وزارت میراث فرهنگی در پاسخ به درخواست کسبه بازار آهنگران تهران برای افزایش طول سقف این بازار، مجوز ایجاد سقف با استفاده از پارچه را صادر کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، بازار آهنگران از قدیمی‌ترین بازار‌های شهر تهران است که در حد‌فاصل خیابان بوذرجمهری و بازار پالان‌دوز‌هاست. از مدت ها پیش در این بازار آهنگری انجام می‌شده، اما امروزه این بازار به محلی برای فروش پوشاک مردانه تبدیل شده است. سقف بازار آهنگران در بازار تهران در معرض فروریختن بود که این موضوع تهدیدی برای جان انسان ها از جمله گردشگرانی که برای دیدن بازار تهران به این محل می آمدند، به شمار می‌رفت.

وزارت میراث فرهنگی به منظور حفظ این بنای تاریخی و رفع خطر از محل تردد مردم، از حیث اینکه این محل فضایی عمومی است، شهرداری تهران را مکلف به رفع خطر از این بنا کرد. در نهایت شهرداری تهران یک هفته پیش، سقف بازار آهنگران را به طوری که در تصویر زیر می‌بینید مرمت کرد. 

موافقت میراث فرهنگی با اجرای سازه سبک پارچه‌ای سراسری/ مخالفت کسبه با سقف پارچه‌ای

اما این همه ماجرا نیست زیرا بخش‌های دیگر از سقف بازار آهنگران در طول زمان زیبایی خود را از دست داده و بخش‌های دیگر که فاقد سقف هستند، به دلیل نصب نامتوازن پارچه‌های مختلف موجب زشتی این محدوده شده است. با پیگیری ماجرا از کسبه ای که این پارچه‌ها را نصب کرده بودند، متوجه شدیم که پای وزارت میراث فرهنگی در میان این ماجراست.

توکلی، نماینده کسبه بازار آهنگران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: نزدیک به سه سال است که سر در بازار آهنگران را کنده اند و هنوز کسی کاری نکرده و میراث فرهنگی جز سنگ اندازی جلوی پای ما  چیز دیگری نداشته است.

برخی دیگر از کسبه بازار آهنگران به خبرنگار  ما گفتند: در فصل پاییز و زمستان روی سقف پارچه‌ای باران جمع می‌شود و آب زیادی بر روی سر مردم می ریزد. از طرف دیگر این پارچه‌های نامتوازن نمای بازار آهنگران را هم بسیار زشت کرده است و این وضعیت برای محلی مانند بازار که بسیاری از گردشگران برای جاذیه توریستی به سمت آن می‌آیند بسیار بد است.

موافقت میراث فرهنگی با اجرای سازه سبک پارچه‌ای سراسری/ مخالفت کسبه با سقف پارچه‌ای

از آنجا که وجود این پارچه‌های نامتوازن و ناهمگون ضربه به جذابیت تاریخی بازار تهران زده است، ضروری است از هر اقدامی که به ارزش‌های تاریخی صدمه می‌زند، خودداری کرد. با معاون فرهنگی استان تهران تماس گرفتیم تا مشخص شود چرا با وجود مهیا بودن شرایط برای ایجاد سقفی مستحکم و هم شکل با سقفی که از گذشته وجود داشته از انجام چنین کاری خودداری می‌کند و مانع انجام آن از سوی شهرداری و بازاریان می‌شود.

با اجرای سازه سبک پارچه سراسری برای سقف بازار آهنگران موافقیم

مرتضی ادیب زاده، معاون میراث فرهنگی استان تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،  درباره مرمت سقف بازار آهنگران گفت: پارسال در جلسات موجود میان بازاریان، شهرداری و میراث فرهنگی اعلام شد که استحکام‌بخشی، رفع زوائد بصری و اجرای طرح با سازه های سبک و ایمن از نظر ما بلامانع است و قبلاً هم موافقت ما اعلام شده است. همچنین رفع خطر از گذر عام بر عهده شهرداری است اما درباره عرصه‌های ثبتی چنانچه، مالک خصوصی یا اوقاف باشد قانونگذار پرداخت هزینه را معطوف به مالکان می‌داند و میراث فرهنگی فقط کمک‌های کارشناسانه و نظارتی بر نحوه انجام کار را بر عهده دارد.

