به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، محمد علایی مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در خصوص وضعیت منابع آبی در خراسان رضوی گفت: طبق نقشههای هواشناسی امسال پاییز کم بارشتری را نسبت به سالهای گذشته خواهیم داشت اما امیدواریم این اتفاق رخ ندهد زیرا تا ۲ سال آینده مشهد با تنش آبی بسیار شدیدی مواجه خواهد شد.
او افزود: میزان بارندگی در سال آبی جاری ۹۷ میلیمتر است که این عدد در سال آبی گذشته ۲۷۴ میلی متر بوده است. براساس آمار بلندمدت نیز میزان بارندگی ۱۸۲ میلیمتر است که این نشان دهنده کاهش بارندگی در سطح استان نسبت به آمار سال گذشته و اطلاعات مربوط به بارشهای بلندمدت است. در نیمسال ابتدایی سال جاری کاهش ۶۵ درصدی بارندگی در استان وجود داشته است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ادامه داد: حجم کل مخازن سدهای استان یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد و میزان ورودی آب امسال به مخازن سدهای استان ۴۱ میلیون متر مکعب بوده که در حال حاضر تنها ۲۹ درصد یعنی معادل ۴۵۵ میلیون متر مکعب مخازن سدهای استان پر است. همچنین این عدد در سال آبی گذشته یعنی از ابتدای پاییز ۱۳۹۸ تا پایان شهریور ماه سال پیش ۵۹ درصد، معادل ۹۳۱ میلیون متر مکعب، بوده است.
علایی درباره کسری مخازن سدهای استان بیان کرد: کسری مخزن منابع آبی بلندمدت در استان معادل یک میلیارد و ۲۸ میلیون متر مکعب است که این کسری در سال آبی گذشته طبق آخرین آمار معادل ۱۸۵ میلیون متر مکعب بوده است. همچنین میزان آب تجدیدپذیر در سطح استان ۴ میلیارد و ۷۴۸ میلیون متر مکعب بوده است. هم اکنون حدود ۵ میلیارد و ۶۷۰ میلیون متر مکعب از منابع آبی استان برداشت آب داریم.
بیشتر بخوانید
او تصریح کرد: تعداد کل چاههای استان ۲۱ هزار و ۶۲۴ حلقه است که از این تعداد ۱۶ هزار و ۵۳۹ حلقه چاه مجاز به برداشت است. میزان برداشت آب چاههای مجاز معادل ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب در سال بوده است. همچنین تعداد چاههای غیرمجاز شناسایی شده در سطح استان ۵۰۸۵ حلقه با برداشت معادل ۱۲۹ میلیون متر مکعب آب در سال است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در خصوص طرح تعادل بخشی و احیاء منابع آب استان تاکید کرد: این طرح از سال ۱۳۹۲ با هدف احیای منابع آب در دشتهای خراسان رضوی آغاز شده و با موضوع مبارزه با چاههای غیر مجاز ادامه یافت. از مجموع ۳۷ دشت محدوده مطالعاتی در استان تعداد ۳۴ محدوده آن ممنوعه و حفر چاه در آن تخلف محسوب میشود. از سال ۹۲ تاکنون تعداد ۱۳ هزار و ۷۸۷ حلقه چاه با حجم برداشت معادل ۳۰۵ میلیون متر مکعب آب در استان شناسایی و پلمپ شد.
علایی اظهار کرد: همچنین در خصوص چاههای مجاز با اضافه برداشت آب راهکار نصب کنترل هوشمند را عملی کردیم و هم اکنون ۹۸ درصد چاههای مجاز استان مجهز به این سیستم است و به صورت آنلاین در شرکت آب منطقهای رصد میشود. در صورت برداشت آب بیش از حد مجاز این چاهها به صورت اتومات خاموش خواهد شد.
او با اشاره به الگوی مصرف آب در استان افزود: از ۱۰۰ درصد منابع آبی استان که شامل سدها و منابع زیر زمینی است، حدود ۸۵ درصد آن منابع موجود در بخش کشاورزی، ۱۰ درصد منابع موجود در بخش شرب و بهداشت، ۳ درصد منابع موجود در بخش خدمات و ۲ درصد منابع موجود در بخش صنعت استفاده میشود.
منبع: ایسنا
انتهای پیام//ف.ب