گسل‌های مشهد و مهمترین‌ترین نقاط آسیب پذیر شهر کجا‌ها هستند؟

باتوجه به قرارداشتن جغرافیای کشور بروی گسل‌های متعدد این سرزمین پیوسته در معرض تهدید وقوع زلزله‌های بزرگ وکوچک بسیاری بوده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، میلاد مرادنیا دانشجوی کارشناس شهرسازی در مشهد گفت: مساله گسل‌ها به صورت ویژه درصدسال اخیر به علت رشد جمعیت و گسترش ساخت وساز‌ ها از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.

او افزود: زلزله ۵/۲ ریشتر اخیر قوچان بهانه‌ای شد تا در خصوص وضعیت فعلی شهر مشهد از لحاظ، ضریب ایمنی و امکانات و پیش بینی‌های لازم در این خصوص بپردازیم.

این دانشجوی دکتری شهرسازی ادامه داد: مشهد در مجموع با چهار گسل اصلی احاطه شده که از شمال با گسل‌های اصلی کشف رود، گسل توس و از جنوب با گسل‌های مشهد چناران و گسل سنگ بست احاطه شده است.

مرادنیا بیان کرد: نزدیک‌ترین گسل به مشهد از جنوب گسل مشهد-چناران (گسل major) است که مهمترین مسیر حرکت آن ارتفاعات جنوبی و مشخصا مکان دقیق عبور آن به موازات کوه پارک است.

او تصریح کرد: بخش‌هایی از گسل (minor) از جنوب به داخل شهر وارد شده ۱- کوهستان پارک ۲- انتهای وکیل آباد از تقاطع پل برونسی را قطع و تا انتهای بلوار دندان پزشکان و فارغ التحصیلان را تحت شعاع قرار می‌دهد ۳- انتهای بلوار اقبال ۴- انتهای بلوار لادن ۵- اواسط بلوار صیاد شیرازی ۶- انتهای هاشمیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، شواهد وجود ساختاری گسل به معنای فعال یا غیر فعال بودن آن محسوب نمی‌شود و ثبت تاریخی و وقوع سوابق پس لرزه ها، مبنای لرزه زا بودن آن است.

این کارشناس با بیان اینکه یکی مهمترین زیر ساخت‌هایی که در معرض خطر جدی قرار دارد جاده طرقبه و انتهای بلوار وکیل و  در تقاطع پل شهید برونسی و خط مترو است، تاکید کرد: با توجه به مطالعاتی که داشتم، مهمترین موضوعی که باید در محدوده‌های شهری رعایت گردد؛ با توجه نزدیک بودن تصویب طرح تفصیلی مشهد، بارگذاری کاربری‌های پارک و فضای سبز، کاهش تراکم و طبقات در مناطق مستعد، ایجاد ضوابط ساخت در پهنه‌های گسلی، اخذ تعهد نامه توسط مرجع صادر کننده پروانه از مالک و مهندس محاسب پروژه که تمامی تدابیر در طراحی و رعایت آیین نامه ۲۸۰۰، اولویت تهاتر در زمین‌های موجود در پهنه‌های پر خطر توسط شهرداری، جابجایی ساختمان‌های با اهمیت بالا (بیمارستان ها، مراکز دولتی، جایگاه‌های سوخت، مراکز آموزشی) باید در اولویت قرار گیرند.

مرادنیا اظهار کرد: با توجه به بررسی‌های صورت گرفته بیشترین افراد آسیب دیده در زلزله‌ها افرادی هستند که در زمان زمین لرزه درحال فرار می‌باشند و از این لحاظ ضرورت آموزش‌های لازم به افرادی که حریم پهنه‌های پر خطر قرار دارند و تهیه نقشه نقاط امن و ایجاد پایگاه‌های مدیریت بحران در کلیه مناطق شهری، ساخت پد هلیکوپتر برای عملیات‌های هوایی و استفاده کامل از ظرفیت سازمان مردم نهاد دوام تخصصی بحران محلات و اجرای مانور در این مناطق دارای اولویت بالا در خصوص بافت فرسوده شهر مشهد است.

او افزود: خوشبختانه این بافت با فاصله مناسبی از گسل‌های اصلی قرار گرفته است. ولی لزوم نوسازی این بافت‌ها و آمادگی در کلیه سطوح از اهمیت بالایی برخوردار است.

کارشناس شهرسازی ادامه داد: در این خصوص ساکنان این بافت‌ها که امکان نوسازی ساختمان‌های کهنه و قدیمی خود را ندارند، میتوان به آن‌ها مجوز بهسازی و مقاوم‌سازی نسبی ساختمان‌هایشان در برابر زلزله را ارایه نماید و نیز مشوق‌های مالی نظیر تسهیلات بانکی یا سازوکاری برای اخذ کمک‌های خیرین نیز برای این کار در اختیار صاحبان املاک و خانه‌های قدیمی در بافت‌های فرسوده قرار گیرد تا روند انجام کار سرعت مناسبی پیدا کند. با این کار می‌توان درصد زیادی از ساختمان‌های کهنه بافت فرسوده را در برابر زلزله مقاوم‌سازی کرد که این پیشرفت خوبی در تاب‌آوری شهر یا روستا‌ها در برابر زلزله خواهد بود.

انتهای پیام//ف. ح

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.