عکس شماره یک

وی افزود: اگر خود کسبه نیز برای مرمت این سازه ورود کنند منع قانونی برای مسقف کردن نداریم؛ اما کسبه تمایل به ایجاد سقف آجری سراسری دارند که این اقدام به اصالت عرصه سبکی بازار تهران خدشه وارد می کند اما با اجرای سازه سبک یعنی پارچه سراسری برای مسقف کردن بازار آهنگران مخالف نیستیم. معماری بازار تهران مربوط به دوره قاجاری است و پوشش طاق روی جرز ساختمان نشسته است. همچنین بازار آهنگران بخشی از عرصه ثبت ملی بازار تهران است و جزو بلوک بازار تهران ثبت شده است.

ادیب زاده اظهار کرد: بازار آهنگران تحت مالکیت ما نیست و طبق قوانین مشخص شده که تا چه حدی باید برای ابنیه تاریخی هزینه کنیم و رسالت میراث فرهنگی نظارت و حفاظت از ابنیه است.

موافقت میراث فرهنگی با اجرای سازه سبک پارچه‌ای سراسری/  مخالفت کسبه با سقف پارچه ای
معاون میراث فرهنگی استان تهران درباره مسئولیت مرمت آثار میراث فرهنگی کشور گفت: اگر آن اثر در فهرست آثار ملی کشور و تحت نظارت و مالکیت میراث فرهنگی باشد، ما موظف هستیم مرمت آن را با هزینه خودمان انجام دهیم؛ اما اگر مالک دولت است و یا ملک در اختیار دستگاه‌های دولتی است طبق آنچه که قانونگذار در برنامه ششم توسعه به صراحت اعلام کرده است دستگاه‌ها باید طبق بودجه در نظر گرفته شده هزینه های مرمت ملکشان را پرداخت کنند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه سقف بازار آهنگران کمتر از چهار دهه قدمت دارد و به صورت اصولی ساخته نشده است، حفاظت و نگهداری آن قطعه بر عهده شهرداری است و تأمین مالی آن بر عهده میراث نیست.

با کسبه مبنی بر نامناسب نبودن سقف پارچه ای موافق هستیم

علی محمد سعادتی شهردار منطقه ۱۲ تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: با وجود این که نمی‌توان گفت همه ساختمان‌های نوساز آسیبی نخواهند دید و ممکن است با زلزله‌ای فروشست کند، اما با اطمینان می‌توانیم بگوییم سقف بازارچه به صورت استاندارد مرمت شده است.

عکس شماره دو

وی افزود: برای بخشی از بازارچه آهنگران که سقف ندارد طرح‌های بسیاری از طرف شهرداری ارائه شده، اما میراث فرهنگی تایید و همکاری نکرده است. کسبه علاقه‌مند هستد که کل بازارچه به دلایل مختلفی از قبیل نور و بارندگی و رطوبت و دزدی از بازارچه مسقف شود تا از حوادث اتفاقی جلوگیری شود که میراث فرهنگی با این امر موافقت نکرده است. ما هم طرح‌های مختلفی ارائه کردیم، اما میراث فرهنگی هیچ اراده‌ای برای حل مشکل ندارد.

 

با اجرای سازه سبک پارچه سراسری برای سقف بازار آهنگران موافقیم

اگرچه حفظ بنای اصلی سقف بازار آهنگران بدون دخل و تصرف در آن امری ضروریست و شیوه نامه های وزارت میراث فرهنگی حتی اگر هم قرار باشد از سازه های سبک همچون پارچه استفاده شود، باید رعایت شوند، اما این سازه ها باید دارای زیبایی، نظم و هارمونی باشند تا اگر گردشگر جذب نمی کنند، گردشگر گریز نباشند.

گزارش از فاطمه شریفی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۰
الان سیستم های چادری بسیار زیبایی وجود دارد که در جهان استفاده می شوند. به عنوان مثال می توانید به فرودگاه حجاج جده و بسیاری از مجموعه های فرهنگی اروپا نگاهی کنیم. این چادرها هم زیبا و هم با طول عمر بسیار خوبی هستند. می توان از این چادرها با قدری ذوق و سلیقه و هماهنگی سبکی با معماری بازار استفاده کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۰
مدام صحبت از جذب گردشگر میکنید درخالیکه نتوانسته اید در توالت ها فلاش تانک بگذارید. در نسافرت ها سعی میکنیم از رفتن به توالت های بین راه خودداری کنیم زیرا اکثرا فاقد فبلش تانک و بحدی کثیف هستند که حال ما ایرانی هارا بهم میزند چه رسد به گردشگر خارجی. گوئی فلاش تانک یک چیز فانتزی است نه یک چیز لازم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۰
مجبور نیستن ک پارچه بکشن سقف نزارن چی میشه مگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۰
کجا درست است که سقف بازار تهزان درست باشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
آخرین اخبار