به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، ندا خورشیدیان مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز اظهار کرد: مکیدن انگشت نوعی اختلال اضطرابی است که در بین هر دو جنس کودکان شایع است و به صورت میانگین از هر ۵ کودک، یک نفر دچار اختلالات اضطرابی است.
او ادامه داد: میزان ابتلا به این اختلال بین دختران و پسران تفاوت چندانی ندارد، اما این اختلال و سایر عادات دهانی از جمله تنفس دهانی، مکیدن لب، دندان قروچه، ناخن جویدن و سایر مصادیق از جمله اختلالات اضطرابی در کودکان است.
مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز تصریح کرد: در هنگام تولد، نوزاد دارای چند واکنش اصلی است که شامل حرکات بازتابی بوده و با آن متولد میشود، برخی از این علائم در چند هفته اول و برخی تا ماهها با کودک همراه است.
او افزود: این بازتابها به رشد جسمی و فکری نوزاد کمک میکند و جزئی از فرایند رشد نوزاد محسوب میشود که از مهم ترین آنها میتوان به مکیدن، چنگ زدن و پلک زدن اشاره کرد.
خورشیدیان تصریح کرد: مکیدن انگشت در کودکی را میتوان از زاویههای مختلف مورد بررسی قرار داد، چرا که گاهی مربوط به مرحلهای از رشد کودک است.
او با بیان اینکه طبق نظریه روانکاوی یا روانی تحلیلگری فروید، ۴ تا ۵ سال اول زندگی یا مرحله کودکی برای شگل گیری شخصیت اهمیت زیادی دارد، گفت: بر اساس این نظریه مرحله نخست، رشد کودکی مرحله دهانی است؛ چرا که دهان نخستین اندامی است که به کودک لذت میهد، کودکان غذای حیات بخش را از دهان دریافت میکنند.
مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز افزود: وقتی کودکان بزرگتر میشوند، به دلیل تغذیه زمان بندی شده، افزایش فواصل زمانی بین وعدههای غذا و از شیر گرفتن، به احتمال بیشتری دچار احساس ناکامی و اضطراب میشوند و این اضطرابها باعث میشود که کودک راهی برای آرام کردن خود پیدا کند؛ در واقع با فاصله پیدا کردن وعدههای غذایی و به ویژه از شیر گرفتن، اضطراب از دست دادن مادر در کودک ایجاد میشود و راهی برای ایجاد آرامش جست و جو کرده و انگشتانشان را میمکند.
او تصریح کرد: یکی دیگر از علتهای مکیدن انگشت در کودکان، رویش دندانها و خارش لثه است؛ کودکانی که دندانشان در حال رویش است برای کاهش خارش از انگشتان خود استفاده میکنند.
خورشیدیان بیان کرد: در صورتی که علت مکیدن انگشت در کودکان مشخص شد، پدر و مادر باید ارتباط صمیمی با کودک ایجاد کنند، چرا که رابطه والد فرزندی نقش مهمی در کاهش اضطراب و به تبع آن، مکیدن انگشت دارد.
او اضافه کرد: اضطراب از شیر گرفتن که جزیی از مرحله رشدی کودک است، طبیعی بوده و بعد از ایجاد رابطه صمیمی و از بین بردن اضطراب کودک، اگر همچنان این رفتار ادامه داشت و در واقع به صورت عادت درآمده بود، باید اقدامات درمانی را انجام دهند.
مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز بیان کرد: والدین باید با زیر نظر گرفتن کودک، زمانها و موقعیتهای که بیشتر اقدام به این کار میکند را شناسایی کرده و با استفاده از تکنیکهایی مانند مشغول نگه داشتن دست کودک، حواس او را پرت کنند.
او گفت: استفاده از قانون برای کودکان بزرگتر، از راهکارهای مناسب برای درمان مکیدن انگشت است، به عنوان مثال هنگام خواندن کتاب دستها زیر پتو باید قرار گیرد و هر موقع دست به سمت دهان میرود، خواندن داستان قطع میشود.
خورشیدیان افزود: برای کودکان دبستانی و بزرگتر میتوان از یادآور استفاده کرد، یعنی رمزی بین والدین و کودک گذاشته میشود، به عنوان مثال، هرگاه من شما را در حال انگشت مکیدن مشاهده کنم یک بشکن یا سوت میزنم و او باید سریع این عمل را به عمل دیگری تبدیل کند.
او همچنین توصیه کرد: در صورت تکرار و ادامه دار بودن موضوع، با یک روانشناس مشورت کنید.
انتهای پیام/