مربوط به خرابی پلها در تاریخ هستند.
پل بارج در پرتغال (۱۸۰۹)
تلفات: حدود ۴۰۰۰ نفر
مرگبارترین حادثه ریزش پل در تاریخ در طی جنگ شبه جزیره اتفاق افتاد؛ جنگی که در آن نیروهای ناپلئون به شهر پورتو در پرتغال حملهور شدند. همزمان با اولین نبرد پورتو که در ۲۹ ام مارس ۱۸۰۹ اتفاق افتاد، هزاران تن از شهروندان برای فرار از سرنیزههای امپراطوری فرانسه سعی در عبور از پل بارج داشتند؛ پلی که در سال ۱۸۰۶ با وصل کردن ۲۰ قایق با کابلهای فلزی به هم ساخته شده بود. پل که تحمل وزن چنین ازدحامی را نداشت نهایتاً فروریخت و حدود ۴۰۰۰ شهروند پرتغالی به همراه چنیدن لژیونر فرانسوی در رودخانه دورو غرق شدند.
پل معلق یارموت در انگلیس (۱۸۴۸)
تلفات: ۷۹ نفر
در بعد از ظهر روز ۲ مه ۱۸۴۵، در شهر یارموت انگلستان ناگهان وحشت جای خوشی را گرفت. برای تبلیغ ورود سیرک ویلام کوک، دلقکی به نام آرتور نیلسون قصد داشت روی رودخانه سیلابی بور سوار بر وان حمامی که چهار غاز آن را میکشیدند، سواری کند. علیرغم بارش باران، چندین هزار تماشاگر در کنار رودخانه جمع شدند و بیش از صدها نفر، که شامل کودکان نیز میشد، روی پل معلق تجمع کردند تا نمایش را ببینند. همزمان با عبور نیلوسن از زیر پل، که در سال ۱۸۲۹ افتتاح شده بود، تماشاگران ناگهان از یک سمت پل به سمت دیگر رفتند تا تمام مسیر عبور دلقک را ببینند. این تغییر ناگهانی وزن باعث شد که زنجیر پل از جا در رود. همزمان با کج شدن عرشه پل، کودکان به سمت نردههای پارکت فشار داده میشدند تا اینکه تمام عرشه پل در رودخانه افتاد. جوشهای نامناسب در مفاصل پل دلیل اصلی فروریختن پل عنوان شد؛ نقصی که منجر به کشته شن ۷۹ نفر، شامل ۵۹ کودک و چند نوزاد دو ساله شد.
پل آنژه در فرانسه (۱۸۵۰)
تلفات: ۲۲۶ نفر
با شروع طوفان و رعد و برق در شهر آنژه فرانسه، گردانی با ۵۰۰ سرباز که در حال رژه روی پل مشهور این شهر بر روی رودخانه ماین بودند، نتوانست سرپا بایستد! باد شدید همراه با نیرویی که پای سربازان در حال رژه به یکباره وارد میکرد منجر به تاب خوردن شدید این پل معلق به طول ۱۰۲ متر و از جا دررفتن کابلهای سیمی آن شد. یکی از برجهای فلزی این پل ۱۱ ساله روی سربازها خراب شد و در نتیجه عرشه پل به داخل رودخانه سقوط کرد. تحقیقات در مورد این حادثه که ۲۲۶ کشته بر جای گذاشته بود، نشان داد که طوفان، استهلاک و خوردگی لنگرهای پل، و همچنین قدمهای هماهنگ سربازان دلیل اصلی حادثه بود. این حادثه و حوادث دیگر مربوط به پلهای معلق، مانند پل یارموت، منجر به نگرانیهایی در مورد امنیت اینگونه پلها شد، و حدود دو دهه گذشت تا پل معلق دیگری در فرانسه ساخته شود. همچنین پس از این حادثه اهمیت کنترل گامهای سربازان به هنگام عبور از روی پلها به منظور جلوگیری از رعشههای خطرناک مورد توجه قرار گرفت!
پل ریلی رودخانه وانگاهو در نیوزیلند (۱۹۵۳)
تلفات: ۱۵۱ نفر
در ساعت ۲۲:۲۱ شب کریسمس در سال ۱۹۵۳، قطار سریع السیر ویلینگتون به آکلند با ۲۸۵ مسافر و خدمه به سمت پل رودخانه وانگاهو در تانگی وای نیوزیلند نزدیک میشد؛ بیخبر از اینکه دقایقی قبل، گل و لای آتشفشانی که از کوه روآپهو در نزدیکی آن خارج شده بود باعث تضعیف قسمتی از پل شده است. با رسیدن قطار بر روی پل، شش واگن به داخل رودخانه افتادند، اما عکس العمل سریع خدمه لوکوموتیو در کشیدن ترمز اضطراری، مانع از خروج سه واگن درجه یک از ریل شد. اما خود خدمه از جمله ۱۵۱ کشته شده در این سانحه بودند. ملکه الیزابت دوم در اولین بازدید سلطنتی خود از نیوزیلند و تنها ساعاتی بعد از حادثه طی پیام رادیویی از آکلند همدردی خود با قربانیان را اظهار کرده و به دیدار بازماندگان رفت.
پل موراندی در ایتالیا (۲۰۱۸)
تلفات: ۴۳ نفر
پل موراندی با آن طرح ابتکاری و هنری که داشت توانست بعد از افتتاحش در سال ۱۹۶۷ فوراً به نماد شهر بندری جنوا تبدیل شود. اما در صبح روز ۱۴ اوت ۲۰۱۸، در اثر یک بارش شدید تابستانی، کابلهای قسمت جنوبی پل در رفت که باعث شد بخشهایی از قسمت غربی پل از هم جدا شود. دهها اتومبیل که در بزرگراه آ-۱۰ در حال حرکت بودند در یک سقوط ۴۵ متری به داخل رودخانه پولسیورا و خیابانها و خطوط ره آهن مجاورش افتادند. یکی از سه برج A شکل پل خورد شد، اما قسمت شرقی پابرجا ماند. تحقیقات مستقل در مورد این حادثه، که به مرگ ۴۳ نفر و زخمی شدن ۱۶ نفر منجر شده بود، نشان داد که دلیل حادثه زنگ زدگی و خوردگی کابلهای فلزی پل بود که در اثر رخنه آب و هوای مملو از نمک در شکافهای بتون پل به وجود آمده بود. پل جایگزین نهایتاً در اوت ۲۰۲۰ افتتاح شد.
پل هوایی آفتاب در فلوریدا (۱۹۸۰)
تلفات: ۳۵ نفر
صبح روز ۹ مه ۱۹۸۰، با یک غرش ناگهانی پل هوایی آفتاب که در دهانه خلیج تامپا در جنوب سنت پترزبورگ فلوریدا قرار داشت به یکباره در آب فرو رفت. زیر بارانی سیل آسا و طوفانهای شدید، یک کشتی باربری ۲۰ تنی که با رادار خاموش به سختی در حال عبور از کانال کشتیرانی مه آلود بود به دو تا از ستونهای پل برخورد کرد. در نتیجه این برخورد قسمتی از بخش جنوبی پل به طول ۳۶۵ متر، به همران شش اتومبیل، یک کامیون، و یک اتوبوس به داخل آب سقوط کردند. این حادثه منجر به کشته شدن ۳۵ نفر شد. با این حال، راننده کامیون توانست از این سقوط ۴۵.۷ متری جان سالم به در ببرد؛ خودروی او ابتدا به بدنه کشتی برخورد کرد و سپس به داخل آب افتاد و او توانست با شنا خود را به جای امن برساند. پل جایگزین در سال ۱۹۸۷ افتتاح شد.
پل رودخانه میسیسیپی در مینیسوتای آمریکا (۲۰۰۷)
تلفات: ۱۳ نفر
در ساعتهای شلوغ عصر یکم اوت ۲۰۰۷، قسمت میانی پل خرپای فلزی با هشت لاین که بزرگراه بین ایالتی را از روی رودخانه میسیسیپی عبور میداد، ناگهان فروریخت. سپس قسمتهای کناریاش شروع به ریزش کرد. مسافران ۱۱۱ خودرو به همراه ۱۸ کارگر روی پل ۳۵ متر سقوط کرده و در رودخانه افتادند. این حادثه ۱۳ کشته و ۱۴۵ زخمی بر جای گذاشت. تحقیقات کمیته ملی امنیت حمل و نقل حاکی از این بود که صفحات فلزی پل به اندازه کافی ضخیم نبودند تا بتوانند وزن قسمت میانی را در زمان اوج ترافیک و همچنین وزن تجهیزات ساختوساز را که در کناره پل قرار داشت، تحمل کنند. پل جایگزین نهایتاً در سپتامبر ۲۰۰۸ افتتاح شد.
منبع:دیجی رو
انتهای پیام/