بانویی که با یک خواب منزلش را وقف مسجد کرد

«اعظم صفیانی» بانوی همدانی، بعد از اینکه امام جعفر صادق (ع) را در خواب دید، تصمیم گرفت منزل میلیاردی خود را وقف مسجد محله کند، مسجدی که مزین به نام مبارک امام صادق (ع) است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، زنان همواره نقش مهم و کلیدی در عرصه وقف دارند و بخش اعظمی از موقوفات کشور نیز متعلق به بانوان نیکوکاری است که در دوره‌های مختلف تاریخی با انگیزه تقرب به درگاه احدیت بخشی از اموال خود را در امور خیر وقف کرده‌اند.

حضور فعال زنان سرزمین ایران در اجتماع حداقل از دوره زندیان و افشاریان تاکنون بوده است و به لحاظ منزلت اجتماعی زنان واقف از طبقات و قشر‌های مختلف جامعه در این سنت پسندیده مشارکت داشته‌اند.

قدیمی‌ترین موقوفه‌ای که در ایران توسظ یک زن به ثبت رسیده مربوط به خانم «خدیجه خواجه‌بدیعی» است که در سال پنجم هجری یک قنات را در قزوین به ثبت رساند، در تاریخ همدان نیز نام «زبیده‌خانم شاهدخت قجری» بانویی شاعر، ادیب و نیکوکار که مهریه‌اش را وقف دین و دیانت مردمان این دیار کرد، خودنمایی می‌کند.

شاید تصور بر این باشد که در دوره اخیر تعداد زنان واقف در مقایسه با دوره‌های گذشته رو به کاهش بوده است، اما هنوز بزرگ زنانی هستند که بخشی از اموال خود را در امور خیر وقف می‌کنند و مال و دارایی را نعمت الهی می‌دانند که وظیفه دارند دیگران را در استفاده از آن سهیم بدانند.

امروز به مناسبت «روز وقف و احسان ماندگار» به سراغ یکی از این بانوان واقف رفتیم و گپ و گفتی با او داشتیم.

لطفا از خودتان بگویید و از انگیزه‌ای که برای وقف داشتید.

اعظم صفیانی هستم، ۶۱ سال دارم. روزی به جایی رسیدم که احساس کردم، تمام آنچه در این دنیا در اختیار ماست متعلق به خداوند است و نعمت‌های پروردگار عالم امانتی دست ماست که او به ما این فرصت را داده از این نعمت‌ها استفاده کنیم و به دیگران هم ببخشیم؛ بنابراین تصمیم گرفتم بخشی از اموالم را انفاق کنم. معتقدم آنچه خداوند به دست من سپرده باید بعد از من نیز به دست او و صاحبش برگردد.

از زمانی که خانه‌ام را وقف کرده‌ام برکات زیادی در اموالم دیده‌ام، شاید خیلی‌ها باور نکنند، ولی به عینه دیده‌ام آنچه را بخشیدم برایم برکات معنوی و مادی داشته است و به همین خاطر به بخشش اموال و فزونی آن اعتقاد زیادی پیدا کرده‌ام.

توصیه می‌کنم کسانی که مال و اموالی دارند در حد توان آن را انفاق کنند و آن هم با دست خود و این اقدام مهم را به وراث واگذار نکنند، چراکه چیزی که انسان با دست خود وقف می‌کند، حسنات بیشتری دارد.

از خانه‌‎ای که وقف کرده‌اید بگویید و از نیتی که در وقف آن داشتید

یک آپارتمان ۶۴ متری داشتم که آن را وقف کردم، امروز ارزش این آپارتمان یک‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است. این خانه را در راه امام حسین (ع) و خیرات برای پدر و مادرم وقف کردم و برای آن دنیای خود و همه امواتم.

۴۵ درصد عایدات این وقف را برای مسجد امام صادق (ع)، ۱۰ تا ۱۵ درصد آن را وقف سالمندان و مابقی هم برای یتیمان در نظر گرفتم. در وقفنامه ذکر کرده‌ام در مناسبت‌های مذهبی مانند شهادت حضرت رقیه (س) و امام حسین (ع) در این منزل روضه خوانده شود.

