عضو هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر گفت: فقط با ورود به بورس است که می‌توان ادعا‌های مطرح شده در مورد عملکرد شرکت‌های پتروشیمی یا تولیدکنندگان لوازم خانگی را راستی آزمایی کرد.

علیرضا ترک عضو هیئت مدیره انجمن ملی پلیمر ایران در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تامین پلیمر ABS (اکریلونیتریل بوتادین استایرن) مورد نیاز برای تولید قطعات داخلی یخچال که تولیدکنندگان لوازم خانگی از کمبود آن گلایه دارند، اظهار کرد: بازار پلیمر ABS همواره با التهاب همراه بوده؛ یعنی، فاصله میان عرضه و تقاضا همیشه نزدیک بوده است، اما در سال ۱۴۰۰، به جز مقطع ابتدایی سال در فروردین و اردیبهشت که رقابت وجود داشت، تقریبا بازار آرامی را در مورد این پلیمر شاهد بوده ایم.

او افزود: البته این مسئله در مورد گرید‌های طبیعی این پلیمر صدق می‌کند؛ گرید‌های طبیعی که پتروشیمی تبریز و پتروشیمی قائد بصیر تولید می‌کنند، معمولا فاقد رقابت بوده اند و حتی در مقاطعی به مچینگ نیز رفته اند. گریدی که برای یخچال به کار می‌رود و تولیدکنندگان لوازم خانگی مطرح می‌کنند، گرید سفید ABS است.

ترک تصریح کرد: با توجه به این که گرید طبیعی مشکلی در عرضه و تقاضا نداشته، در مورد گرید سفید نیز قاعدتا اگر برنامه ریزی درستی برای پاسخگویی به تقاضا از سوی شرکت‌های پتروشیمی وجود داشته باشد، تولیدکنندگان یخچال با مشکل رو به رو نمی‌شوند.

عرضه مواد اولیه در بورس مشکلات را کاهش می‌دهد

او با توضیح این که گرید‌های طبیعی ABS طی یک فرآیند ساده به ABS سفید تبدیل می‌شوند، اظهار کرد: در این زمینه مسئله‌ای که حائز اهمیت است، این است که گرید مورد نیاز یخچال یا همان ABS سفید در بورس عرضه نمی‌شود و به همین دلیل، هیچ آمار و تحلیلی از روند عرضه و تقاضای آن وجود ندارد.

عضو هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران تاکید کرد: عرضه شدن این پلیمر در بورس، نیازمند آن است که ذینفعان این مسئله یعنی اعضای انجمن لوازم خانگی در این زمینه مطالبه گری داشته باشند. این مسئله‌ای است که در جلسه‌ای که سال گذشته با برخی از اعضای این انجمن داشتیم نیز مطرح شد.

او اضافه کرد: وقتی این کالا وارد بورس شود، معاملات، میزان عرضه و تقاضا شفاف می‌شود و در مرحله بعد، می‌توان ادعای تولیدکنندگان لوازم خانگی مبنی بر کمبود عرضه پلیمر مورد نیاز آن‌ها را نیز راستی آزمایی کرد، اما اکنون که شرکت های پتروشیمی کالای خود را مستقیم به فروش می‌رسانند، نمی‌دانیم که چه میزان، به چه افرادی و به چه طریقی، این ماده اولیه را فروخته اند؟

این فعال صنعت پلیمر اظهار کرد: در این شرایط مشخص نیست که آیا این پلیمر به مشتری واقعی فروخته می‌شود یا خیر؟ حتی اگر دلالی هم در این میان وجود داشته باشد، در بورس می‌توان ردیابی کرد که چه افرادی آن را خریداری کرده اند و صلاحیت آن‌ها قابل بررسی خواهد بود. اکنون که معاملات به صورت غیر بورسی است و خرید‌ها به صورت مستقیم از پتروشیمی‌های تبریز و قائد بصیر انجام می‌شود، این مشکلات به وجود می‌آید و انجمن ملی پلیمر، بر ورود پلیمر ABS مورد تولید قطعات یخچال به بورس تاکید دارد.