دلیل اینکه بخشی از مال خود را برای مسجد امام صادق (ع) وقف کرده‌اید، چیست؟

مسجد امام صادق (ع) مابین منطقه «جوادیه» و «زمانی» در خیابان پاسداران و کوچه ۱۷ شهریور قرار دارد، این مسجد درآمد خاصی نداشت، اغلب نمازهایم را در آن مسجد می‌خوانم، می‌دیدم درآمدش از کمک‌های مردمی است، ولی کفاف نمی‌دهد، این مسجد کوچک و بسیار قدیمی است. سعی کردم با وقف منزلم، بخشی از درآمد آن را برای تعمیرات و بازسازی مسجد در نظر بگیرم.

نظر خانواده در مورد این وقف شما چه بود؟

فرزندان من، فرزندان همسرم هستند و از خودم فرزندی ندارم، وقتی با همسرم و آن‌ها صحبت کردم و از نیتم گفتم، مخالفتی نکردند و گفتند اختیار خانه‌ام دست خودم است. خوشبختانه همسرم به اندازه کافی مال و اموال دارد و نیازی به پول من ندارد.

اگر خودم در این دنیا نباشم، یک ششم مالم به همسرم می‌رسد و بقیه به خواهر و برادرانم، اما تصمیم گرفتم در زمان حیاتم آن را وقف کنم. البته برادرزاده‌ها و خواهرزاده‌هایم را زیر پوشش قرار داده‌ام، یعنی به نحوی آن‌ها را بیمه خود کردم، ماهانه ۸۵ هزار تومان برای هر کدام حق بیمه واریز می‌کنم تا بعد از خودم دلخوری پیش نیاید که از مال من به آن‌ها نرسید و با این کار تقریبا حق آن‌ها را هم می‌دهم.

خانه‌ای که وقف کرده‌اید چطور به دست شما رسیده، آیا ارثیه‌ای بوده است؟

خیر ارثیه نبود، بازنشسته آموزش و پرورش هستم و از حقوق خودم آن را خریدم، با وام و پس‌اندازهایم. در حال حاضر یک ماشین دارم و حقوقم، ارثیه پدری هم هنوز تقسیم نشده، خانه‌ای است که چند وارث دارد و اگر تقسیم شود، قصد دارم برای آن هم فکری کنم.

یعنی تصمیم دارید ارث پدری را هم وقف کنید؟

بله، امکان دارد سهم‌الارثم را در کار‌های خیر صرف کنم. در حال حاضر کار‌های زیادی انجام می‌دهم و از حقوقم انفاق می‌کنم، هر ۴۰ روز یک بار گوسفندی قربانی و بین افراد بی‌بضاعت تقسیم می‌کنیم. بانی این کار بنده هستم، اما کل پول از من نیست و از خیرین هم جمع می‌شود، خودم مبلغی را می‌گذارم و بعد دوستان و اطرافیان هم که دستی در کار خیر دارند، کمک می‌کنند. سعی می‌کنم آنچه نقدینگی دارم در حد توان بین فقرا و نیازمندان تقسیم کنم. برای تمام خمس‌هایی که پرداخت کرده‌ام رسید دارم.

گویا در امر ازدواج جوانان هم ورود داشتید و به زوجین جوان هم کمک‌هایی کرده‌اید؟

بله تا حدودی، نوعروسی پدر نداشت و در تهیه جهیزیه مشکل داشتم، یک سرویس بلور خارجی به او هدیه کردم، در وقفنامه نوشته بودم که بعد از فوتم وقف شود، اما وقتی دیدم آن دختر احتیاج دارد، به اداره اوقاف رفتم و طبق نامه‌ای اطلاع دادم که می‌خواهم وقتی زنده هستم وقف کنم و این اجازه را دادند. در حال حاضر کم و بیش چنین کمک‌های به نیازمندان دارم.

عروس داماد جوانی بودند که خانه آن‌ها آتش گرفته بود و وسایل زندگی‌شان سوخته بود، برای آن‌ها نیز وسایلی جمع کردم. با این کار‌ها خودم را سرگرم می‌کنم و از کارم هم خیلی لذت می‌برم، چون می‌دانم خداوند از توصیه به وقف نیتی دارد و عوض آن را می‌دهد که اول از همه سلامتی است، خوشبختانه این برایم منظور شده است.

از حسی که وقف اموال داشت بیشتر بگویید؟

خیلی روحیه خوبی گرفتم، از زمانی که وارد این کار شدم روحیه بالایی دارم، احساس بسیار خوبی است، شب با آرامش سر بر بالین می‌گذارم و صبح با امید به خداوند بلند می‌شوم تا در حد توان به دیگران کمک کنم، از دیگران هم کمک می‌گیرم؛ خوشبختانه تا امروز با وجود بخشش و وقف اموال به مشکلی برخورد نکرده‌ام.

چطور شد که وارد کار‌های خیر شدید؟

همیشه سعی کرده‌ام بر اساس اعتقاداتم رفتار کنم، در قرآن کمک به نیازمندان و یتیمان و دادن خمس اموال تأکید بسیاری شده است، در انجام این امور کوتاهی نمی‌کنم و از دیگران هم کمک می‌گیرم. همیشه این نکته که «رسد آدمی به جایی که به جز خدا نبیند» را ملکه ذهنم کرده‌ام و واقعا جز خدا چیز دیگری را نمی‌بینم. این مال و اموال امانتی در دست ماست و یک امتحان الهی، به لطف خدا فکر می‌کنم در این امتحان پیروز شده‌ام و از خداوند می‌خواهم این روحیه همچنان در من باقی بماند. افتخار می‌کنم مسلمان هستم و باید به آنچه خداوند و پیامبر (ص) دستور داده عمل کنم.

چطور شد که خواستید اموال خود را در اداره اوقاف ثبت کنید؟

تحقیقاتی داشتم و سوال‌‎هایی در مورد وقف که چند نفر به اجماع گفتند که به اداره اوقاف مراجعه کنم و آنجا رفتم و از نیتم گفتم. البته قبل از حضورم در اداره اوقاف احساس کردم به درجه‌ای رسیده‌ام که دل از مال این دنیا کنده باشم. اینطور هم نیست که مال و اموال را دوست نداشته باشم، اما در اندازه‌ای است که محتاج و سربار دیگران نباشم و بقیه آن را در راه خدا صرف می‌کنم؛ قطعا خداوند هم اجر چند برابری برای واقف در نظر می‌گیرد، خودم به عینه برکاتی در مالم می‌بینم که که قبلا آن را حس نمی‌کردم.

مادری داشتم که ۱۱ سال زمین گیر بود و پیر، خودم به تنهایی از او پرستاری می‌کردم و بعد از فوتش تصمیم گرفتم خانه‌ام را وقف کنم، شبی هم که نیت کردم صبح به اداره اوقاف بروم، او را در خواب دیدم، خیلی سرحال و خوشحال بود، صبح که بلند شدم خداوند را شکر کردم مادرم از قصدم آگاه شده و خوشحال است. درست روز تولد حضرت فاطمه زهرا (س) بود که به دفترخانه اداره اوقاف رفتم و خانه‌ام را وقف کنم، بدون اینکه از قبل بدانم و تاریخ این روز را زده باشم. روز سالگرد فوت مادرم رفتم و وقف کردم که به تولد بانوی دو عالم برخوردم.

کارشناسان اوقاف در مورد چگونگی وقف به شما پیشنهادی دادند یا خود تصمیم گرفتید به این نیت‌هایی که گفتید خانه را وقف کنید؟

در آنجا پرسیدم در چه زمینه‌هایی می‌توانم وقف کنم، البته یک شب خواب مسجد امام صادق (ع) را دیده بودم و نیتم برای آنجا بود، خواب دیدم پشت سر سیدی نماز می‌خوانم. در آن خواب پیرمردی بسیار باوقار و آراسته در مسجد نشسته بود و به من خیره شده بود، به نظرم امام جعفر صادق (ع) بود، وقتی بیدار شدم، به یک باره تصمیم گرفتم خانه‌ام را وقف مسجد امام صادق (ع) کنم.

خانه‌ام نزدیک این مسجد است و اکثر نماز‌های جماعتم را در آنجا می‌خوانم، قبل از اینکه آن خانه را بخرم، دوست داشتم خانه‌ای بخرم که کنار مسجد باشد و بتوانم هر روز در آن جا عبادت کنم، مدتی است درد پا مانع از حضورم در مسجد شده؛ اما دلم آنجاست. می‌گویم خانه‌ای که دارم، خانه امام صادق (ع) است و خوشبختانه خیلی خیر و برکت در آن است.

از خانم‌هایی که دور هم جمع می‌شوید و کار‌های خیر انجام می‌دهید بیشتر بگویید

آن‌ها بیشتر همکاران و بازنشستگان آموزش و پرورش و همسایه‌هایم هستند، افرادی هم توسط این افراد معرفی شده‎ اند. یک شماره حسابی است که افراد پول‌هایی را به آن واریز می‌کنند و ما هم در امور خیر هزینه می‌کنیم. برای ۲۸ صفر هم تصمیم گرفتم یک گوسفند ذبح کنم که خیرین هم کمک کرده‌اند. این گوشت‌های قربانی توسط افراد معتمد بین نیازمندان در نقاط مختلف شهر توزیع می‌شود.

ممنون که وقتی را برای مصاحبه اختصاص دادید، اگر صحبت پایانی دارید بفرمایید

من هم از شما سپاسگزارم؛ خیر؛ حرفی باقی نمانده، فقط از این فرصت استفاده می‌کنم برای تاکید بر این نکته که آنچه از نعمت‌های خداوندی در اختیار ماست امانت است، پس باید بدانیم چطور از آن استفاده کنیم، اسم «مال دنیا» روی آن است، یعنی کسی آن را با خود آن دنیا نبرده، آنچه برده اعمال نیک و بد است، پس چه خوب که اعمال نیک را انتخاب کرده باشیم. امیدوارم خداوند این قدم‌ها را از ما قبول کند و ما را مورد لطف خویش قرار دهد.

 

منبع: فارس

انتهای پیام/

 

برچسب ها: وقف ، هفته وقف
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۲۵ ۲۱ آبان ۱۴۰۰
خدا خیرتان دهد در دنیا و آخرت.
ان شا الله همه توانمندان به فکر مستمندان باشند.
Netherlands
ناشناس
۱۹:۳۸ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
مساجد کم درآمد ندارند ولی چه کمکی به مستمدان می کند؟ تازه از دولت هم اعتبار می گیرند.
Iran (Islamic Republic of)
اسحق
۱۷:۰۲ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
کارخیلی خوبی انجام دادند ان شاالله که قبول حق باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۴ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
جمع کنید این مسخره بازی هارو بیمارستان درمانگاه درست وحسابی نداریم فرت فرت داره از زمین مسجد سبز میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
اگر بخدا ایمان داشتین به این کارها اعتراض نمیکردین
انما یعمر مساجد الله من امن بالله و الیوم الاخر ...
اگر خواستین متوجه شوید در شما خیری هست یا نه به قلبت نگاه کن ببین اهل طاعت خدا را دوست میداشتین در شما خیر است و .‌‌..
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۱۰:۰۲ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
خداوند قبول کند انشاالله وسنت وقف هرچه بیشتر گسترش یابد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
20:21 سلام لطفأ اینقدر سریع در مورد دیکران قضاوت
نکنید.
لطفأ یک بار دیگر نظر خودتان را به خوانید و در مورد
پیامک خود بیشتر فکر کنید و بی خودی دیگران را.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۵ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
انشالله خدا هم به ما کمک کنه یه اموال ناچیزی گیرمون بیاد تا بتونیم از این قدم‌هایی که خدا واهل بیت دوست دارند انجام بدیدبه هر حال مهم اینکه که شما تونستید از اموالتون دل بکنید همین خودش خیلی هنره خدا خیرتون بده مادر عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۶ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
به نیازمند و دختربی بضاعت کم کردن ثواب داره ولی مسجد چه باشدوچه نباشد هیچ گره ایی بازنمیشه اینکارش وقف کارهای خیر بجز مسجد میکردخیلی بهتربود مدرسه سازی درمانگاه اینا نیازیه جامعه هست
Iran (Islamic Republic of)
احد
۰۸:۴۳ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
چون خودش بچه نداره،میخاد ازمالش به بچه های شوهرش نرسه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۲ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
آدم عاقل داره میگه وضع مالیه شوهرش خوبه پس بدون از شوهرش زیاد به بچه هایش میرسه اگه اینجوری هم که شما بگید دلیلی ندارد از اموال خودش هم به بچه هایش بده اختیارشو داره که باهاش هر کاری بکنه زن که وظیفه نداره مالشو تقسیم کنه بین بچه هاش
Iran (Islamic Republic of)
مهری
۰۵:۵۴ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
مادر عزیز
وقف کار بسیار پسندیده ای است اما مسئولین وقف این کشور تماما به نفع خود امور وقف را به کار گرفته اند و منابع سرشار وقف در جیب انها سرازیر شده است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۷ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
وقف یا بخشش در راهخدا خوب است دو سوال چرا این خانم تازه وقف کردنیاد گرفته اونم تو بوق وکرنا ومگر هر سیدی خواب دیدی امام است چون فرزند نداشته می بایست برا وقف بیشر فکر کند به هرحال یک ایه قرآن به ناموقف است خدا بهتر می داند
Iran (Islamic Republic of)
سید
۲۳:۲۲ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
سلام
احسنت
خدا قبول نماید ان شاالله
آرامش یافتم
الگوی بزرگی از اخلاق و عشق به خداست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۲ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
سلام... این دنیا هیچ ارزشی ندارد آفرین بر شما..... دوستان عزیزی که دنبال این کارها هستید آفرین بر شما..... فقط دوستان شاید دور بریتان مثل اقوام وخویشانی که وضعیت مالی خوبی ندارند وبرات حفظ آبرو همه چیز را پنهان می کنند نگاهی هم به آنان کنید که شاید ثوابش بیشتر باشه خدا کمک همه کنه انشاالله وکمک منم کنه انشاءالله که بتونم دست یکی رو بگیرم خدا یارتان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
درود بر بانوی گرامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
پس چرا مسئولین مملکتی از این جور خوابها نمی بینند؟! مگر شبها شام چی می خورند؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۴ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
منبع درامد این فرد چیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۰ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
خوش به سعادتت ای خانم بخشنده و مومن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۹ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
درود
Belgium
ناشناس
۲۰:۴۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
چقد جالبه...ایمانم به اینکه بنیانگذار امر تشیع هوای شیعیانش رو داره بیشتر شد,چند سال قبل برادر بزرگم که جانباز بود شهید شد,مادرم چند وقت قبل از فوتش داداشم رو خواب دید,مامانم ازش راجع به لحظات شهادت و بعد از شهادتش رو پرسیده بود,داداشم گفته بود مامان از لحظه ای که منو تو مزارم گذاشتن امام صادق علیه سلام بالا سرم ایستاده بود حالم خیلی خوبه..یا صادق آل محمد ص بحق این شب رحلت جدت حضرت رسول,بحق این شب شهادت کریم اهل بیت دست تمام شیعیانت و تمام دوستدارانت رو هم در این دنیا هم در اون دنیا بگیر.الهی آمین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۸ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
انشاءالله که خداوند همیشه پشت وپنهان باشدبانوی عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۱ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
امکان نداره کارمند آموزش و پرورش بتونه با وام یا هر روش درستی در این کار خونه بخره چه برسه به خونه میلیاردی. حتماً یا از راه های دیگه درآمد داشتن یا خدای نکرده از طریق نادرستی خونه رو به دست آوردن. شایدم زمان قدیم تونستن با حقوق آموزش و پرورش خونه بخرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۹ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
چیه زورت گرفته اون تونسته از اموالش بگذره ودر راه خدا هدیه کنه وتو لیاقت این کارو هم نداری به خاطر همین داری نسبت به اموالش توهین میکنی حقوق هرچند هم که کم باشه وقتی انسان اهل پس انداز باشه می‌تونه سریع باهاش یه چیز ناچیز هم که شده بخره خودمن هم تونستم باحقوق اندک خونه بخرم پس توهین نکن که از راه بد به دست اورده لطفااااا
Iran (Islamic Republic of)
امین
۲۰:۱۹ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
بانویی از بهشت...
Canada
ناشناس
۱۹:۴۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
خدواند ازشون قبول کنند
درست میفرمایند .مال پیش ما امانت است و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۰ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
چه مردمی داریم و چه مسئولین قدر نشناسی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۶ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
كار خير و تبليغ و جمع آوري براي اون دنيا