بیشتر بخوانید:


مهندسی کردن قیمت توسط پتروشیمی‌ها قابل اثبات نیست

ترک در پاسخ به این سوال که طبق بررسی آمار‌های بورس کالای ایران طی ماه‌های اخیر، در برخی گرید‌های پلیمر ABS رقابت‌های سنگینی میان متقاضیان به علت کمبود عرضه، گاهی تا ۵۰ درصد، رقم خورده است و این مسئله، شائبه‌ای را به وجود آورده مبنی بر آن که شرکت‌های پتروشیمی بخشی از عرضه را در بورس و بخش دیگری را خارج از آن انجام می‌دهند و قیمت‌ها را مهندسی می‌کنند، اظهار کرد: این مسئله در حال حاضر قابل اثبات نیست و نیاز به بررسی‌های دقیق دارد، اما اگر چنین چیزی رخ داده باشد، از فروش مستقیم کالا خارج از بورس خطرناک‌تر است، زیرا این کار یعنی شست و شوی یک معامله ناسالم!

او با بیان این که عرضه در بورس همزمان با فروش مستقیم بسیار خطرناک تر از فروش مستقیم به تنهایی است، توضیح داد: با عرضه حجم کم از یک محصول در بورس، رقابت ایجاد می‌شود و تولید کننده برای تامین ماده اولیه، مجبور است که به هر قیمتی شده آن را خریداری کند. این مسئله سبب می‌شود که یک پتروشیمی بتواند قیمت‌های فروش مستقیم را هم بالا ببرد. به طور مثال، کالایی با قیمت پایه ۵۰ هزار تومان را با عرضه کم در بورس، به ۹۰ هزار تومان می‌رساند و خارج از بورس نیز، تولیدکننده‌ها با استناد به بورس، مجبور به خرید آن کالا با قیمت ۹۰ هزار تومان به بالا می‌شوند.

شرکت‌های کامپاندر هم می‌توانند مواد اولیه قطعات یخچال را تولید کنند

عضو هیئت مدیره انجمن ملی پلیمر ایران در بخش بعدی سخنان خود گفت: بنابراین راهکار اول برای رفع مشکل تولیدکنندگان لوازم خانگی برای تامین مواد اولیه قطعات یخچال این است که پلیمر مورد نیازشان در بورس عرضه شود و اگر هم در بورس عرضه می‌شود، از مهندسی عرضه توسط پتروشیمی‌ها ممانعت شود.

او اضافه کرد: پیشنهاد دیگر انجمن ملی پلیمر برای تولیدکنندگان لوازم خانگی این است که می‌توان ABS سفید را بدون طی کردن مسیر پتروشیمی‌ها نیز تولید کرد. یعنی می‌توان گرید ABS طبیعی را با اضافه کردن ادیتیو‌ها و رنگ، تبدیل به پلیمر مورد نظر کند و این ظرفیت در اعضای کامپاندر انجمن پلیمر وجود دارد.

ترک همچنین تاکید کرد: البته اگر این محصول توسط کامپاندر‌ها تولید شود، احتمال این وجود دارد که تا حدودی قیمت تمام شده بالاتری داشته باشد، اما نسبت به شرایط فعلی که قیمت‌ها به دلیل کمبود بالا رفته، به صرفه‌تر خواهد بود. چرا که در یک مقطع زمانی، قیمت این پلیمر حتی تا ۱۰۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم نیز افزایش یافت.

او در پایان گفت: بنابراین، می‌توان از ظرفیت کامپاندر‌ها نیز استفاده کرد و به صورت کلی جنس این مشکل، نرم افزاری است. بنابراین، بهتر است که انجمن لوازم خانگی برای اجرای این راهکار‌ها یعنی ورود ABS مورد نیاز به بورس و تولید آن به واسطه شرکت‌های کامپاندر، اقدام کند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار